• A fogamzásgátló tabletta egészségvédő hatásai

    Szerző: WEBBeteg

    Amikor a fogamzásgátló tabletta szedése mellett döntünk, valójában bizonyos kisebb kockázatokat felvállalunk annak érdekében, hogy más, komolyabb kockázatokat elkerülhessünk.

      Fogamzásgátló tabletták típusai


    A fogamzásgátló tabletták a fogamzásgátlás egyik legnépszerűbb formái. A kombinált fogazásgátló tabellától a sürgősségi fogamzásgátló tablettáig. Fogamzásgátló tabletták típusai>>

    Mikor egy nő elkezdi szedni a fogamzásgátló tablettát, számíthat bizonyos mellékhatásokra. Ezek nem minden esetben jelentkeznek, van, akinél egyáltalán nem, van, akinél fokozottabban. Emlőfeszülésről, émelygésről beszélhetünk, mely panaszok a fogamzásgátló folyamatos szedésével pár héten belül enyhülnek, múlnak. A dohányosoknak, szív- és érrendszeri megbetegedéssel küzdőnek mindemellett fokozottabban kell figyelniük a jelekre, illetve szigorúan követniük kell orvosuk tanácsait. A kellemetlenségek ellenére sokan teszik le voksukat a fogamzásgátló mellett, hiszen ezek a készítmények megvédenek a nem kívánt terhességtől, melynek megszakítása nem csupán testi, de lelki megterhelést is jelentene.

    Ezeknek a gyógyszereknek a fogamzás megakadályozása az elsődleges feladatuk, mégis számos más előnyös hatásuk létezik. Az egyik legfontosabb haszon, hogy szedésükkel megszabadulhatunk a fölösleges szorongástól.

    Hirdetés

    Nem kell egy nem kívánt terhességtől félni, aggodalom nélkül lehet élvezni a szexuális életet. Ez pedig nem csupán a nőkre, de a férfiakra is vonatkozik, hiszen egyik felet sem terheli stressz szex közben. Ezzel jó hatással van a párkapcsolatokra is, és nem csupán az élet azon szakaszában, amikor férfi és nő csakis egymás társaságát szeretné élvezni. A tudatos családtervezést is lehetővé teszi, szinte pontosan meghatározható, mikor vállal egy pár utódot.

     Kell-e szünetet tartani fogamzásgátló szedésében?


    Hallottam arról, hogy háromévente ajánlott 2-3 hónapos szünetet tartani a fogamzásgátló szedésében. Ön mit ajánl? Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.
    A fogamzásgátló tabletta szedése>>

    Méhen kívüli terhesség

    Ha a petesejt nem a méh belső felületén, hanem valahol másutt, például a hasüregben vagy a méhkürtben ágyazódik be, méhen kívüli terhességről beszélünk. Ez súlyosabb esetekben életveszélye vérzést okozhat, néhány évtizeddel ezelőtt még viszonylag sokan belehaltak.

    Ezer terhességből 6-8 esetben ágyazódik be méhen kívül a petesejt. A fogamzásgátló szerek az ilyen nem kívánt esetek kialakulásának kockázatát is minimálisra csökkentik.

    A tabletta hatása a petefészekrák kialakulására

    Mivel makacsul tartja magát a feltételezés, miszerint a hormontartalmú fogamzásgátlók rákot okoznak, a szakma hosszú évtizedeken keresztül, rengeteg nő bevonásával vizsgálta az összefüggést a tabletta és a daganatos betegségek kialakulása között. Eddig nem sikerült bizonyítani, hogy az ilyen típusú készítmények bármilyen daganat kialakulásában is közvetlen szerepet játszottak volna.

     Fogamzásgátló tabletta és elhízás


    Kezdetben még, a maihoz viszonyítva, nagyon nagy mennyiségű női hormont tartalmaztak ezek a gyógyszerek, de a gyógyszerfejlesztéseknek köszönhetően ma már kevesebb és „szelídebb” hormonokat használnak a gyógyszergyártók. Ez is ugyanolyan biztonságos fogamzásgátlást tesz lehetővé, a mellékhatások csökkenése mellett. Az egyik leggyakrabban említett mellékhatás a hízás. A fogamzásgátlót szedő nők gyakran mondják azt, hogy a tablettától híztak el. Ezt a mellékhatást kutatók is vizsgálták, hogy mi is az igazság.
    Fogamzásgátló tabletta és elhízás>>

    A kutatások azonban megmutatták, hogy a kombinált fogamzásgátló tabletták védő hatást fejtenek ki a petefészekrák kialakulásával szemben. A ráknak ez a fajtája az egyik legnehezebben kezelhető, hiszen korai stádiumban nem okoz sem panaszt, sem tünetet. A diagnosztizáláskor a betegség már általában olyan előrehaladott állapotban van, hogy gyógyítása rendkívül nehéz. Az orvosok szerint ez a fogamzásgátló tabletták talán legértékesebb mellékhatása.

