Tünetek, amelyek arra utalnak, hogy áteshettünk a COVID-19 megbetegedésen

szerző: Füzesi Zsuzsa, fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Szabó Zsuzsanna megjelent: 2021.08.19.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint 2019 vége óta több mint 190 millió ember esett át a COVID-19 megbetegedésen. Ezenkívül mások is áteshettek a betegségen, akiknél azonban a fertőzés teszteredménnyel soha nem igazolódott.

Előfordulhat, hogy már átestünk a COVID-19 megbetegedésen, anélkül, hogy tudomásunk lenne róla, habár ezt nem lehet biztosan tudni, hacsak nem végeztetünk ellenanyag-vizsgálatot. Emellett a koronavírus kimutatására alkalmas diagnosztikus tesztek kis százaléka is adhat fals pozitív eredményt, de ez jellemzően inkább az otthon végezhető gyorstesztekre igaz.

A legvalószínűbb módja, hogy megtudjuk, hogy átestünk-e a COVID-19 megbetegedésen, az az, ha a COVID-19 tipikus tünetei jelentkeztek nálunk és a COVID-19 diagnosztikus teszt pozitív lett, amikor megbetegedtünk. Még az „arany sztenderdként” alkalmazott PCR-teszteknél is előfordulhat azonban fals negatív eredmény, ami azt jelenti, hogy COVID-osok voltunk, de a teszteredmény mégis azt jelzi, hogy nem kaptuk el a betegséget. Gyakran ennek az oka mintavételi hiba, vagy a megbetegedés kialakulásához képest túl későn végeztetett PCR-teszt.

Amennyiben a COVID-19 tesztünk eredménye nem lett pozitív, amikor betegek voltunk, akkor nehezebb megállapítani, hogy átestünk-e a betegségen.

Nincsenek biztos jelei annak, hogy már átestünk a COVID-19 megbetegedésen. Van azonban néhány általános tünet, amelyet tapasztalhattunk; mint például:

 • kötőhártya-gyulladás;
 • az ízérzékelés vagy a szaglás elvesztése;
 • és a kimerültség.

Ezeket a tüneteket az alábbiakban részletesebben is megvizsgáljuk.

Tünetek, amelyek arra utalnak, hogy áteshettünk a COVID-19 megbetegedésen

A COVID-19 megbetegedés a szervezetünk számos különböző részét érintheti, és olyan általános tünetek jelentkezhetnek, amelyeket sok minden más is okozhat. A COVID-19 megbetegedésben szenvedő emberek egy részénél semmilyen tünet nem jelentkezik.

Pozitív COVID-19 teszteredmény hiányában nem lehet biztosra venni, hogy elkaptuk-e a fertőzést, de íme néhány lehetséges jele.

Tipikus, COVID-19 megbetegedésre jellemző tünetek jelentkeztek nálunk

A COVID-19 megbetegedést mindenki eltérő módon tapasztalja, és a tünetek más légúti fertőzések tüneteihez hasonlíthatnak. Ha a COVID-19 megbetegedés legjellegzetesebb tünetei közül bármelyiket tapasztaltuk, különösképp azt követően, hogy közeli kapcsolatban álltunk valakivel, aki COVID-19 megbetegedésben szenvedett, az azt jelezheti, hogy mi is elkaptuk a koronavírust.

Az amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (CDC) szerint a következő tünetekről számoltak be a legtöbb alkalommal:

 • egész testre kiterjedő fájdalom;
 • orrdugulás vagy orrfolyás;
 • köhögés;
 • hasmenés;
 • kimerültség;
 • láz vagy hidegrázás;
 • fejfájás;
 • hányinger;
 • újonnan megjelent ízérzésvesztés vagy szaglásvesztés;
 • légszomj vagy légzési nehézség;
 • torokfájás;
 • hányás.

A COVID-19, a közönséges megfázás és az influenza laikusként nehezen különböztethető meg egymástól. A tüsszögés nem tartozik a COVID-19 megbetegedés tünetei közé, és azt jelezheti, hogy megfáztunk vagy allergiások vagyunk. A légszomj nem tipikus influenzatünet, de a COVID-19 megbetegedés egyik leggyakoribb tünete.

Kötőhártya-gyulladásunk volt, vagy egyéb szemtüneteket tapasztaltunk

A COVID-19 megbetegedést okozó SARS-CoV-2 vírus feltehetőleg az úgynevezett angiotenzinkonvertáló enzim-2 (ACE2) receptorain keresztül jut be sejtjeinkbe. A vírus azáltal jut be ezekbe a receptorokba, hogy elhiteti a szervezetünkkel, hogy ő maga az ACE2 enzim.

Az ACE2-receptorok a szemünk különböző részein is előfordulnak, például a retinánkban és a szemfehérjét, illetve a szemhéjakat borító hámsejtekben.

