Egyre nagyobb az érdeklődés a CureVac COVID-19 elleni védőoltása iránt

Szerző: WEBBeteg - F. Zs., fordító

A német CureVac biotechnológiai vállalat úgy nyilatkozott, hogy az elmúlt napokban megnőtt az érdeklődés a kísérleti COVID-19 vakcinájuk iránt, miután más, koronavírus elleni védőoltások kapcsán felmerültek ritka mellékhatásokkal kapcsolatos aggodalmak.

A CureVac szóvivőjének április 15-én, csütörtökön a Reuters hírügynökségnek tett növekvő érdeklődéssel kapcsolatos észrevételeit Franz-Werner Haas, a vállalat vezérigazgatója is megerősítette a negyedik negyedéves eredmények tükrében.

„Sokkal több vakcinára van szükség, mint amennyi jelenleg rendelkezésre áll. Elsődlegesen a kormányokkal, de a COVAX-szal is folytatunk megbeszéléseket” – mondta Haas a nemzetközi vakcinaelosztó kezdeményezésre hivatkozva.

„Nagyon intenzív egyeztetések folynak” – tette hozzá.

Az Európai Unió novemberben körülbelül 405 millió adagot kötött le a CureVac kétdózisos vakcinájából, ami még nem kapta meg a hatósági engedélyt, ez a vállalat egyetlen nagyobb volumenről szóló szerződése ezidáig.

Európa gyenge lábakon álló vakcinaprogramja még nagyobb problémába ütközött a héten, miután a Johnson & Johnson (J&J) felfüggesztette a COVID-19 elleni védőoltások szállítását, és Dánia úgy nyilatkozott, hogy teljesen leállítja a nagyon hasonló elven működő AstraZeneca által előállított vakcina használatát a rendkívül ritka véralvadási esetek előfordulása miatt.

Sok európai országban az AstraZeneca vakcinájával történő oltásokat az idősekre korlátozták, mivel a szóban forgó mellékhatás, azaz az agyi vérrögképződés elsődlegesen a fiatal és középkorú beoltottaknál jelentkezett.

A CureVac az április 15-i, csütörtöki nyilatkozatában közölte, hogy a hónap végén elkezdi a COVID-19 elleni védőoltásának vizsgálatát kamaszokon a 12 éves korig bezárólag, amint a felnőttekre vonatkozó kezdeti hatásossági eredmények közzétételre kerülnek a második negyedévben.

Május végén vagy június elején kezdődhet meg az engedélyeztetés

A szóvivő ismételten elmondta, hogy a vállalat – amit Dietmar Hopp, a Gates Alapítvány, a GlaxoSmithKline, valamint a német kormány mint befektetők támogattak – azt reméli, hogy május végén vagy június elején be tudja nyújtani a kérelmét a hatósági engedélyezéshez.

A CureVac elmondta, hogy eleinte Peruban és Panamában mintegy 40 fő 12-17 éves kor közötti kamaszt vonna be egy átfogóbb vizsgálat első fázisába ebben a korcsoportban.

A Herald néven ismeretes, folyamatban lévő döntő fontosságú fázis IIb/III vizsgálatba, amelyet decemberben kezdtek el, befejeződött a résztvevők bevonása, így összességében több mint 40 000 felnőtt résztvevő bevonására került sor Európában és Latin-Amerikában – nyilatkozta a vállalat április 15-én.

A Nasdaq tőzsdén jegyzett CureVac vállalat ismét kiemelte, hogy 2021-ben körülbelül 300 millió, 2022-ben pedig akár 1 milliárd vakcinadózis előállítását tűzte ki célul.

Tovább

WEBBeteg logóWEBBeteg
Forrás: F. Zs., fordító; CureVac's COVID-19 vaccine attracts rising interest (ctvnews.ca)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Diabétesz Diabétesz

Bizonyos óvintézkedések betartása nélkülözhetetlen.

COVID-19: ismét sok az elhunyt a...

Elhunyt 16 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 30 275 főre emelkedett. 774 új fertőzöttet azonosítottak, ezzel tovább...

Mire képes az erős immunrendszer a...

Milyen hatással van a SARS-CoV-2 az immunrendszerre, legalábbis mit tudunk ezen a ponton? Mire lehet képes egy optimálisan működő immunrendszer e vírus...

Poszt-COVID stressz zavar és...

A járvány egyik fontos, és mind egészségügyi, mind anyagi és a mentális jóllét szempontjából legmegterhelőbb maradványtünete a poszt-COVID...

Mit jeleznek az ellenanyagszintek...

Több megkeresés is érkezett szerkesztőségünkbe olyan személyektől a koronavírus oltás kapcsán, akik 3-4 hete már megkapták a második dózis...

Mit mutat a koronavírus teszt az...

Ön is a közé a többmillió magyar közé tartozik, aki már megkapott legalább egy dózis COVID-19 elleni védőoltást? Érdekli, hogy kialakult-e...

A COVID-19 szívet érintő...

A COVID-19 megbetegedést okozó SARS-CoV-2 nevű koronavírus elsősorban a légutakat, légzőszervet támadja meg, de nem ritka egyéb szervek...

Hogyan készüljünk fel a COVID-19...

Íme pár tanács, és válasz néhány gyakran feltett kérdésre azt illetően, hogy hogyan kellene felkészülni a COVID-19 elleni védőoltás beadására.

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.