Mit jeleznek az ellenanyagszintek oltás után?

Dr. Szabó Zsuzsanna
szerző: Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta - WEBBeteg
megjelent: 2021.04.27.

Több megkeresés is érkezett szerkesztőségünkbe olyan személyektől a koronavírus oltás kapcsán, akik 3-4 hete már megkapták a második dózis védőoltásukat is, és a laborban elvégeztetett ellenanyagtesztük nem mutatott elég magas ellenanyagszintet. Mit érdemes tenni és tudni ilyen esetben?

Érthetően aggódni kezdtek, hisz itt a nyitás, és felelősen gondolkodva felmerült bennük, hogy így milyen erős a védettségük, mennyire bátran mehetnek zárt terű közösségbe, például moziba, edzőtermekbe, játszóházba, könyvtárba, esetleg uszodába, ahol például a maszk használata is lehetetlen.

Nem csak az antitestek számítanak!

Ennek a problémának a kapcsán fontos hangsúlyozni, hogy csupán az ellenanyagszint nem ad egzakt választ a védettségről. Feltehetően minél magasabb az ellenanyagszint, annál kevésbé van kitéve az oltott (vagy épp a fertőzésen átesett személy) a koronavírus-fertőzésnek. De ahogy korábban is megírtuk, az ellenanyagokon kívül igen fontos szerepet játszik a védettségben a sejtes immunitás is, vagyis azok az immunsejtek, amelyek számának mérésére jelenleg validált teszt nincs forgalomban.

Illetve azt sem tudjuk még mennyiségileg meghatározni, hogy a mérhető ellenanyag-mennyiség mekkora része úgynevezett neutralizáló antitest, vagyis semlegesítő ellenanyag, amely a betegség ellen védő antitest. Leegyszerűsítve, koronavírus-fertőzés esetén ezek az ellenanyagok mintegy letakarják a vírus azon részeit, melyek a fertőzőképesség szempontjából lényegesek. Jelenleg folyamatban van ilyen tesztek kifejlesztése, forgalomba hozatala, ami az összes mérhető ellenanyag közül számszerűsítve megmutatja a neutralizáló ellenanyagok számát. Várhatóan ezek a tesztek lesznek igazán informatívak.

Jelenleg tehát sem a celluláris, vagyis sejtes immunitás mértéke, sem a neutralizáló ellenanyagok pontos szintje nem mérhető. Ami biztos, az az oltóanyag gyártása során végzett, a vakcinák klinikai fázis tesztek alapján meghatározott hatásossága. Így tehát azoknak sem kell aggódni, akik a jelenleg forgalomban levő antitest tesztek alapján alacsonyabb számú ellenanyagot produkálnak. Fontos, hogy mindig a tesztet végző labor mérési zónáit kell alapul venni, ez minden leleten fel van tüntetve, ezekben laboronként eltérések lehetnek. Illetve, hogy a teljes védettség az oltási dokumentációban írtak alapján a második oltást követően meghatározott idővel alakul ki vakcinától függően.

Kiknél mérhető alacsonyabb ellenanyagszint?

Ahogy korábban is megírtuk, például immunszuprimált beteg esetében (ahol az immunválasz betegség vagy egyéb állapot miatt egyébként is csökkent), bizonyos daganatos megbetegedések, nagyon fiatalok vagy éppen idősek, transzplantáltak esetén az immunválasz csökkent lehet, az ellenanyagok (így a mérhető antitestek) szintje is alacsonyabb lehet.

Érdemes-e harmadik dózist beadatni alacsony ellenanyagszint esetén?

Harmadik oltásra jelenleg nincs szakmai ajánlás. Ez változhat annak függvényében, ahogy haladunk előre az időben, illetve ahogy nő a hozzáférhető oltóanyagok száma, és ahogy csökken a beoltandó személyek száma. Külföldi híradások alapján elmondható, hogy későbbiekben a Sinopharm gyártói tervezik harmadik oltás beadását is, ahogy szintén ez volt az az oltóanyag, amelyről összehasonlító független vizsgálat során megállapították, hogy beadása után a legmagasabb számban termelődtek ezek a bizonyos neutralizáló ellenanyagok. Továbbá ez az egyetlen jelenleg forgalomban lévő olyan oltóanyag, amely a teljes elölt vírust tartalmazza, vagyis ha a mutációk során például a tüskefehérjében következne be mutáció, a Sinopharmmal oltottak továbbra is rendelkezhetnek a vírus ellen hatásos ellenanyagokkal.

Javasolt tehát mindenkinek az oltásra való mielőbbi regisztráció, az oltás felvétele. Az alkalmazási előirat szerint koronavírusban való megbetegedés esetén, a gyógyulás után két héttel bármelyik forgalomban lévő koronavírus elleni oltás beadható, kivéve a Pfizer-BioNTech vakcináját, mellyel 3 hónapot kell várni gyógyulás után a leirat szerint.

Tovább

Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvosForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Vérszegénység Vérszegénység

Milyen típusai léteznek? Mi okozhatja ezeket?

Liposzómás C-vitamin Liposzómás C-vitamin

Az őszi-téli hónapok beköszöntével előtérbe kerül az immunerősítés. (x)

Stagnál a szennyvízben a koronavírus koncentrációja

A szennyvízben mért SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációja országos átlagot tekintve ismét stagnál.

Koronavírus - 4259 az új fertőzött és elhunyt 42 beteg

A beoltottak száma 6 420 202 fő, közülük 6 206 565 fő a második, 3 902 085 fő a harmadik, 393 151 fő már a negyedik oltását is felvette.

Vakcinált terhes, védett magzat

A terhesen felvett védőoltás elősegíti, hogy ellenanyag kerüljön át a magzatba - igazolják a kutatások. Emellett az elmúlt két évben...

Kell a harmadik oltás. De mikor?

A harmadik emlékeztető oltás az eddigi tudományos eredmények alapján segít optimalizálni a vakcinák által nyújtott védelmet. Lássuk, melyik...

Mire képes az erős immunrendszer a SARS-CoV-2 koronavírus ellen, és mire nem?

Milyen hatással van a SARS-CoV-2 az immunrendszerre, legalábbis mit tudunk ezen a ponton? Mire lehet képes egy optimálisan működő immunrendszer e vírus...

Vakcinák hatásossága - Összehasonlító táblázat

Az oltóanyagok hatásosságára irányuló vizsgálatok eredményei a teljesség igénye nélkül, annak érdekében, hogy a gyakran ellentmondásosnak tűnő...

A COVID-19 elleni vakcinák védenek a variánsokkal szemben is - ilyen módszerekkel

Egy-egy védőoltás nem csak arra képes, hogy antitesteket hozzon létre a koronavírus ellen. Ennél többről van szó: nagy jelentőségük van a vakcina...

A COVID-19 elleni vakcinák összehasonlítása

A COVID-19 elleni oltásokról rengeteg információt lehet olvasni, azonban sokszor nehéz kiszűrni a valós adatokat, követni a fejlesztések meglepően...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.