Néhány COVID-19 megbetegedésben szenvedő embernél olyan szemtünetek alakulnak ki, mint a:

 • szemszárazság;
 • kötőhártya-gyulladás;
 • duzzanat;
 • túlzott könnyezés;
 • fokozott váladékozás.

A szemtünetekhez általában a COVID-19 megbetegedésre jellemző tipikusabb tünetek társulnak, azonban néhány személy esetében a szemtünetek önmagukban is jelentkezhetnek.

Átmenetileg elvesztettük az ízérzékelésünket vagy a szaglásunkat

A COVID-19 megbetegedésben szenvedő betegek esetében gyakran számoltak be ízérzésvesztésről vagy szaglásvesztésről. Egy vizsgálatokat áttekintő dokumentum megállapította, hogy az emberek 47%-a esetében számoltak be az ízérzékelés vagy a szaglás elvesztéséről, és ez az enyhe vagy a közepesen súlyos lefolyású megbetegedésben szenvedők esetében volt a leggyakoribb.

A COVID-19 megbetegedésben szenvedő személyek közül néhányan ezen érzékek torzulását is tapasztalják. Úgy tűnik, hogy az ízérzékelést vagy a szaglást érintő tünetek gyakran a többi tünet megjelenése előtt jelentkeznek.

Egy 2020 augusztusában készített vizsgálat megállapította, hogy egy 11 054 fő COVID-19 megbetegedésben szenvedő személyből álló csoportban a szaglást és az ízérzékelést érintő tünetek az esetek 64,5 és 54%-ában rendre az általános tünetek megjelenése előtt jelentkeztek.

Elsőként a láz jelentkezett

A COVID-19 megbetegedés tünetei gyakran egy bizonyos sorrendben jelentkeznek. Egy, a Dél-kaliforniai Egyetem által publikált 2020-ban készített vizsgálatban a kutatók 55 000 fő COVID-19 megbetegedésben szenvedő személy esetében elemezték a tünetek kialakulását, és összehasonlították azokat 2 000 influenzás megbetegedésben szenvedő személy tüneteivel.

A kutatók megállapították, hogy az influenza leggyakrabban köhögéssel kezdődött, míg a COVID-19 megbetegedés kezdeti tünete legtöbb esetben a láz volt.

A COVID-19 megbetegedés első tüneteinek széles spektrumáról számoltak be a tudományos szakirodalomban. Az, hogy az esetünkben nem a láz jelentkezett először, az nem feltétlenül jelenti azt, hogy nem COVID-19 megbetegedésben szenvedtünk.

Hosszan fennálló tüneteket tapasztaltunk

Néhány COVID-19-ben megbetegedett személy esetében a tünetek folyamatosan, akár még hetekig vagy hónapokig fennállhatnak a megfertőződést követően. Ezt a tünetegyüttest long-COVID szindrómának nevezik.

Fiatal felnőtteknél, gyermekeknél és még az enyhe lefolyású megbetegedésben szenvedő személyeknél is kialakulhatnak ezek a hosszú távon fennálló tünetek. Nem egyértelmű, hogy egyeseknél miért jelentkeznek hosszú távon fennmaradó tünetek, azonban azt feltételezik, hogy a hosszú ideig fennálló szöveti károsodás és a gyulladás szerepet játszhat ebben. Íme a legtöbbet jelentett tünetek közül néhány:

Felmerül a kérdés: Meg lehet-e állapítani, hogy a COVID-19 egyik variánsa okozta a COVID-19 megbetegedésünket?

Öt ismert COVID-19 variáns létezik világszerte, amelyeket a görög ábécé betűiről neveztek el, és ezek az alábbiak:

 • alfa,
 • béta,
 • gamma,
 • delta,
 • lambda.

Úgy tűnik, hogy ezek a variánsok gyorsabban terjednek, mint a SARS-CoV-2 eredeti vírustörzse, azonban az általuk okozott tünetek hasonlónak tűnnek. Például egy 2021 májusi vizsgálat megállapította, hogy az alfa-variáns esetében nem változtak a betegek által észlelt tünetek az Egyesült Királyságban.

Egyes variánsok gyakrabban okozhatnak bizonyos tüneteket, mint más variánsok. Egy, az Edinburgh-i Egyetem által publikált korai kutatás megállapította, hogy a delta-variáns összefüggésben áll a kórházi kezelés megnövekedett kockázatával.

Az Amerikai Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatala (FDA) szerint a SARS-CoV-2-variánsok jelenléte a mintavételben esetlegesen befolyásolhatja az egyes COVID-19 tesztek eredményeit. A legtöbb tesztről úgy gondolják, hogy továbbra is megbízható, ugyanakkor az FDA továbbra is ellenőrzi azokat a teszteket, amelyeket érinthet ez a probléma.

