Mit jeleznek az ellenanyagszintek oltás után?

Dr. Szabó Zsuzsanna
Szerző: WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos

Több megkeresés is érkezett szerkesztőségünkbe olyan személyektől a koronavírus oltás kapcsán, akik 3-4 hete már megkapták a második dózis védőoltásukat is, és a laborban elvégeztetett ellenanyagtesztük nem mutatott elég magas ellenanyagszintet. Mit érdemes tenni és tudni ilyen esetben?

Érthetően aggódni kezdtek, hisz itt a nyitás, és felelősen gondolkodva felmerült bennük, hogy így milyen erős a védettségük, mennyire bátran mehetnek zárt terű közösségbe, például moziba, edzőtermekbe, játszóházba, könyvtárba, esetleg uszodába, ahol például a maszk használata is lehetetlen.

Nem csak az antitestek számítanak!

Ennek a problémának a kapcsán fontos hangsúlyozni, hogy csupán az ellenanyagszint nem ad egzakt választ a védettségről. Feltehetően minél magasabb az ellenanyagszint, annál kevésbé van kitéve az oltott (vagy épp a fertőzésen átesett személy) a koronavírus-fertőzésnek. De ahogy korábban is megírtuk, az ellenanyagokon kívül igen fontos szerepet játszik a védettségben a sejtes immunitás is, vagyis azok az immunsejtek, amelyek számának mérésére jelenleg validált teszt nincs forgalomban.

Illetve azt sem tudjuk még mennyiségileg meghatározni, hogy a mérhető ellenanyag-mennyiség mekkora része úgynevezett neutralizáló antitest, vagyis semlegesítő ellenanyag, amely a betegség ellen védő antitest. Leegyszerűsítve, koronavírus-fertőzés esetén ezek az ellenanyagok mintegy letakarják a vírus azon részeit, melyek a fertőzőképesség szempontjából lényegesek. Jelenleg folyamatban van ilyen tesztek kifejlesztése, forgalomba hozatala, ami az összes mérhető ellenanyag közül számszerűsítve megmutatja a neutralizáló ellenanyagok számát. Várhatóan ezek a tesztek lesznek igazán informatívak.

Jelenleg tehát sem a celluláris, vagyis sejtes immunitás mértéke, sem a neutralizáló ellenanyagok pontos szintje nem mérhető. Ami biztos, az az oltóanyag gyártása során végzett, a vakcinák klinikai fázis tesztek alapján meghatározott hatásossága. Így tehát azoknak sem kell aggódni, akik a jelenleg forgalomban levő antitest tesztek alapján alacsonyabb számú ellenanyagot produkálnak. Fontos, hogy mindig a tesztet végző labor mérési zónáit kell alapul venni, ez minden leleten fel van tüntetve, ezekben laboronként eltérések lehetnek. Illetve, hogy a teljes védettség az oltási dokumentációban írtak alapján a második oltást követően meghatározott idővel alakul ki vakcinától függően.

Kiknél mérhető alacsonyabb ellenanyagszint?

Ahogy korábban is megírtuk, például immunszuprimált beteg esetében (ahol az immunválasz betegség vagy egyéb állapot miatt egyébként is csökkent), bizonyos daganatos megbetegedések, nagyon fiatalok vagy éppen idősek, transzplantáltak esetén az immunválasz csökkent lehet, az ellenanyagok (így a mérhető antitestek) szintje is alacsonyabb lehet.

Érdemes-e harmadik dózist beadatni alacsony ellenanyagszint esetén?

Harmadik oltásra jelenleg nincs szakmai ajánlás. Ez változhat annak függvényében, ahogy haladunk előre az időben, illetve ahogy nő a hozzáférhető oltóanyagok száma, és ahogy csökken a beoltandó személyek száma. Külföldi híradások alapján elmondható, hogy későbbiekben a Sinopharm gyártói tervezik harmadik oltás beadását is, ahogy szintén ez volt az az oltóanyag, amelyről összehasonlító független vizsgálat során megállapították, hogy beadása után a legmagasabb számban termelődtek ezek a bizonyos neutralizáló ellenanyagok. Továbbá ez az egyetlen jelenleg forgalomban lévő olyan oltóanyag, amely a teljes elölt vírust tartalmazza, vagyis ha a mutációk során például a tüskefehérjében következne be mutáció, a Sinopharmmal oltottak továbbra is rendelkezhetnek a vírus ellen hatásos ellenanyagokkal.

Javasolt tehát mindenkinek az oltásra való mielőbbi regisztráció, az oltás felvétele. Az alkalmazási előirat szerint koronavírusban való megbetegedés esetén, a gyógyulás után két héttel bármelyik forgalomban lévő koronavírus elleni oltás beadható, kivéve a Pfizer-BioNTech vakcináját, mellyel 3 hónapot kell várni gyógyulás után a leirat szerint.

Tovább

Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvosForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Dohányzás Dohányzás

Milyen szív-érrendszeri betegségek kialakulásában játszik szerepet?

Koronavírus - 1701 új fertőzött...

A beoltottak száma 5 941 073 fő, közülük 5 721 531 fő már a második oltását is megkapta, 1 millió 120 ezren pedig már a harmadik oltást is...

Mire képes az erős immunrendszer a...

Milyen hatással van a SARS-CoV-2 az immunrendszerre, legalábbis mit tudunk ezen a ponton? Mire lehet képes egy optimálisan működő immunrendszer e vírus...

Poszt-COVID stressz zavar és...

A járvány egyik fontos, és mind egészségügyi, mind anyagi és a mentális jóllét szempontjából legmegterhelőbb maradványtünete a poszt-COVID...

Mit mutat a koronavírus teszt az...

Ön is a közé a többmillió magyar közé tartozik, aki már megkapott legalább egy dózis COVID-19 elleni védőoltást? Érdekli, hogy kialakult-e...

A COVID-19 szívet érintő...

A COVID-19 megbetegedést okozó SARS-CoV-2 nevű koronavírus elsősorban a légutakat, légzőszervet támadja meg, de nem ritka egyéb szervek...

Hogyan készüljünk fel a COVID-19...

Íme pár tanács, és válasz néhány gyakran feltett kérdésre azt illetően, hogy hogyan kellene felkészülni a COVID-19 elleni védőoltás beadására.

A COVID-19 kezelési lehetőségei

A SARS-CoV-2 okozta koronavírus-járvány megállításáért folyamatosan dolgoznak a szakemberek. A legnagyobb hangsúly jelenleg a védőoltásokon van...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.