Fogamzásgátló tabletták a petefészek cisztára?

Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító

A fogamzásgátló tabletták megakadályozzák a peteérést, peteérés hiányában pedig a funkcionális petefészek ciszták sem alakulnak ki. A fogamzásgátló tabletták éppen ezért jól használhatóak a menstruációs ciklussal visszatérő petefészek ciszták kezelésére.

Hogyan működik?

Azoknál a nőknél, akik nagy dózisú ösztrogént és progeszteront tartalmazó fogamzásgátló tablettát használnak, csökken a funkcionális petefészek ciszta kialakulásának kockázata. Az alacsony dózisú fogamzásgátló tablettáknál kisebb az ez irányú megelőző hatás.

Szakértők azonban még nem értenek egyet annak tekintetében, hogy a már kialakult petefészek ciszta felszámolására, illetve zsugorítására alkalmasak-e a fogamzásgátló tabletták. Egyes tanulmányok szerint ugyanis a ciszták azonos ütemben zsugorodnak fogamzásgátló tabletta alkalmazása mellett és anélkül is.

A legújabb kutatások szerint a kombinált fogamzásgátló tabletta legalább egy évig tartó alkalmazása védelmet nyújt a méhrák ellen, hosszabb távú használata pedig a petefészek rák ellen is véd. Ugyanakkor a mellrák esélye valamivel emelkedik azoknál a nőknél, akiknek családjában már fordult elő korábban ilyen jellegű megbetegedés, ezért számukra nem ajánlott a fogamzásgátló tabletta használata.

Mellékhatások

Fogamzásgátlás és trombózisveszély

A fogamzásgátló tabletták szedése önmagában igen kis kockázatot jelent a trombózis kialakulása szempontjából, ám bizonyos öröklött vagy szerzett betegségek, állapotok esetén érdemesebb más fogamzásgátló módszert előnyben részesítenünk! Fogamzásgátlás és trombózisveszély

A kombinált fogamzásgátló tabletták, tapaszok és a hüvelygyűrű lehetséges mellékhatásai hasonlóak, hiszen mind ösztrogén és progeszteron kombinációját tartalmazzák.

A fogamzásgátló tabletta alkalmazásánál a hormonszint naponta emelkedik és csökken. A heti tapasznál 3 nap kell ahhoz, hogy beálljon egy állandó hormonszint, míg a hüvelygyűrű állandó mennyiségű hormonadagot bocsát ki a nap folyamán. Ez lehet a magyarázat arra, hogy a hüvelygyűrű alkalmazásakor kisebb a fejfájás és hányinger kockázata, mint a többi hormonális eszköznél.

Gyakori mellékhatások

Tabletta - A leggyakoribb mellékhatások a menstruáció megváltozásában jelentkeznek, mely nagyon rövid, esetleg ki is maradhat, illetve eleinte a ciklus alatt előfordulhat pecsételő vérzés.
Fogamzásgátló tapasz – Bőrirritációt okozhat az alkalmazott területen.
Hüvelygyűrű – Hüvelyi folyást és hüvelygyulladást okozhat.

Kevésbé gyakori mellékhatások

• Hányinger és hányás főleg az első hónapban, mely később elmúlik.
• Migrénes fejfájás
• Mellérzékenység az első hónapokban
• A bőr sötétebbé válása, mely eltűnik a hormonális módszer alkalmazásának megszűnése után

Ellenjavallat

A kombinált fogamzásgátló tabletta nem ajánlott azoknak, akik
• Dohányoznak vagy 35 év felettiek
• Cukorbetegek
• Aurával járó migréntől szenvednek
• Fennáll a vérrögképződés kockázata
• Koszorúér betegségben, kezeletlen magas vérnyomásban, magas triglicerid szintben szenvednek
• Jelentős túlsúllyal küzdenek

Ne feledje, hogy hányás és hasmenés esetén a fogamzásgátló tabletta nem olyan hatékony, ezért ilyen esetben ajánlott kiegészítő fogamzásgátlási módszerről gondoskodni. Mindig figyeljen arra, hogy a fogamzásgátló tabletta alkalmazásának megkezdését követő első hét napban alkalmazzon egyéb fogamzásgátlási módszert. Ha a kiegészítő módszer nem megfelelően működik, használjon sürgősségi fogamzásgátló tablettát!

(WEBBeteg - Cs. K., fordító; forrás: webmd; lektorálta: Dr. Veress Dóra, általános orvos)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Diabétesz Diabétesz

Bizonyos óvintézkedések betartása nélkülözhetetlen.

A kombinált fogamzásgátló...

A kombinált fogamzásgátló tabletták előnyei között leggyakrabban a megbízhatóságot emlegetik a nem kívánt terhességgel szemben, pedig előnyeik...

Fogamzásgátlás és nyár

A fogamzásgátló szedése nyáron is előírás szerint kell, hogy történjen, de nyáron a nők hajlamosak megfeledkezni a szedés időpontjáról, sőt...

Hogyan alkalmazza a spermicideket?

A spermicid olyan fogamzásgátló eszköz, mely vegyi anyagi segítségével megbénítja vagy elpusztítja a spermiumokat. Különböző formában (krém...

A fogamzásgátló tabletta...

Amikor a fogamzásgátló tabletta szedése mellett döntünk, valójában bizonyos kisebb kockázatokat felvállalunk annak érdekében, hogy más, komolyabb...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.