Megszakításos közösülés: Mennyire biztonságos védekezés?

Dr. Csuth Ágnes
Szerző: WEBBeteg - Csuth Ágnes

A megszakításos közösülés, latinul a coitus interruptus főleg a fiatalok körében számít népszerű módszernek a nyugati országokban, míg a kevésbé fejlett országokban, vagy ott, ahol vallási okok miatt nem engedélyezik a korszerű fogamzásgátlást szintén elterjedt módszer.

Főleg azért számít népszerűnek a fiatalok körében és a szegény országok lakói között, mert a módszer nem igényel speciális eszközt és anyagi ráfordítást.

Megszakításos közösülés - Érdemes odafigyelni a biztonságos védekezésre

Okozhat-e az előváladék terhességet?

Az előváladék az a folyadék, amit a férfi teste termel szexuális érintkezés során. A folyadék a húgycsövön át jut a péniszbe, és segít utat törni az ondónak, amely ejakuláció során szabadul fel, és a legnagyobb spermium koncentrációt tartalmazza. Az előváladék elegendő spermiumot tud "felvenni" az előző ejakulációkból a húgycsőben maradt spermiumok közül ahhoz, hogy terhességet okozhasson. Előváladéktól lehetek-e terhes?>>

A megszakításos közösülés nagyon kevéssé megbízható módszer a nem kívánt terhességek szempontjából.

Elég megnézni, hogy a módszert használó harmadik világbeli országokban hány gyermek születik egy családban.

Fiataloknál az is közrejátszik, hogy sokan a megszakításos közösülést választják, hogy nem mernek orvoshoz fordulni fogamzásgátló felírása céljából, nem merik szüleikkel megosztani, hogy nemi életet élnek, félnek, hogy kiderülne, ha fogamzásgátlót szednének.

Sokan attól is taratank, hogy a fogamzásgátlótól valamilyen probléma, betegség alakul ki a szervezetükben, pedig nagy esetszámú vizsgálatok eredményeiből látjuk, hogy ez a félelem alaptalan.

Miért nem biztonságos a megszakításos közösülés?

Fogamzásgátlás

A fogamzásgátlási módszer kiválasztásánál fontos szempont a nő életkora, esetleges betegségei, és hogy van-e már gyermeke.
A fogamzásgátlásról a WEBBetegen>>

Főleg a fiatalok abban a tévhitben élnek, hogy majd a fiú „vigyáz” pedig nem lehet eléggé óvatosnak lenni. Az ejakulációt megelőzően az előváladékban is lehetnek spermiumok, így a hüvelybe kerülve ezek könnyen okoznak nem kívánt terhességet. Másrészt, ha valakinek a szexuális életben még nincs kellő tapasztalata, nem is biztos, hogy tud „vigyázni”. A módszer hatékonyságát (vagy inkább hatástalanságát) jól lehet jellemezni a Pearl indexszel, mely azt fejezi ki, hogy a módszert alkalmazó 100 nőből egy év alatt mennyi esik teherbe. A Pearl index egyes adatok szerint megszakításos közösülés esetében akár 40 körül is lehet, ami pedig majdnem minden második nőt jelent a gyakorlatban.

Mi a teendő?

A fogamzásgátlásról

Az eddig megszakításos közösüléssel védekező, vagy inkább kockáztató pároknak javasolt biztonságos módszerre való áttérés. Sokkal jobb alternatíva az óvszer, vagy stabil párkapcsolat esetén még jobb a fogamzásgátló tabletta. A fiatal lányokat már a legtöbb nőgyógyászati intézményben speciális tinédzser vagy lányka szakrendelések várják, ahol személyre szabottan kapnak javaslatot fogamzásgátló szedésére. Napjainkban a hormontartalmú fogamzásgátlók ára is kedvező. Számos tanulmány igazolja, hogy a korszerű fogamzásgátló tabletták mellett nem kell félni se a teherbe esés, se a szövődmények kialakulásától.

Pearl-index: fogamzásgátlási módszerek összehasonlítása

A 100 nőnél egy évig alkalmazott módszer, illetve a módszer használatának egy éve alatt terhessé vált nők száma. (Forrás: szexualpszichologia.hu)

 • Nincs fogamzásgátlás - 85
 • Megszakításos védekezés - 35
 • Naptár-módszer - 14-40
 • Spermicidek - 5-20
 • Méhszájsapka - 7-11
 • Óvszer használata - 3-4
 • Női óvszer - 1-5
 • Pesszárium spermiciddel - 2-3
 • Hőmérőzés - 0.5-3
 • Injekció - 0.03-2
 • Hormonális IUD - 0.05-0.1
 • Fogamzásgátló tabletta 0.1-0.5
 • Sterilizáció - 0.1-0.3
 • Implantátum - 0

(WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes)

Hozzászólások (2)

Cikkajánló

Hogyan alkalmazza a spermicideket?

A spermicid olyan fogamzásgátló eszköz, mely vegyi anyagi segítségével megbénítja vagy elpusztítja a spermiumokat. Különböző formában (krém...

Kimaradt egy szem fogamzásgátló...

Fogamzásgátló tabletta szedése esetén előfordul, hogy különböző okok miatt kimarad egy vagy több tabletta bevétele. Meddig és hány tablettát...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.