• Fogamzásgátló és hüvelyi vérzések, folyások

    Dr. Csuth Ágnes
    Szerző: WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos

    Sokan azt gondolják, hogy a fogamzásgátló tabletta szedése hüvelyi fertőzéseket, és ennek révén hüvelyi folyásokat okoz, pedig nincs közvetlen ok-okozati összefüggés közöttük.

    A fogamzásgátló tabletta szedése alatti hüvelyi folyások

    Aki fogamzásgátlót szed, az a legtöbb esetben más védekezési módot –kifejezetten gondolunk itt az óvszerre- nem alkalmaz. Ennek következményeként a sperma a hüvelybe kerül, ez egyrészt amiatt okoz nőgyógyászati fertőzéseket, hogy kórokozók kerülhetnek a hüvelybe, másrészt az ondó vegyhatása lúgos, ez a normál hüvelyi, enyhén savas pH-t lúgos irányba tolja, így fertőzések kialakulásának kedvez.

    Hirdetés

    Azoknak a nőknek, akik fogamzásgátlót szednek, és hüvelyi fertőzések kialakulására hajlamosak, érdemes aktus után tejsavas irrigálást végezni, mielőtt indokolatlanul abbahagynák a fogamzásgátló tabletta szedését.

     

    Milyen tünetei lehetnek a hüvelyfertőzésnek?    A hüvelyváladék mennyisége, állaga, színe, szaga megváltozhat - normálisan színtelen, szagtalan, kis mennyiségű - és ennek a váladéknak a maró hatása miatt a szeméremtest kipirosodhat, viszkethet, égő érzés jelentkezhet rajta. Bővebben a hüvelyfertőzésekről

    Ezek mellett fontos megemlíteni, hogy a bővebb hüvelyi váladékozás nem azonos a kórokozó által kiváltott hüvelyi folyással, ezért kétes estekben nőgyógyászati vizsgálat tudja csak eldönteni, hogy pontosan mi okozza a tüneteket.

    A fogamzásgátló és a hüvelyi vérzések

    Sok nő gondolja azt tévesen, hogy ha a fogamzásgátló tabletta szedése alatt vérzést tapasztal, akkor az a tabletta hatástalanságát vagy nem megfelelő voltát jelzi.

    A fogamzásgátló tabletta elkezdésekor az első három hónapban tapasztalt pecsételgetés egyáltalán nem számít kórosnak, nem jelenti azt, hogy a tabletta nem nyújt megfelelő védelmet, se azt, hogy nem megfelelő az adott női szervezet számára. Ha viszont a negyedik hónapban is jelentkezik a vérzés, indokolt nőgyógyászhoz fordulni, ez esetben másik készítményre javasolt váltani.

    A hosszabb ideje szedett fogamzásgátló tabletták alatt jelentkező vérzés oka számos dolog lehet. Egyik leggyakoribb oka a kimaradt tabletta, sok esetben hasmenés, hányás, egyéb gyógyszer szedése (például egyes antibiotikumok) miatt nem tud a tabletta rendesen felszívódni, ezért gyengül a hatása, és ezért jelentkezik vérzés is.

    Egyéb vérzést kiváltó okok

    Előfordul, hogy a menstruáció eltolása miatt két csomag fogamzásgátló tablettát szünet nélkül szed valaki, ilyen esetben is számolni kell pecsételő vérzéssel a második csomag szedése alatt.

    Előfordulhat, hogy a méhszájon lévő elváltozások, gyulladások, daganatok okoznak vérezgetést, ez csak nőgyógyászati vizsgálat segítségével igazolható, ezért elhúzódó vérzés esetén szükséges orvoshoz fordulni.

    Bizonyos esetekben nem derül ki a kiváltó ok, de a vérzés oka lehet még például az, hogy a fogamzásgátló hormontartalma alacsony az adott női szervezetnek, ilyen esetekben magasabb hormontartalmú készítményekre kell váltani.

    Amennyiben a pecsételő vérzés oka nem egyértelmű, javasolt felkeresni nőgyógyászt, illetve, ha a vérzés egy következő ciklusban is ismétlődik.

    Forrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

    Módosítva: 2017.07.16 20:11, Megjelenés: 2017.07.16 20:11
   • Cikkajánló

    Mérnie kell a vércukrát?

    Mérnie kell a vércukrát?

    Szponzorált tartalom

    A DKP alkalmazással bárhol és bármikor rögzítheti értékeit. (x)

    Járványgörbe

    Járványgörbe

    WEBBeteg.hu

    Jakab Ferenc professzor szerint most látszik az eddigi intézkedések eredménye.

    Hagyjunk-e szünetet a fogamzásgátló tabletta szedésében?

    A fogamzásgátló tabletták bevezetésekor minden figyelem a káros mellékhatások kutatására, vizsgálatára fordult. Mára már ismert tény, hogy a tablettaszedésnek nemcsak esetleges mellékhatásai, hanem a fogamzásgátló hatáson túl egyéb előnyei is vannak.

    Fogamzásgátlás és nyár

    A fogamzásgátló szedése nyáron is előírás szerint kell, hogy történjen, de nyáron a nők hajlamosak megfeledkezni a szedés időpontjáról, sőt néha időzónákkal távolabbra utazunk, ilyenkor sokan bizonytalanok abban, hogy hogyan szedjék a tablettát. Cikkünkben sorra vesszük, hogy milyen kérdések merülhetnek fel a nyár és a fogamzásgátlás összefüggésében.

    A fogamzásgátlás és a libidó közötti kapcsolat

    A fogamzásgátló módszerek megjelenésével és egyre szélesebb körben való elterjedésével jelentősen megváltozott a nők szexualitása, hiszen a nem kívánt terhesség megelőzése mindig is fontos részét képezte az emberi gondolkodásnak.

    Hormonális fogamzásgátlás és testsúly - Valóban okozhat súlygyarapodást?

    A súlygyarapodástól való félelem számos hölgyet gátol meg a tablettaszedés elkezdésében. Pedig ez az esetek legnagyobb részében a helytelen életmódnak, táplálkozási szokásoknak és nem a hormonkészítmények szedésének köszönhető.

    Pattanásos bőr: kezelés fogamzásgátló tablettákkal

    A pattanásos bőr kezelésében igen hatékonyan segítenek a fogamzásgátló tabletták. A pattanások kezelésében azonban egyéb szerek is hatékonyak lehetnek, sok esetben többféle módszer is kombinálható.

    Jó tanácsok fogamzásgátlót szedő nőknek

    A fogamzásgátló tabletta igen megbízható, kényelmes, biztonságos módszer, de ahhoz, hogy valóban megfelelően működjön, mindennapos odafigyelésre is szükség van! A fogamzásgátló tabletta hatékonyságának kulcsa a rendszerességben rejlik, azaz sosem szabad elfelejteni bevenni az adott napi adagot. Ez elmondva könnyűnek hangzik, betartani már nehezebb.

    Áttöréses vérzés vagy pecsételő vérzés fogamzásgátló tabletta szedésénél

    Különbséget kell tennünk hormonális fogamzásgátlót szedő nők esetén a megvonásos, valamint az áttöréses vérzés fogalma között. Az egy hét tablettaszünettel szedett gyógyszerek esetén az utolsó tabletta után 2-3 nappal érkező vérzés a megvonásos vérzés.

    Kimaradt egy szem fogamzásgátló tabletta - Mit tehetek?

    Fogamzásgátló tabletta szedése esetén előfordul, hogy különböző okok miatt kimarad egy vagy több tabletta bevétele. Meddig és hány tablettát lehet pótolni?

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.