Fogamzásgátló és hüvelyi vérzések, folyások

Dr. Csuth Ágnes
szerző: Dr. Csuth Ágnes, családorvos - WEBBeteg
megjelent:

Sokan azt gondolják, hogy a fogamzásgátló tabletta szedése hüvelyi fertőzéseket, és ennek révén hüvelyi folyásokat okoz, pedig nincs közvetlen ok-okozati összefüggés közöttük.

A fogamzásgátló tabletta szedése alatti hüvelyi folyások

Aki fogamzásgátlót szed, az a legtöbb esetben más védekezési módot –kifejezetten gondolunk itt az óvszerre- nem alkalmaz. Ennek következményeként a sperma a hüvelybe kerül, ez egyrészt amiatt okoz nőgyógyászati fertőzéseket, hogy kórokozók kerülhetnek a hüvelybe, másrészt az ondó vegyhatása lúgos, ez a normál hüvelyi, enyhén savas pH-t lúgos irányba tolja, így fertőzések kialakulásának kedvez.

Azoknak a nőknek, akik fogamzásgátlót szednek, és hüvelyi fertőzések kialakulására hajlamosak, érdemes aktus után tejsavas irrigálást végezni, mielőtt indokolatlanul abbahagynák a fogamzásgátló tabletta szedését.

Milyen tünetei lehetnek a hüvelyfertőzésnek?

A hüvelyváladék mennyisége, állaga, színe, szaga megváltozhat - normálisan színtelen, szagtalan, kis mennyiségű - és ennek a váladéknak a maró hatása miatt a szeméremtest kipirosodhat, viszkethet, égő érzés jelentkezhet rajta. Bővebben a hüvelyfertőzésekről

Ezek mellett fontos megemlíteni, hogy a bővebb hüvelyi váladékozás nem azonos a kórokozó által kiváltott hüvelyi folyással, ezért kétes estekben nőgyógyászati vizsgálat tudja csak eldönteni, hogy pontosan mi okozza a tüneteket.

A fogamzásgátló és a hüvelyi vérzések

Sok nő gondolja azt tévesen, hogy ha a fogamzásgátló tabletta szedése alatt vérzést tapasztal, akkor az a tabletta hatástalanságát vagy nem megfelelő voltát jelzi.

A fogamzásgátló tabletta elkezdésekor az első három hónapban tapasztalt pecsételgetés egyáltalán nem számít kórosnak, nem jelenti azt, hogy a tabletta nem nyújt megfelelő védelmet, se azt, hogy nem megfelelő az adott női szervezet számára. Ha viszont a negyedik hónapban is jelentkezik a vérzés, indokolt nőgyógyászhoz fordulni, ez esetben másik készítményre javasolt váltani.

A hosszabb ideje szedett fogamzásgátló tabletták alatt jelentkező vérzés oka számos dolog lehet. Egyik leggyakoribb oka a kimaradt tabletta, sok esetben hasmenés, hányás, egyéb gyógyszer szedése (például egyes antibiotikumok) miatt nem tud a tabletta rendesen felszívódni, ezért gyengül a hatása, és ezért jelentkezik vérzés is.

Egyéb vérzést kiváltó okok

Előfordul, hogy a menstruáció eltolása miatt két csomag fogamzásgátló tablettát szünet nélkül szed valaki, ilyen esetben is számolni kell pecsételő vérzéssel a második csomag szedése alatt.

Előfordulhat, hogy a méhszájon lévő elváltozások, gyulladások, daganatok okoznak vérezgetést, ez csak nőgyógyászati vizsgálat segítségével igazolható, ezért elhúzódó vérzés esetén szükséges orvoshoz fordulni.

Bizonyos esetekben nem derül ki a kiváltó ok, de a vérzés oka lehet még például az, hogy a fogamzásgátló hormontartalma alacsony az adott női szervezetnek, ilyen esetekben magasabb hormontartalmú készítményekre kell váltani.

Amennyiben a pecsételő vérzés oka nem egyértelmű, javasolt felkeresni nőgyógyászt, illetve, ha a vérzés egy következő ciklusban is ismétlődik.

Dr. Csuth Ágnes Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, Dr. Szalóczy Péter, nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.