Immunitás téma

Lehetséges-e a szuperimmunitás, és megváltoztatja-e a koronavírus-járványt?

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet újságíró, lektorálta Dr. Ujj Zsófia Ágnes

Tudományos egyértelműséggel ugyan még nem megerősített tényről van szó, több járványügyi szakértő mégis úgy véli, hogy az omikron-fertőzés akár szuperimmunitást adhat a következő koronavírus-variáns(ok) ellen. Arra azonban felhívják a figyelmet, hogy a COVID-19 kiszámíthatatlan, és bizonytalan erre alapozni a várakozásainkat.

Az immunválasz mérőszámainak összefüggése a koronavírus elleni védelemmel

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna

Több kérdés is érkezett szerkesztőségünkbe, hogy érdemes-e COVID-19 elleni védőoltást felvenni, ha a leleteik szerint szervezetükben kimutatott, mérhető koronavírus elleni antitestszám van. Egyáltalán számít-e a mennyiség, megállapítható-e belőle a védettség mértéke? Az alábbiakban erről olvashat.

Természetes immunitás: a betegségen átesettek többsége sokáig védett marad

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

A SARS-CoV-2 fertőzéstől származó, a megbetegedés folyamán kialakuló immunitás hasonló védettséget biztosít, mint a vakcináció útján nyert, igaz, idővel ez is gyengül – ez a szakértői vélemény körvonalazódik a pandémia alatt született sokféle kutatás elemzése alapján.

Az oltás nagyobb mértékű védettséget ad, mint a koronavírus-fertőzésen való átesés

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró

A COVID-19-cel szembeni védelemben miért működnek jobban, hatásosabban a vakcinák, mint szervezetünk saját természetes immunitása? Az erre a fontos kérdésre adható választ foglaljuk össze dr. Anthony Fauci, a fertőző betegségekkel és allergiával foglalkozó amerikai kutatóintézet, a NIAID (National Institute for Allergy and Infectious Diseases) igazgatójának magyarázata alapján.

Milyen megélni azt, ha valaki az oltást követően fertőződik meg koronavírussal?

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró

A koronavírus elleni vakcinák rendkívüli módon hatásosak, mégis néhány ritka esetben előfordul, hogy a vakcinált ember megbetegszik. Ahhoz, hogy elérjük a nyájimmunitást, a lakosság jelentős részének fel kell vennie a védőoltást.

Milyen vakcina-mellékhatásra számítsanak a 20-as, 30-as éveikben járók?

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró

COVID-19

Az oltást kapó személy kora, neme és aktuális (általános) egészségi állapota hatással lehet arra, hogy nála mekkora eséllyel fog a COVID-19 elleni vakcina felvétele nem várt tünetekkel, mellékhatással együtt járni. A fiatalok immunválasza többnyire erősebb, mint az idősebb csoportok tagjainál kiváltott, így az sem meglepő, ha esetükben jóval kellemetlenebb reakciók jelen(het)nek meg.

COVID-19 elleni vakcináció - Zajlik az emlékeztető oltások vizsgálata

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró

A harmadik (emlékeztető) oltását is megkapta az a 30 éves amerikai fiatalember, akinek a Moderna gyógyszercég klinikai próbájának keretében már több mint egy évvel ezelőtt beadták a COVID-19 elleni (vizsgálati fázisban lévő) vakcina első adagját. Ez a harmadik oltás egy újabb próba része, amely azt hivatott meghatározni, hogy a megerősítő oltás felvétele is biztonságos-e. Az önkéntes teljesen jól érzi magát.

A COVID-19 elleni vakcinák védenek a variánsokkal szemben is - ilyen módszerekkel

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Egy-egy védőoltás nem csak arra képes, hogy antitesteket hozzon létre a koronavírus ellen. Ennél többről van szó: nagy jelentőségük van a vakcina által „előcsalogatott” T-sejteknek is, amikor védekezni kell a vírussal, illetve variánsaival szemben.

Az antitestek a fertőzést követően legalább hat hónapig kimutathatók a többségnél

MTI

A koronavírus ellen termelt antitestek a megfertőződést követően még legalább hat hónapig kimutathatóak a szervezetben az emberek 88 százalékánál egy brit tanulmány szerint.

Miért veszélyes ennyire a COVID-19?

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Az emberiségnek már sokszor kellett különféle vírusok fenyegetésével szembenéznie. Átélt már nem is egy pandémiát - mégse vonul(t) karanténba a világ minden új fertőzés megjelenésekor, vagy minden influenzaszezonban. Most miért más ez a helyzet? Mi a nagy hajtűkanyar a koronavírus biológiájában, ami ekkora veszélyt hoz az életünkre nézve?