Menzesznaptár és vérzéskimaradás

WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes megjelent:

Az úgynevezett menzesznaptár vezetése nem csak betegség esetén, és nem csak az orvosnak lehet hasznos. A páciens maga is követni tudja teste változásait, figyelni tud egészségére. Vérzéskimaradás esetén a naptár segítségével könnyebb megtalálni a kiváltó okot.

Miért hasznos a menzesznaptár?

A menzesznaptár egy speciális naptár, amely azt a célt szolgálja, hogy a nők feljegyezzék benne menstruációjukkal kapcsolatos jellegzetességeket. Nőgyógyászati ellátásokon lehet ilyet beszerezni, de az internetről is tölthető le online és nyomtatható változat is. A vérzéses napokat, a közti vérzések időpontját és a kísérő tüneteket is felírhatják bele. Ez természetesen nagyfokú precizitást igényel, ami talán nem is várható el.

A menstruációról

Egy teljesen sima kártyanaptár is megfelel a célnak, ezen bekarikázhatók a menzesz napjai, így a beteg mindig tudja, mikor jelentkezett a vérzés, és mennyi ideig tartott. Így ha vérzési rendellenesség jelentkezik, az orvos azonnal képet kap a páciens menstruációs ciklusáról, a szabálytalanságokról, eltérésekről, változásokról. Amennyiben terhesség kerül szóba, a megfoganás pontos időpontját is könnyedén ki lehet számolni. A jellegzetes tünetekből a betegségre is lehet következtetni, bizonyosakat pedig ki lehet zárni, ilyen például a méhen kívüli terhesség.

Ez nem csupán az orvosnak jelent könnyebbséget, de a betegnek is, hiszen számos vizsgálatot kikerülhet, ha pontosan vezetett menzesznaptárral rendelkezik.

Menzesznaptár - A gyermekvállalás tervezésekor is segíthet

Gyermekvállalás esetén is hasznos lehet egy ilyen naptár, hiszen nem csupán a már meglévő terhesség korát mutatja, de segítségével következtetni lehet a termékeny napokra. Ha fogamzásgátló készítmény szedése mellett jelentkezne vérzés, a naptár alapján ennek okára is következtetni lehet, így az orvos azonnal javasolhat kezelési módot. A menzesznaptár tehát elsősorban azt mutatja meg, mikor, illetve mikor nem jelentkezett vérzés. Ha tehát teljesen kimaradt egy menstruáció, az egyértelmű és szembeötlő lesz. Ilyen esetben sem kell aggódni, ha csupán egyszeri esetről van szó, nem valószínű kóros elváltozás. Terhesség, szoptatás alatt természetes a menstruáció elmaradása, ahogy változó korban is.

Az amenorrhoea, a valódi vérzéshiány esetén egymás után legalább három menzesz kimarad, a legtöbb ilyen esetben hormonális zavar álla háttérben. A kivizsgálás mindenképpen szükséges, a valódi kiváltó okot meg kell keresni, hiszen a vérzést szabályozó rendszer összetett, sok ponton felmerülhet probléma. Gyanakodhatunk szervi elváltozásra, de külső, környezeti hatásra is.

Milyen okok állhatnak a menzesz elmaradása mögött?

Az orvos a menzesz elmaradása esetén először minden bizonnyal terhességre gyanakszik, ezért terhességi tesztet kér. Ez a vizsgálat otthon is elvégezhető, a drogériákban, gyógyszertárakban kaphatóak terhességi tesztek, ezek nagy biztonsággal megállapítják a korai terhességet is. A nőgyógyászati vizsgálaton leellenőrzik az eredményt, itt már nem vizeletből történik a terhesség megállapítása, hanem tapintással, nőgyógyászati vizsgálattal, illetve ultrahanggal.

A mai modern fogamzásgátló készítmények vagy hormonálisan alkalmazva, vagy méhen belül használva, segítenek a családtervezésben, a nem kívánt terhesség elkerülésében. 100 %-os biztonságot azonban egyik sem ad – fogamzásgátló tabletták szedésekor vigyázni kell, ha hiba történt a szedés menetében, ha hányásos, hasmenéses megbetegedésen esett keresztül a páciens. Amennyiben ezek után ne jelentkezik a menstruáció, érdemes elvégezni egy otthoni terhességi tesztet.

Terhességi teszt és a terhesség jelei

Mit tehetünk, hogy megkapjuk a biztos választ: terhesek vagyunk-e vagy sem? A legbiztosabb és leggyorsabb megoldás a terhességi teszt elvégzése. A terhességi teszt megbízhatósága és az állapotosság első jelei. A nem tervezett teherbeesés veszélye esetén a bizonytalanság az egyik legidegesítőbb dolog. Figyeljük a testünk minden rezzenését, próbáljuk megfejteni, hogy állapotosak vagyunk-e.
Terhességi teszt és a terhesség jelei>>

A vérzés elmaradásának lehetséges okai

A fogamzásgátlásról

Amennyiben negatív lesz a teszt, nem kell azonnal orvoshoz fordulni, érdemes várni néhány napot, esetleg a következő ciklus idejét is. Átmeneti stressz, erős fizikai igénybevétel is okozhat zavart a menzeszben, még vérzéskimaradást is eredményezhet. A túlzásba vitt fogyókúra, beteges koplalás szintén vérzési rendellenességeket okozhat, extrém esetben a hormonális rendszer működését is akadályozhatja, ami a későbbiekben nehezen orvosolható. A diéta tehát csupán mértékletesen, kímélően alkalmazandó.

Ha a menzesz több hónapon keresztül nem jelentkezik, mindenképpen nőgyógyászhoz kell fordulni. Az orvos részletes kivizsgálást rendel el, így fény derülhet akár belgyógyászati vagy endokrin megbetegedésre is. Ilyen esetekben ezt kell kezelni, és ez – bizonyos esetekben – a vérzéskimaradást is orvosolja. Ilyen lehet a cukorbetegség és a pajzsmirigy rendellenes működése is.

(WEBBeteg - Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.