    Azoknál, akik fogamzásgátló készítménnyel élnek, 40%-kal csökken a daganat kialakulásának relatív kockázata. Azoknál tehát, akik nem szednek ilyen tablettát, sokkal nagyobb az esélye a betegség létrejöttének. Már három-hat hónap alatt kialakul a védő hatás, mértéke és időtartama annál nagyobb, minél hosszabb ideig jut a fogamzásgátló a szervezetbe. Egy év szedés 20%-os kockázatcsökkenést eredményez, három év pedig már 40%-ost. A védőhatás a tabletta elhagyása után is megmarad, ráadásul hosszú ideig, akár tíz, tizenöt évig. Ez a mellékhatás mind a gyermektelen, mind a már szült nőkön bizonyítható.

    Egyelőre még nem tisztázott, hogy pontosan mi okozza ezt a védőhatást. A kutatók valószínűsítik, hogy a nem végbement, megakadályozott tüszőrepedésekkel lehet kapcsolatban. Emellett az is hasznos lehet, hogy a tabletta szedése alatt kialakuló hormonális háttér nem megfelelő a petefészekben a daganatos sejteknek, így nem indulnak szaporodásnak.

    A tabletta hatása a méhnyakrák kialakulására

     Hormonális fogamzásgátlás


    A hormonális fogamzásgátló eljárások közös tulajdonsága, hogy női nemi hormonokat juttatnak be a női szervezetbe, ezáltal a peteérést megakadályozzák. Befolyásolhatják ezen kívül a petevezetők motilitását, a cervixnyák átjárhatóságát is, valamint a méhnyálkahártya alkalmasságát az embrió befogadására. Hormonális fogamzásgátlás>>

    A méhtest rákos megbetegedése az idősebb nőkre jellemző, aki azonban fiatalabb korában kombinált fogamzásgátló tablettát szedett, bízhat benne, hogy megóvja ettől a kórtól. Akárcsak a petefészekráknál, ebben az esetben is 40%-os kockázatcsökkenéssel számolhatunk a tablettát nem szedőkhöz viszonyítva. Ez a védőmechanizmus egy év tablettaszedés után alakul ki, és tizenöt évig azután is megmarad, hogy a fogamzásgátló már nem kerül a szervezetbe.

    A nőgyógyász a méhnyakról vesz kenetet, melynek vizsgálata megbízható információt közvetít a méhnyak állapotáról. A tüszőhormon, azaz az ösztrogén serkenti a méhnyálkahártya növekedését, sok esetben felelős annak daganatos átalakulásáért is. Ezt a folyamatot akadályozza a sárgatesthormon, azaz a progesztagén. A kombinált fogamzásgátló tabletta szedése az ösztrogén hatását ellensúlyozza a havi 21 napos sárgatesthormon-hatás, a gyógyszer védőhatása ennek köszönhető. Mindemellett a legbiztosabb védekezés, ha minden évben ellátogatunk nőgyógyászati rákszűrésre (is). Ez minden nőnél rendkívül fontos, annál is, aki szed, és annál is, aki nem szed fogamzásgátló készítményt.

    A tabletta hatása a petefészek-cisztákra

    A fogamzásgátló tablettát nem szedőkhöz képest a szedőknél 49-78%-kal kisebb a különböző petefészek-ciszták kialakulásának kockázata. Ezt a hatást a petefészek működésének ideiglenes leállítása váltja ki, ezért a tabletta szedésének felfüggesztése után pár hónappal megszűnik ez a védelem. Az Egyesült Államok becslései szerint országukban évente 3000 esetben kerülhetik el a tabletta jótékony mellékhatásának köszönhetően a kórházban történő petefészekműtétet.

    A tabletta hatása az emlőre

    Az emlő jóindulatú elváltozásaira is jótékony hatást gyakorol a fogamzásgátló tabletta, mivel szedése alatt kiegyensúlyozott a hormonháztartás. Használata mellett ritkábban fordul elő masztopátia, ami az emlő fibrocisztás betegsége, valamint fibroadenoma is, ami pedig egy jóindulatú emlődaganat hivatalos neve. A védőhatás 2-4 év alatt alakul ki, a fogamzásgátló készítmény elhagyása után még egy évig minden korcsoportnál tapasztalható. A tablettát nem szedőkhöz viszonyítva 30-60 százalékkal kisebb a betegség kialakulásának kockázata. Míg a tabletta akadályozza a jóindulatú daganatok kialakulását, a rosszindulatúakra sajnos nincs se jótékony, se káros hatással.

    A tabletta hatása a kismedencei szervekre

      Antibiotikum és fogamzásgátló


    Az antibiotikumok alkalmazása csökkenti a fogamzásgátló tabletták hatékonyságát, rendszertelen vérzés és az esetek körülbelül 5 százalékban nemkívánt terhesség is létrejöhet.
    Antibiotikum és fogamzásgátló>>

    A petefészek-gyulladás, méhnyálkahártya-gyulladás gyakori megbetegedés. A kismedencei szerveket szintén védik a fogamzásgátló készítmények, gyulladásuk fele olyan gyakran fordul elő a tablettát használó nőknél, mint azoknál, akik nem élnek vele. Ennek ok, hogy a gyógyszer szedése alatt a sárgatesthormon hatására megváltozik a méhnyakban termelődő nyák szerkezete, sűrűbb, nehezebben átjárható lesz. A gyulladást okozó baktériumok, ha be is jutnak a szervezetbe, nehezebben hatolnak át ezen a sűrű nyákon, így védve a kismedencei szerveket.

    Ezeket a gyulladásokat azért is fontos megelőzni, mert szövődményük lehet. Ilyen a méhkürt elzáródása, ami rendkívül gyakori probléma, és a későbbiekben meddőséghez is vezethet. A gyulladás elleni védelemmel tehát nem csupán az aktuális betegségtől kímélik meg a tabletták a nőket, hanem a fogamzóképességet is óvják. A közhiedelem szerint a tablettát szedők nehezebben esnek teherbe, miután elhagyják a fogamzásgátlót. Ez abszolút tévhit, hiszen a készítmény segít megőrizni a női szervek épségét a gyermekvállalás időpontjáig.

    A tabletta hatása a menzeszre

    A havi vérzés sok kellemetlenséget, kényelmetlenséget okoz a nőknek. Mivel a fogamzásgátló tabletták képesek a ciklus tökéletes szabályozására, kiegyensúlyozottabbá, könnyebbé tehetik ezeket a napokat is.

      Miért hasznos a menzesznaptár?


    A menzesznaptár egy speciális naptár, amely azt a célt szolgálja, hogy a nők feljegyezzék benne menstruációjukkal kapcsolatos jellegzetességeket. Nőgyógyászati ellátásokon lehet ilyet beszerezni, de az internetről is tölthető le online és nyomtatható változat is. A vérzéses napokat, a közti vérzések időpontját és a kísérő tüneteket is felírhatják bele. Ez természetesen nagyfokú precizitást igényel, ami talán nem is várható el.
    Miért hasznos a menzesznaptár?>>

    A vérzési problémák előfordulása meglehetősen gyakori, ez jelentheti a periódusok hosszának változását, a két menstruáció közötti vérzést, vagy a túl nagy mennyiségű vér távozását a menzesz alatt. A fogamzásgátló készítmények szedésekor a hormon szabályos adagokban kerül a szervezetbe, így csökkenti a fent leírt panaszokat. A vérzések szabályos időközönként, napra, mi több, órára kiszámíthatóan jelentkeznek, elmaradnak a két menzesz közötti kisebb vérzések. Érezhetően kevesebb lesz a menstruációs vér, és a kísérő alhasi görcsök is enyhülnek, nem ritkán el is múlnak. Ez az oka annak, hogy az orvos gyógymódként fogamzásgátló tabletta szedését javasolja, ha a nők a rendszertelen vérzés problémájával fordulnak hozzá.

    A premenstruációs szindróma az a tünetegyüttes, amely a menstruáció előtti napokban tapasztalható: kellemetlen puffadtságérzet, fej- és hasfájás, a mell feszülése, türelmetlenség, ingerlékenység. Szinte minden nő ismeri ezt az állapotot, de a tabletta szedésével ettől is megszabadulhatnak. A köztes vérzés, amely a menstruációs ciklus közepén, általában fájdalommal jelentkezik, a pete érésének és kiszabadulásának köszönhető. Ezek a középidős tünetek csökkenthető, vagy megszüntethetők kombinált fogamzásgátló tabletta szedésével.

    Főként alacsony testsúlyú nőknél jelent problémát, hogy a menstruáció alatt túl sok vér távozik szervezetükből, ez pedig vashiányos vérszegénységet okoz. Ennek kialakulása is a felére csökken a tabletta szedésével, hiszen sokkal kevesebb, kisebb lesz a vérzés, így a vasat raktározó vörösvértestek nem tűnnek el a szervezetből.

    A fogamzásgátló tabletták hatása a bőrre és a hajra

    Köztudott, hogy a fogamzásgátló tabletták jótékonyan hatnak a bőr, a haj állagára. Fajtájuktól függően eltérő mérték befolyásolják a pattanások kialakulását, a bőr zsírosodását, és így tovább. Ezek a tünetek mind a férfihormon túlsúlya miatt jelentkeznek, súlyosabb esetben a zsíros, korpás haj mellett fejbőrgyulladást, szőrösödést és férfias típusú kopaszodást is okozhatnak.

