Az oltás nagyobb mértékű védettséget ad, mint a koronavírus-fertőzésen való átesés

szerző: Fazekas Erzsébet, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

A COVID-19-cel szembeni védelemben miért működnek jobban, hatásosabban a vakcinák, mint szervezetünk saját természetes immunitása? Az erre a fontos kérdésre adható választ foglaljuk össze dr. Anthony Fauci, a fertőző betegségekkel és allergiával foglalkozó amerikai kutatóintézet, a NIAID (National Institute for Allergy and Infectious Diseases) igazgatójának magyarázata alapján.

Az amerikai elnök egészségügyi főtanácsadója vizsgálati adatokra hivatkozva állítja, hogy a vakcinák jobban teszik a dolgukat, mint az immunrendszer.

Mindazok, akik korábban (még beoltásuk előtt) koronavírus-fertőzésen estek át, az mRNS-vakcina felvétele után úgy tapasztalták, hogy immunválaszuk drámai módon „feljavult”, megnőtt, erőteljesebb lett. Ezek a megfigyelések kiegészítik a különféle vizsgálati eredményeket, és együtt, reménysugárként jelennek meg abban a helyzetben, amikor az embereket ismételten megfertőzni képes új variánsok cirkulálnak a világban. Ezért fogalmaz úgy dr. Fauci, hogy az mRNS-vakcinák képesek jobb védelmet kiváltani az új vírusvariánsokkal szemben (is), mint amilyet önmagában a koronavírus-fertőzés előzetes átvészelése tud kialakítani szervezetünkben.

Több új tanulmányra utalt az NIAID igazgatója egy nemrégiben a Fehér Házban tartott tájékoztatón. Ezek eredményei – együttesen értelmezve, de külön-külön is – azt mutatják, hogy a Pfizer, illetve a Moderna mRNS-vakcinája nagy immunvédelmet nyújt a világban jelen lévő (és az újonnan megjelenő) vírusvariánsokkal szemben is. Az adatok szerint a vakcinák jelentősen megemelik az esetlegesen meglévő – az akár egy korábbi fertőzésből eredő – természetes védelmet.

A vakcinák, legalábbis a most fókuszban lévő SARS-CoV-2 esetében, jobban teljesítenek, mint a természetes immunitás. A korábban fertőzésen átesetteknél az oltás nagymértékben megerősíti az immunválaszt” – fejtegeti az USA vezető infektológusa. A dr. Fauci által szóba hozott tanulmányok közül kettőt már ellenőriztek és jelentősnek tartják a független szakértők. További, tartalmában igen hasonló két tanulmány most vár szakmai jóváhagyásra.

A vakcinák kivételes védelmet mutatnak a vírusvariánsokkal szemben

Az egyik vizsgálatból kiderült, hogy aki valamelyik mRNS-vakcina mindkét dózisát megkapta, annak antitestszintjeakár tízszer magasabb volt”, mint amit a természetes infekció átvészelése képes kiváltani. Ezért kijelenthető, hogy védőoltásaink nagyobb ellenálló képességet biztosítanak a vírusvariánsokkal szemben, mint amennyit egy lezajlott betegség adhat. „Nagyon érdekes, hogy ez a védelem mennyire nagy az aggodalomra okot adó variánsokkal szemben – fogalmaz dr. Fauci.

Egy másik kisebb tanulmány azt mutatta, hogy a korábban megfertőződöttek az oltás felvétele után kivételesen nagy védelemmel rendelkeztek az 5 legaggasztóbb variáns közül 3 ellenében – így az először Brazíliában felbukkant P1 variáns, a jelenleg az USA-ban domináns brit variáns (B.1.1.7), illetve az először Dél-Afrikában detektált B.1.351 variáns ellen.

De ez nem minden. A dr. Fauci által említett harmadik tanulmányban azt írták le a kutatók, hogy a koronavírussal korábban megfertőződött személyek már a Pfizer-vakcina első dózisa után jobb T-sejtes immunitást mutattak. (A T-sejtek nagy szerepet játszhatnak abban, hogy enyhébb lefolyású legyen a fertőzés egy esetleges újrafertőződés esetén.)

„Ne feledjük, ezek egyelőre csak laboratóriumi adatok, még nincs meg a klinikai igazolásuk” – dr. Anthony Fauci ezzel arra utal, hogy az említett eredmények a vérminták elemzésére épülnek. Így nehéz pontosan előre vázolni, pláne állítani, hogy mindez miként zajlana nem laboratóriumiteszt-körülmények között, a való életben, amikor „igazi” vírusvariánsok okozta „tényleges” fertőzésről van szó. „Mindez azonban már így is nagyon érdekes. De olyasmi, amit további vizsgálatokban nyomon kell követni.”

Végül még azt is kiemelte az egyik tanulmányból dr. Fauci, hogy azok, akik egy korábbi COVID-19-infekcióból felépültek, és akiket ezek után beoltottak, igen széles spektrumú védelemre számíthatnak. Amit megszereztek, nem csak az aktuálisan gondot okozó vírusvariánsok ellenében hasznos. A COVID-19 elleni vakcinációjuk más koronavírusokkal, így a SARS-sal szemben is alkalmas védelmet nyújt. Ez pedig olyan ellenálló képesség, amit nem szerezhet meg az, aki bár átesett a fertőzésen, de nem kapott oltást. Nekik ilyen nincs. „A vakcinák nagyon hatásosak. Jobbak, mint a hagyományos immunválasz, amire a fertőzésen való átesés nyomán tud szervezetünk szert tenni” – ezzel a végkövetkeztetéssel toldotta meg dr. Anthony Fauci a megismételt megjegyzését, miszerint az mRNS-vakcinák (jelen tudásunk szerint) nagyon jól teljesítenek a vírusvariánsok ellenében is.

Tovább

WEBBeteg logóWEBBeteg.hu
Szerző: Fazekas Erzsébet, újságíró, Forrás: Dr. Fauci explains why COVID-19 vaccines work much better than natural immunity... (Business Insider)

Cikkajánló

COVID-19
A különböző eredetű légúti fertőzések tünetei nagyon hasonlóak, így biztosat továbbra is csak laboratóriumi teszt tud mondani. Az egyes tünetek gyakoriságában azonban megfigyelhetőek kisebb-nagyobb eltérések, amely alapján diagnosztizálni nem, de valószínűsíteni talán lehet a betegséget.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.