Jelenleg a kereskedelmi forgalomban kapható COVID-19 tesztek csak azt mutatják ki, hogy COVID-19 megbetegedésben szenvedünk-e, arra azonban nem adnak választ, hogy azt egy bizonyos variáns okozza-e. A COVID-19 mintának egy –laboratóriumi körülmények között elvégezhető – genomszekvenálásnak nevezett folyamaton kell keresztülmennie ahhoz, hogy az egészségügyi szakemberek azonosítani tudják a variánsokat.

A COVID-antigéntesztek megbízhatóak?

Egyes COVID-19 antigén gyorstesztek percek alatt eredménnyel szolgálhatnak. Ezek azonban relatíve nagy eséllyel adnak pontatlan eredményeket.

Egy, a Cochrane adatbázisban közzétett, vizsgálatokat áttekintő tanulmányban a kutatók 64 vizsgálat eredményét és 24 087 orr- vagy torokváladék-minta eredményeit elemezték. A kutatók megállapították, hogy a kereskedelmi forgalomban kapható antigéntesztek pontosan beazonosították az igazolt koronavírus-fertőzést a tünetekkel rendelkező betegek 72%-a, valamint a tünetmentes személyek 58%-a esetében.

A tesztek a fertőzés első hetében voltak a legpontosabbak.

Azon személyek 99,5%-a esetében, akik nem szenvedtek COVID-19 megbetegedésben, a tesztek pontosan állapították meg a negatív eredményt.

Tanulságok

Kizárólag az általános felső légúti tüneteink alapján (beleértve az allergiás jellegű panaszokat is, mely akár a delta-variáns tüneti jele is lehet) lehetetlen megállapítani, hogy COVID-19 megbetegedésben szenvedtünk-e, mivel a legtöbb tünet más légúti fertőzés jele is lehet.

A legvalószínűbb módja annak, hogy megtudjuk, hogy átestünk-e a COVID-19 megbetegedésen, az az, ha a COVID-19 tipikus tünetei jelentkeztek nálunk és a COVID-19 diagnosztikus teszt is pozitív lett, amikor lebetegedtünk. A pozitív antitestteszt-eredmény is jelezheti, hogy korábban már átestünk a COVID-19 megbetegedésen.

Egyetlen COVID-19 teszt megbízhatósága sem 100%-os. Még ha a COVID-19 diagnosztikus vagy antitesttesztünk eredménye negatív is lett, akkor is van némi esélye annak, hogy fals negatív eredményt kaptunk; ami azt jelenti, hogy a teszt pontatlan volt.

Tovább

WEBBeteg logóWEBBeteg
Forrás: Füzesi Zsuzsa, fordító; Signs That You May Have Had COVID-19: What Research Shows (healthline)
Lektorálta: Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Emésztési problémák Emésztési problémák

Mi okozhat székrekedést, és mi hasmenést? Mikor mi segíthet? (x)

Vérszegénység Vérszegénység

Mit takar az elnevezés? Mi okozhatja ezt az állapotot? Mik a tünetei?

Koronavírus - 4704 az új fertőzött és elhunyt 50 beteg

A beoltottak száma 6 420 354 fő, közülük 6 206 710 fő a második, 3 902 535 fő a harmadik, 399 299 fő már a negyedik oltását is felvette.

Emelkedik a szennyvízben a koronavírus koncentrációja

A szennyvízben mért SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációja országos átlagot tekintve enyhe emelkedést mutat.

Okozhat-e depressziót a COVID-19?

A válasz: igen. Mára már számos tanulmány bebizonyította, hogy a poszt-COVID depresszió létező jelenség.

Amiről keveset beszélünk: A COVID-19 és a poszt-COVID szindróma emésztőrendszeri tünetei

Koronavírus-fertőzés kapcsán kialakuló emésztőrendszeri tünetek a koronavírus-fertőzöttek felénél alakulnak ki. Összefoglalóan elmondható, hogy...

A COVID-19 szívet érintő megjelenési formái, szövődményei

A COVID-19 megbetegedést okozó SARS-CoV-2 nevű koronavírus elsősorban a légutakat, légzőszervet támadja meg, de nem ritka egyéb szervek...

ARDS (akut respirációs distressz szindróma)

Az ARDS (acute respiratory distress syndrome vagy akut légzési distressz szindróma) több háttér ok miatt kialakuló tüdőkárosodás okozta hirtelen...

Magas rizikóval járó alapbetegségek COVID-19 esetén

Az alapbetegségek kutatásával foglalkozó metaanalízis (Penn State University, PLOS One) ismertette, hogy melyek fennállása mellett kell COVID-19 esetén...

Koronavírus: a leggyakoribb veszélyes alapbetegségek

Az elhunyt koronavírus-fertőzöttek körülbelül fele-fele arányban nők, illetve férfiak. Jóval több volt a férfi áldozat a járvány kezdeti...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.