• Fogamzásgátló tabletták a petefészek cisztára?

    Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító

    A fogamzásgátló tabletták megakadályozzák a peteérést, peteérés hiányában pedig a funkcionális petefészek ciszták sem alakulnak ki. A fogamzásgátló tabletták éppen ezért jól használhatóak a menstruációs ciklussal visszatérő petefészek ciszták kezelésére.

    Hogyan működik?

    Azoknál a nőknél, akik nagy dózisú ösztrogént és progeszteront tartalmazó fogamzásgátló tablettát használnak, csökken a funkcionális petefészek ciszta kialakulásának kockázata. Az alacsony dózisú fogamzásgátló tablettáknál kisebb az ez irányú megelőző hatás.

    Szakértők azonban még nem értenek egyet annak tekintetében, hogy a már kialakult petefészek ciszta felszámolására, illetve zsugorítására alkalmasak-e a fogamzásgátló tabletták. Egyes tanulmányok szerint ugyanis a ciszták azonos ütemben zsugorodnak fogamzásgátló tabletta alkalmazása mellett és anélkül is.

    Hirdetés

    A legújabb kutatások szerint a kombinált fogamzásgátló tabletta legalább egy évig tartó alkalmazása védelmet nyújt a méhrák ellen, hosszabb távú használata pedig a petefészek rák ellen is véd. Ugyanakkor a mellrák esélye valamivel emelkedik azoknál a nőknél, akiknek családjában már fordult elő korábban ilyen jellegű megbetegedés, ezért számukra nem ajánlott a fogamzásgátló tabletta használata.

    Mellékhatások

    Fogamzásgátlás és trombózisveszély


    A fogamzásgátló tabletták szedése önmagában igen kis kockázatot jelent a trombózis kialakulása szempontjából, ám bizonyos öröklött vagy szerzett betegségek, állapotok esetén érdemesebb más fogamzásgátló módszert előnyben részesítenünk! Fogamzásgátlás és trombózisveszély

    A kombinált fogamzásgátló tabletták, tapaszok és a hüvelygyűrű lehetséges mellékhatásai hasonlóak, hiszen mind ösztrogén és progeszteron kombinációját tartalmazzák.

    A fogamzásgátló tabletta alkalmazásánál a hormonszint naponta emelkedik és csökken. A heti tapasznál 3 nap kell ahhoz, hogy beálljon egy állandó hormonszint, míg a hüvelygyűrű állandó mennyiségű hormonadagot bocsát ki a nap folyamán. Ez lehet a magyarázat arra, hogy a hüvelygyűrű alkalmazásakor kisebb a fejfájás és hányinger kockázata, mint a többi hormonális eszköznél.

    Gyakori mellékhatások

    Tabletta - A leggyakoribb mellékhatások a menstruáció megváltozásában jelentkeznek, mely nagyon rövid, esetleg ki is maradhat, illetve eleinte a ciklus alatt előfordulhat pecsételő vérzés.
    Fogamzásgátló tapasz – Bőrirritációt okozhat az alkalmazott területen.
    Hüvelygyűrű – Hüvelyi folyást és hüvelygyulladást okozhat.

    Kevésbé gyakori mellékhatások

    •    Hányinger és hányás főleg az első hónapban, mely később elmúlik.
    •    Migrénes fejfájás
    •    Mellérzékenység az első hónapokban
    •    A bőr sötétebbé válása, mely eltűnik a hormonális módszer alkalmazásának megszűnése után

    Ellenjavallat

    A kombinált fogamzásgátló tabletta nem ajánlott azoknak, akik
    •    Dohányoznak vagy 35 év felettiek
    •    Cukorbetegek
    •    Aurával járó migréntől szenvednek
    •    Fennáll a vérrögképződés kockázata
    •    Koszorúér betegségben, kezeletlen magas vérnyomásban, magas triglicerid szintben szenvednek
    •    Jelentős túlsúllyal küzdenek

    Ne feledje, hogy hányás és hasmenés esetén a fogamzásgátló tabletta nem olyan hatékony, ezért ilyen esetben ajánlott kiegészítő fogamzásgátlási módszerről gondoskodni. Mindig figyeljen arra, hogy a fogamzásgátló tabletta alkalmazásának megkezdését követő első hét napban alkalmazzon egyéb fogamzásgátlási módszert. Ha a kiegészítő módszer nem megfelelően működik, használjon sürgősségi fogamzásgátló tablettát!

