Egyre nagyobb az érdeklődés a CureVac COVID-19 elleni védőoltása iránt

Szerző: WEBBeteg - F. Zs., fordító

A német CureVac biotechnológiai vállalat úgy nyilatkozott, hogy az elmúlt napokban megnőtt az érdeklődés a kísérleti COVID-19 vakcinájuk iránt, miután más, koronavírus elleni védőoltások kapcsán felmerültek ritka mellékhatásokkal kapcsolatos aggodalmak.

A CureVac szóvivőjének április 15-én, csütörtökön a Reuters hírügynökségnek tett növekvő érdeklődéssel kapcsolatos észrevételeit Franz-Werner Haas, a vállalat vezérigazgatója is megerősítette a negyedik negyedéves eredmények tükrében.

„Sokkal több vakcinára van szükség, mint amennyi jelenleg rendelkezésre áll. Elsődlegesen a kormányokkal, de a COVAX-szal is folytatunk megbeszéléseket” – mondta Haas a nemzetközi vakcinaelosztó kezdeményezésre hivatkozva.

„Nagyon intenzív egyeztetések folynak” – tette hozzá.

Az Európai Unió novemberben körülbelül 405 millió adagot kötött le a CureVac kétdózisos vakcinájából, ami még nem kapta meg a hatósági engedélyt, ez a vállalat egyetlen nagyobb volumenről szóló szerződése ezidáig.

Európa gyenge lábakon álló vakcinaprogramja még nagyobb problémába ütközött a héten, miután a Johnson & Johnson (J&J) felfüggesztette a COVID-19 elleni védőoltások szállítását, és Dánia úgy nyilatkozott, hogy teljesen leállítja a nagyon hasonló elven működő AstraZeneca által előállított vakcina használatát a rendkívül ritka véralvadási esetek előfordulása miatt.

Sok európai országban az AstraZeneca vakcinájával történő oltásokat az idősekre korlátozták, mivel a szóban forgó mellékhatás, azaz az agyi vérrögképződés elsődlegesen a fiatal és középkorú beoltottaknál jelentkezett.

A CureVac az április 15-i, csütörtöki nyilatkozatában közölte, hogy a hónap végén elkezdi a COVID-19 elleni védőoltásának vizsgálatát kamaszokon a 12 éves korig bezárólag, amint a felnőttekre vonatkozó kezdeti hatásossági eredmények közzétételre kerülnek a második negyedévben.

Május végén vagy június elején kezdődhet meg az engedélyeztetés

A szóvivő ismételten elmondta, hogy a vállalat – amit Dietmar Hopp, a Gates Alapítvány, a GlaxoSmithKline, valamint a német kormány mint befektetők támogattak – azt reméli, hogy május végén vagy június elején be tudja nyújtani a kérelmét a hatósági engedélyezéshez.

A CureVac elmondta, hogy eleinte Peruban és Panamában mintegy 40 fő 12-17 éves kor közötti kamaszt vonna be egy átfogóbb vizsgálat első fázisába ebben a korcsoportban.

A Herald néven ismeretes, folyamatban lévő döntő fontosságú fázis IIb/III vizsgálatba, amelyet decemberben kezdtek el, befejeződött a résztvevők bevonása, így összességében több mint 40 000 felnőtt résztvevő bevonására került sor Európában és Latin-Amerikában – nyilatkozta a vállalat április 15-én.

A Nasdaq tőzsdén jegyzett CureVac vállalat ismét kiemelte, hogy 2021-ben körülbelül 300 millió, 2022-ben pedig akár 1 milliárd vakcinadózis előállítását tűzte ki célul.

Tovább

WEBBeteg logóWEBBeteg
Forrás: F. Zs., fordító; CureVac's COVID-19 vaccine attracts rising interest (ctvnews.ca)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A kínai gyógyszercégek a vakcinák...

Kínában a védőoltást gyártók felvetették az oltások kombinálásának gondolatát, és annak a kérdésnek a vizsgálata is terítékre került, hogy...

Koronavírus - A harmadik hullám...

A koronavírus-járvány harmadik hulláma leszállóágba került, ugyanakkor továbbra is fontos az oltási program folytatása, mivel azáltal...

Mit jeleznek az ellenanyagszintek...

Több megkeresés is érkezett szerkesztőségünkbe olyan személyektől a koronavírus oltás kapcsán, akik 3-4 hete már megkapták a második dózis...

Mit mutat a koronavírus teszt az...

Ön is a közé a többmillió magyar közé tartozik, aki már megkapott legalább egy dózis COVID-19 elleni védőoltást? Érdekli, hogy kialakult-e...

A COVID-19 szívet érintő...

A COVID-19 megbetegedést okozó SARS-CoV-2 nevű koronavírus elsősorban a légutakat, légzőszervet támadja meg, de nem ritka egyéb szervek...

Hogyan készüljünk fel a COVID-19...

Íme pár tanács, és válasz néhány gyakran feltett kérdésre azt illetően, hogy hogyan kellene felkészülni a COVID-19 elleni védőoltás beadására.

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.