Egyre nagyobb az érdeklődés a CureVac COVID-19 elleni védőoltása iránt

szerző: Füzesi Zsuzsa, fordító - WEBBeteg
megjelent:

A német CureVac biotechnológiai vállalat úgy nyilatkozott, hogy az elmúlt napokban megnőtt az érdeklődés a kísérleti COVID-19 vakcinájuk iránt, miután más, koronavírus elleni védőoltások kapcsán felmerültek ritka mellékhatásokkal kapcsolatos aggodalmak.

A CureVac szóvivőjének április 15-én, csütörtökön a Reuters hírügynökségnek tett növekvő érdeklődéssel kapcsolatos észrevételeit Franz-Werner Haas, a vállalat vezérigazgatója is megerősítette a negyedik negyedéves eredmények tükrében.

„Sokkal több vakcinára van szükség, mint amennyi jelenleg rendelkezésre áll. Elsődlegesen a kormányokkal, de a COVAX-szal is folytatunk megbeszéléseket” – mondta Haas a nemzetközi vakcinaelosztó kezdeményezésre hivatkozva.

„Nagyon intenzív egyeztetések folynak” – tette hozzá.

Az Európai Unió novemberben körülbelül 405 millió adagot kötött le a CureVac kétdózisos vakcinájából, ami még nem kapta meg a hatósági engedélyt, ez a vállalat egyetlen nagyobb volumenről szóló szerződése ezidáig.

Európa gyenge lábakon álló vakcinaprogramja még nagyobb problémába ütközött a héten, miután a Johnson & Johnson (J&J) felfüggesztette a COVID-19 elleni védőoltások szállítását, és Dánia úgy nyilatkozott, hogy teljesen leállítja a nagyon hasonló elven működő AstraZeneca által előállított vakcina használatát a rendkívül ritka véralvadási esetek előfordulása miatt.

Sok európai országban az AstraZeneca vakcinájával történő oltásokat az idősekre korlátozták, mivel a szóban forgó mellékhatás, azaz az agyi vérrögképződés elsődlegesen a fiatal és középkorú beoltottaknál jelentkezett.

A CureVac az április 15-i, csütörtöki nyilatkozatában közölte, hogy a hónap végén elkezdi a COVID-19 elleni védőoltásának vizsgálatát kamaszokon a 12 éves korig bezárólag, amint a felnőttekre vonatkozó kezdeti hatásossági eredmények közzétételre kerülnek a második negyedévben.

Május végén vagy június elején kezdődhet meg az engedélyeztetés

A szóvivő ismételten elmondta, hogy a vállalat – amit Dietmar Hopp, a Gates Alapítvány, a GlaxoSmithKline, valamint a német kormány mint befektetők támogattak – azt reméli, hogy május végén vagy június elején be tudja nyújtani a kérelmét a hatósági engedélyezéshez.

A CureVac elmondta, hogy eleinte Peruban és Panamában mintegy 40 fő 12-17 éves kor közötti kamaszt vonna be egy átfogóbb vizsgálat első fázisába ebben a korcsoportban.

A Herald néven ismeretes, folyamatban lévő döntő fontosságú fázis IIb/III vizsgálatba, amelyet decemberben kezdtek el, befejeződött a résztvevők bevonása, így összességében több mint 40 000 felnőtt résztvevő bevonására került sor Európában és Latin-Amerikában – nyilatkozta a vállalat április 15-én.

A Nasdaq tőzsdén jegyzett CureVac vállalat ismét kiemelte, hogy 2021-ben körülbelül 300 millió, 2022-ben pedig akár 1 milliárd vakcinadózis előállítását tűzte ki célul.

Tovább

WEBBeteg logóWEBBeteg
Forrás: Füzesi Zsuzsa, fordító; CureVac's COVID-19 vaccine attracts rising interest (ctvnews.ca)

Cikkajánló

COVID-19
A különböző eredetű légúti fertőzések tünetei nagyon hasonlóak, így biztosat továbbra is csak laboratóriumi teszt tud mondani. Az egyes tünetek gyakoriságában azonban megfigyelhetőek kisebb-nagyobb eltérések, amely alapján diagnosztizálni nem, de valószínűsíteni talán lehet a betegséget.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.