      AIDS ellen nem hat!


    Fontos kiemelni, hogy a fogamzásgátló tabletta szedése a nemi úton terjedő betegségek és az AIDS ellen nem nyújt védelmet. Ha fennáll a veszély az ilyen fertőzések elkapására, például gyakori partnercsere esetén, egyéb fogamzásgátló eszköz, óvszer használata mindenképpen javasolt.

    Ennek okozója a petefészekben is termelődő tesztoszteron, melyet elsődleges férfi nemi hormonként tartunk számon. Amennyiben tesztoszteron-túlsúly alakul ki, létrejönnek a fent leírt tünetek. Mivel a fogamzásgátló tabletták női hormont tartalmaznak, ellensúlyozzák a férfi hormon negatív hatásait, így enyhítik, vagy megszüntetik ezeket a kevéssé esztétikus tüneteket. A menopauza alatt csökken a tüszőhormon termelése, emiatt alakul ki idősebb nőkben csontritkulás. Az optimális hormonegyensúly, melynek kialakítására a fogamzásgátló tabletták képesek, megakadályozzák a csontok idő előtti leépülését. A vizsgálatok szerint a korábban tablettát szedő nőkben magasabb marad a csontsűrűség, mint a nem szedőkben.

    (WEBBeteg, lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

    Módosítva: 2011.10.07 11:51, Megjelenés: 2011.10.07 11:51
   • Cikkajánló

    Hüvelyfolyás terhesen?

    Hüvelyfolyás terhesen?

    Szponzorált tartalom

    Vegyük komolyan! A leendő anyukának a saját egészségére is fokozottan figyelnie kell! (x)

    Korai menopauza

    Korai menopauza

    Cs. K., fordító

    Mik a tünetei? Hogyan diagnosztizálják? Mire számíthat? Hogyan kezelhető?

    A fogamzásgátló tabletták szedésének szabályai

    A világon több mint 100 millió nő használ valamilyen fogamzásgátló tablettát, ám jelentős többségük nem ismeri eléggé a gyógyszer hatásmechanizmusát, illetve nincs tisztában a szedési hibákból adódó gondokkal sem.

    Kombinált fogamzásgátlók előnyei a változókor kezdetén

    Azok a nők, akik manapság a menopauzát közelítik vagy néhány éve túl vannak rajta, megszokták, hogy sok mindent kontrollálni tudnak az életükben - nem úgy, mint anyáik, nagyanyáik.

    A fogamzásgátló tabletták és az endometriosis

    A fogamzásgátló tabletták nemcsak a nem kívánt terhességet akadályozzák meg, hanem terápiaként is alkalmazhatóak. Egyre gyakrabban kerül szóba az endometriosis, hiszen sok nő esetében ez a betegség okozza a meddőségi problémákat. Az endometriosisban szenvedő nők jelentős részében nem is kerül diagnosztizálásra a kórkép, sok esetben a tünetek nem jellegzetesek.

    Jó tanácsok fogamzásgátlót szedő nőknek

    A fogamzásgátló tabletta igen megbízható, kényelmes, biztonságos módszer, de ahhoz, hogy valóban megfelelően működjön, mindennapos odafigyelésre is szükség van! A fogamzásgátló tabletta hatékonyságának kulcsa a rendszerességben rejlik, azaz sosem szabad elfelejteni bevenni az adott napi adagot. Ez elmondva könnyűnek hangzik, betartani már nehezebb.

    Fogamzásgátló tabletták típusai: Előnyök és hátrányok

    A fogamzásgátló tabletták a fogamzásgátlás egyik legnépszerűbb formái. Milyen előnyei és hátrányai vannak a különféle típusoknak?

    Fogamzásgátlás és nyár

    A fogamzásgátló szedése nyáron is előírás szerint kell, hogy történjen, de nyáron a nők hajlamosak megfeledkezni a szedés időpontjáról, sőt néha időzónákkal távolabbra utazunk, ilyenkor sokan bizonytalanok abban, hogy hogyan szedjék a tablettát. Cikkünkben sorra vesszük, hogy milyen kérdések merülhetnek fel a nyár és a fogamzásgátlás összefüggésében.

    Fogamzásgátló tabletták a petefészek cisztára?

    A fogamzásgátló tabletták megakadályozzák a peteérést, peteérés hiányában pedig a funkcionális petefészek ciszták sem alakulnak ki. A fogamzásgátló tabletták éppen ezért jól használhatóak a menstruációs ciklussal visszatérő petefészek ciszták kezelésére.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.