Agyhártyagyulladás - Ritka, de halálos betegség

MTI
megjelent:

Az agyhártyagyulladás (meningitis) ritka, ám gyakran halálos kimenetelű betegség, ezért be kellene oltani a gyerekeket. A leginkább veszélyeztetettek a 11-19 évesek korosztálya - hangsúlyozza az Amerikai Iskolai Nővérek Szövetsége.

Az Egyesült Államokban a szakemberek aggódnak, hogy az új influenza elleni védőoltása körüli sajtókampány, esetleg háttérbe szorítja a meningitis elleni vakcinációt. A szövetség tagjai ősszel az iskolások oltási bizonyítványát megvizsgálják, hogy figyelmeztessék a szülőket, akik nem oltatták be gyermekeiket.

Az agyhártyagyulladás az agy burkát alkotó kemény- és lágyhártyák fertőzése, amelyet vírusok és baktériumok okoznak.

Tudta?

Néhány alapbetegség (nyílt koponysérülés, immunhiány, leromlott állapotú beteg kórházi fertőzése) esetén nagyobb az agyhártyagyulladás veszélye, ilyenkor a kórokozók is mások lehetnek, mint eredetileg egészséges személy betegségében.

A vírusok okozta gyulladás általában ártalmatlan, rövid lefolyású betegség, a bakteriális eredetű meningitis sokkal súlyosabb megbetegedés.

A kezdeti tüneteket hirtelen kialakuló lázas állapot, fejfájás, hányás, a tarkóizmok megmerevedése, fénytől való iszonyodás jellemzi, később tudatzavar alakulhat ki.

Az amerikai kormány két évvel ezelőtt javasolta az összes serdülő beoltását, ám mindeddig csupán az érintettek alig 40 százaléka részesült vakcinációban.

Télen növekszik az esetek száma

Carol Baker, a houstoni Baylor College of Medicine gyermekvakcinációs szakembere szerint, ez az alacsony szám azt jelenti, hogy a szülők többsége nemigen hallott a kórról, amely az Egyesült Államokban évente mindössze 2000 személyt betegít meg.

A kullancs által terjesztett agyvelőgyulladás

A kullancscsípés által terjesztett agyvelőgyulladás elleni védőoltás fontosságára hívta fel a figyelmet Vészi Zsuzsanna gyermekorvos. Kiemelte: ne csak a gyerekek kapjanak védőoltást, hanem a szülők és kamaszok is éljenek a lehetőséggel. A védőoltás-sorozat alatt három alkalommal kell oltani a pácienst, majd 3 év múlva egy újabb vakcinával emlékeztetik a szervezetet.
A kullancs által terjesztett agyvelőgyulladás

Ez viszonylag alacsony szám, ám a bakteriális fertőzés az esetek 15 százalékában halálos kimenetelű.

A túlélők ötödénél maradandó egészségromlást eredményez a betegség, amely agykárosodáshoz, süketséghez, végtagvesztéshez vezet.

"Csökken ugyan az esetek száma, kisebb a rizikó, de ami nem változik, az a betegség súlyossága" - magyarázta Carol Baker. Carol Baker, aki nem részese a szövetség által indított kampánynak, úgy véli, hogy a télen megnövekszik az agyhártyagyulladásos esetek száma.

"A tél a betegség évszaka, ráadásul ha valaki átesett az influenzán, fogékonyabb lesz az agyhártyagyulladásra is. A meningitis kórokozója egyike azoknak a baktériumoknak, amelyeknek az influenzavírus segít bejutni a szervezetbe az orr nyálkahártyáján keresztül" - mutatott rá Carol Baker.

A lakosság 10 százaléka hordozza a kórokozót

Ismertetése szerint, a lakosság 10 százaléka megbetegedés nélkül hordozza az agyhártyagyulladást kiváltó kórokozót, az orr és garat nyálkahártyáján. A baktérium köhögés, csók, vagy közös pohár használata útján terjed.

Az agyhártyagyulladás

A fertőződés leggyakrabban úgy jön létre, hogy a baktériumok a légutakban megtelepednek, ott gyulladást keltenek, a gyulladt nyálkahártyán keresztül a véráramba, majd az agyvízbe kerülnek, ahol a betegséghez vezető összetett történéseket indítanak be. Az agyhártyagyulladás tünetei

Az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és Megelőzési Központja (CDC) szerint, a 11 éves kor optimális az oltásra, ám ha elmulasztották, a tinédzserkorban bármikor pótolható a mulasztás. Sok főiskola már megköveteli az elsőéveseknél a védőoltást. Több állam törvényhozása tárgyalja a jogszabályt, amely bizonyos oktatási intézményeknél felvételi követelményként határozná meg a védőoltást.

A védőoltást ajánlják a 2-10 év közötti gyermekeknek is.

Javallott a vakcináció olyan felnőttek számára, akik fokozott kockázatnak vannak kitéve. Ilyenek az immunbetegségben szenvedők, azok, akiknek eltávolították a lépét, valamint olyan személyek, akik gyakran utaznak Afrikába és a Közel-Keletre, azokba az országokba, ahol sokkal gyakoribb a meningitis.

(MTI)

Cikkajánló

Az agyhártyagyulladás

Dr. Gócs Viktor, infektológus
Agyhártyagyulladás
Az idegrendszert érintő fertőző betegségek közül az agyhártyagyulladás (meningitis) a legismertebb. Amikor a hírek hirtelen jelentkező, súlyos lefolyású, fertőző agyhártyagyulladásról szólnak, a betegség gennyes, baktériumok okozta formája zajlik.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.