3427 új fertőzött, 207 elhunyt a pénteki adatok szerint

Koronavírus Sajtóközpont
megjelent:

3 427 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 764 394 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 207 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 26 208 főre emelkedett.

A gyógyultak száma tovább nőtt, jelenleg 474 147 fő, az aktív fertőzöttek száma így 264 039 főre csökkent. Jelenleg 7 177 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 844-en vannak lélegeztetőgépen. Hatósági házi karanténban jelenleg 42 182-en vannak. A járvány harmadik hullámának tetőzése érzékelhető, de a brit vírusmutáns továbbra is terjed, ezért a védelmi intézkedések betartása változatlanul fontos.

Koronavírus napi esetszám Magyarországon 2021. április 23.
Napi új megbetegedések száma, 7 napos mozgóátlag

A beoltottak száma 3 508 846 fő

Az eddig regisztráltak 71%-a már megkapta az oltást, 1 490 478 fő már a második oltását is megkapta.

Mától megnyílt az online időpontfoglaló minden érvényes regisztrált számára, jelenleg hétfő, kedd, szerdai napokra lehet időpontot foglalni a kórházi oltópontokra, Sinopharm vakcinával történő oltásra.

A héten újabb vakcinaszállítmányok érkeztek Magyarországra. A Modernából hétfőn 68.400 adag oltóanyag érkezett, kedden a Pfizer 248 ezer adag, az AstraZeneca pedig 72 ezer vakcinát szállított, és még ma 100 ezer adag második oltáshoz használható Szputnyik vakcinaszállítmány is érkezik, ezzel 6 millió dózis fölé nő a leszállított vakcinák száma. Mindezekkel a regisztráltak első és második körös oltását fogják folytatni.

Tovább COVID-19 elleni vakcinák összehasonlítása

Koronavírus oltottak száma, 2021. április 23.
A legalább az első dózist megkapók aránya

Nyitási menetrend

Miután a beoltottak száma elérte a 3,5 milliót, a vendéglátó teraszok szombaton kinyithatnak; reggel 5 óra és este fél 10 között lehetnek nyitva. Az itt tartózkodó vendégeknek nem kell maszkot viselni, de a felszolgálóknak igen. Az esti kijárási tilalom 23 órára módosul.

Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggeli nyilatkozatában bejelentette a 4 millió beoltott után várható újraindítási lépéseket is: megnyitják a szolgáltatások széles körét azok előtt, akiknek van védettségi igazolványuk. Megnyílhatnak a színházak, a tánc- és zeneművészeti események, a cirkusz, az edző- és fitnesztermek, a jégpályák, az állatkertek, a fürdők és uszodák, a játszóházak, a sportesemények, a kalandparkok, és kinyithatnak a szállodák, az éttermek belső helyiségei is.

A brit vírusvariáns ugyanakkor továbbra is napi több ezer embert fertőz, ezért az általános óvintézkedések és higiéniai szabályok betartása továbbra is elengedhetetlen.

  • A közösségi terjedés megfékezése érdekében továbbra is kerüljük azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak.
  • Lehetőleg tartsuk a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossunk kezet!
  • Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, az szigorúan tartsa be!
  • Akinek tünetei vannak, az ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát!

Továbbra is kiemelten fontos az idősek és krónikus betegek védelme. Az idősek fokozottan figyeljenek magukra és az általános óvintézkedések betartására. A kórházakban és az idősotthonokban változatlanul látogatási tilalom van érvényben.

Koronavírus esetszám megyénként, 2021. április 23.

A fertőzöttek száma 144,4 millió, a halálos áldozatoké 3,07 millió a világon

A világon 144 408 954 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 3 069 570, a gyógyultaké 82 933 729 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint péntek reggeli adatai szerint. Egy nappal korábban 143 511 162 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 3 055 894 volt, azaz egy nap alatt csaknem 898 ezer új megbetegedést és 13 676 koronavírussal összefüggő halálesetet regisztráltak a hatóságok.

A hivatalos adatok szerint a SARS-CoV-2 vírus okozta COVID-19 betegség az Egyesült Államokat sújtja leginkább, ahol 31 928 408 fertőzött volt eddig a napig, és 570 320-an haltak meg. Európában az új esetek száma jelenleg Franciaországban és Németországban nő a leggyorsabban, egy nap alatt 34 318 francia- és 29 382 németországi beteget jelentettek a hatóságok.

(WEBBeteg összeállítás - Koronavírus Sajtóközpont, MTI, worldometers.info)

COVID-19 cikkajánló

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.