    (WEBBeteg - Cs. K., fordító; forrás: webmd; lektorálta: Dr. Veress Dóra, általános orvos)

    Módosítva: 2011.08.06 23:55, Megjelenés: 2011.08.06 23:55
   • Cikkajánló

    A nyújtás szerepe

    A nyújtás szerepe

    Sándor Judit

    Ha elmulasztjuk, félő, hogy sérüléssel, fájdalommal fogjuk szemben találni magunkat.

    Az anorexia kezelése

    Az anorexia kezelése

    Dr. Major Adrienne

    Az anorexiás beteg kezelésekor egyaránt foglalkozunk a lelki és testi zavarokkal.

    Kombinált fogamzásgátlók előnyei a változókor kezdetén

    Azok a nők, akik manapság a menopauzát közelítik vagy néhány éve túl vannak rajta, megszokták, hogy sok mindent kontrollálni tudnak az életükben - nem úgy, mint anyáik, nagyanyáik.

    A fogamzásgátló tabletták és az endometriosis

    A fogamzásgátló tabletták nemcsak a nem kívánt terhességet akadályozzák meg, hanem terápiaként is alkalmazhatóak. Egyre gyakrabban kerül szóba az endometriosis, hiszen sok nő esetében ez a betegség okozza a meddőségi problémákat. Az endometriosisban szenvedő nők jelentős részében nem is kerül diagnosztizálásra a kórkép, sok esetben a tünetek nem jellegzetesek.

    Jó tanácsok fogamzásgátlót szedő nőknek

    A fogamzásgátló tabletta igen megbízható, kényelmes, biztonságos módszer, de ahhoz, hogy valóban megfelelően működjön, mindennapos odafigyelésre is szükség van! A fogamzásgátló tabletta hatékonyságának kulcsa a rendszerességben rejlik, azaz sosem szabad elfelejteni bevenni az adott napi adagot. Ez elmondva könnyűnek hangzik, betartani már nehezebb.

    Fogamzásgátló tabletták típusai: Előnyök és hátrányok

    A fogamzásgátló tabletták a fogamzásgátlás egyik legnépszerűbb formái. Milyen előnyei és hátrányai vannak a különféle típusoknak?

    Fogamzásgátlás és nyár

    A fogamzásgátló szedése nyáron is előírás szerint kell, hogy történjen, de nyáron a nők hajlamosak megfeledkezni a szedés időpontjáról, sőt néha időzónákkal távolabbra utazunk, ilyenkor sokan bizonytalanok abban, hogy hogyan szedjék a tablettát. Cikkünkben sorra vesszük, hogy milyen kérdések merülhetnek fel a nyár és a fogamzásgátlás összefüggésében.

    Hagyjunk-e szünetet a fogamzásgátló tabletta szedésében?

    A fogamzásgátló tabletták bevezetésekor minden figyelem a káros mellékhatások kutatására, vizsgálatára fordult. Mára már ismert tény, hogy a tablettaszedésnek nemcsak esetleges mellékhatásai, hanem a fogamzásgátló hatáson túl egyéb előnyei is vannak.

    A fogamzásgátló tabletta egészségvédő hatásai

    Amikor a fogamzásgátló tabletta szedése mellett döntünk, valójában bizonyos kisebb kockázatokat felvállalunk annak érdekében, hogy más, komolyabb kockázatokat elkerülhessünk.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Mi vezethet alvászavarhoz?
    Az alvásra a szervezetnek az evésnél is nagyobb szüksége van.
    COVID-19 kisokos
    Amit tudnia kell és érdemes a járványról. A legfontosabb ismeretek egy helyen.
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások