• Fogamzásgátló és hüvelyi vérzések, folyások

    WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
    Szerző: WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos

    Sokan azt gondolják, hogy a fogamzásgátló tabletta szedése hüvelyi fertőzéseket, és ennek révén hüvelyi folyásokat okoz, pedig nincs közvetlen ok-okozati összefüggés közöttük.

    A fogamzásgátló tabletta szedése alatti hüvelyi folyások

    Aki fogamzásgátlót szed, az a legtöbb esetben más védekezési módot –kifejezetten gondolunk itt az óvszerre- nem alkalmaz. Ennek következményeként a sperma a hüvelybe kerül, ez egyrészt amiatt okoz nőgyógyászati fertőzéseket, hogy kórokozók kerülhetnek a hüvelybe, másrészt az ondó vegyhatása lúgos, ez a normál hüvelyi, enyhén savas pH-t lúgos irányba tolja, így fertőzések kialakulásának kedvez.

    Hirdetés

    Azoknak a nőknek, akik fogamzásgátlót szednek, és hüvelyi fertőzések kialakulására hajlamosak, érdemes aktus után tejsavas irrigálást végezni, mielőtt indokolatlanul abbahagynák a fogamzásgátló tabletta szedését.

     

    Milyen tünetei lehetnek a hüvelyfertőzésnek?    A hüvelyváladék mennyisége, állaga, színe, szaga megváltozhat - normálisan színtelen, szagtalan, kis mennyiségű - és ennek a váladéknak a maró hatása miatt a szeméremtest kipirosodhat, viszkethet, égő érzés jelentkezhet rajta. Bővebben a hüvelyfertőzésekről

    Ezek mellett fontos megemlíteni, hogy a bővebb hüvelyi váladékozás nem azonos a kórokozó által kiváltott hüvelyi folyással, ezért kétes estekben nőgyógyászati vizsgálat tudja csak eldönteni, hogy pontosan mi okozza a tüneteket.

    A fogamzásgátló és a hüvelyi vérzések

    Sok nő gondolja azt tévesen, hogy ha a fogamzásgátló tabletta szedése alatt vérzést tapasztal, akkor az a tabletta hatástalanságát vagy nem megfelelő voltát jelzi.

    A fogamzásgátló tabletta elkezdésekor az első három hónapban tapasztalt pecsételgetés egyáltalán nem számít kórosnak, nem jelenti azt, hogy a tabletta nem nyújt megfelelő védelmet, se azt, hogy nem megfelelő az adott női szervezet számára. Ha viszont a negyedik hónapban is jelentkezik a vérzés, indokolt nőgyógyászhoz fordulni, ez esetben másik készítményre javasolt váltani.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A hosszabb ideje szedett fogamzásgátló tabletták alatt jelentkező vérzés oka számos dolog lehet. Egyik leggyakoribb oka a kimaradt tabletta, sok esetben hasmenés, hányás, egyéb gyógyszer szedése (például egyes antibiotikumok) miatt nem tud a tabletta rendesen felszívódni, ezért gyengül a hatása, és ezért jelentkezik vérzés is.

    Egyéb vérzést kiváltó okok

    Előfordul, hogy a menstruáció eltolása miatt két csomag fogamzásgátló tablettát szünet nélkül szed valaki, ilyen esetben is számolni kell pecsételő vérzéssel a második csomag szedése alatt.

    Előfordulhat, hogy a méhszájon lévő elváltozások, gyulladások, daganatok okoznak vérezgetést, ez csak nőgyógyászati vizsgálat segítségével igazolható, ezért elhúzódó vérzés esetén szükséges orvoshoz fordulni.

    Bizonyos esetekben nem derül ki a kiváltó ok, de a vérzés oka lehet még például az, hogy a fogamzásgátló hormontartalma alacsony az adott női szervezetnek, ilyen esetekben magasabb hormontartalmú készítményekre kell váltani.

    Amennyiben a pecsételő vérzés oka nem egyértelmű, javasolt felkeresni nőgyógyászt, illetve, ha a vérzés egy következő ciklusban is ismétlődik.

    Forrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

    Legutóbb frissült: 2017.07.16 20:11
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Tüdőtályog

    Tüdőtályog

    Dr. Brugós László

    A tüdőtályog általában szövődményként jelenik meg. Okok, tünetek és kezelés.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Mikor váltsunk fogamzásgátló tablettát?

    A fogamzásgátló tabletta nagy biztonságossággal szedhető, kényelmes, korszerű családtervezési eszköz. Számtalan fajtával találkozhatunk, sok-sok gyógyszernevet hallhatunk, ha végigkérdezzük ismerőseinket arról, hogy ki mit szed.

    A fogamzásgátló tabletták hatékonyságát befolyásoló tényezők

    Napjainkban az alacsony hormontartalmú, korszerű fogamzásgátló tabletták széleskörűen elterjedtek, használatuk egyre korábbi életkortól kezdődik. Ugyanakkor a hölgyek anyagi boldogulásuk, karrierjük felépítése érdekében egyre későbbi életkorban vállalnak gyermeket. A tablettaszedési időszak tehát egyre hosszabbodik. Ezért különösen fontos azon tényezők ismerete, amelyek a fogamzásgátlók hatékonyságát hátrányosan befolyásolhatják.

    Milyen veszélyei vannak, ha elfelejtjük bevenni a tablettát?

    A fenti kérdés szinte egyike a leggyakrabban hallott kérdéseknek mellyel a nőgyógyász szembesül. Természetesen, mivel mégis csak egy gyógyszerről lévén szó ennek is számos, nem elhanyagolható következménye lehet.

    A fogamzásgátló tabletta szedésének alapszabályai

    Minden fogamzásgátló tablettát szedő nőnek tisztában kell lennie néhány, a szedéssel kapcsolatos alapszabállyal. Cikkünkből most megismerheti ezeket.

    A leggyakoribb hibák fogamzásgátló tablettát szedőknél

    A fogamzásgátló tabletta a XX. század egyik legjelentősebb gyógyszervívmánya. Sok évtized fejlesztés és finomítás után mára már ultra-alacsony hormontartalmú, mégis hatékony, biztonságos, mellékhatással szinte alig bíró készítmények találhatók a patikák polcain.

    Pattanásos bőr: kezelés fogamzásgátló tablettákkal

    A pattanásos bőr kezelésében igen hatékonyan segítenek a fogamzásgátló tabletták. A pattanások kezelésében azonban egyéb szerek is hatékonyak lehetnek, sok esetben többféle módszer is kombinálható.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.