A járványos mellhártya-fájdalom

szerző: Dr. Brugós László, tüdőgyógyász - WEBBeteg
megjelent:

A pleurodynia epidemica (myalgia epidemica, Bornholm-betegség) egy izomgyulladással járó vírusfertőzés, amely nőknél és férfiaknál is előfordulhat bármilyen korban. Egy akut, lázzal járó betegség, mely jelentős izzadással, mellkasi és hasi fájdalommal jár.

A kiváltó okok között szerepelhetnek baktériumok, paraziták, vírusok, gombák, de autoimmun folyamat is állhat a háttérben. A háttérben főleg Coxsackie A és B vírus fertőzés állhat, de más oka is lehet.

Jellegzetes fájdalommal járó tünetei miatt járványos bordaközi izomfájdalomnak is szoktuk nevezni, vagy Bornholm-betegségnek (Dániához tartozó sziget a Balti tengeren, itt fordult elő halmozottan, ezért azt elnevezés).

Kiváltó okok, tünetek

Meddig tart egy roham?

A rohamok 15-30 percig is tarthatnak. Ilyenkor a légzés a fájdalom miatt felületes, nehézkes, szapora és nyögéssel végződik. A tüsszentés, köhögés csak fokozza a fájdalmat. Néhány napos javulást követően a visszaesés nem ritka.

Leggyakrabban a coxsakie B vagy A vírus, vagy más enterovírus fertőzés váltja ki a betegséget. A has felső-középső részén, vagy az elülső mellkasfal alsó részén hirtelen jelentkező súlyos, változó erősségű szúró fájdalom alakul ki. Gyakran kíséri láz, erős izzadás, fejfájás, sápadtság, rossz közérzet. Jellemző lehet még a torokfájás, a hányinger és a hányás.

A törzs és a végtagok izmainak fájdalma is jellemző. Speciális a bordaközi izmok igen erős fájdalma (ezért nevezik pleurodynia epidemicának, vagyis járványos mellhártya-fájdalomnak). Hirtelen kezdődik, a mellkasi fájdalom rohamszerűen zajlik, 1-4 nap alatt gyógyul.

Ha a tünetek jellegzetesek és laboratóriumi eltérések társulnak, mint emelkedett gyulladásos paraméterek, magas sarcoplasma enzimértékek, CK, aldolaze, LDH, GOT, GPT, myoglobinuria, akkor a diagnózis könnyen felállítható.

Szövődmények és kezelés

Agyhártyagyulladás, heregyulladás, mellhártya-gyulladás és hashártyagyulladás figyelhető meg. Járvány esetén a felismerés egyszerű az ismétlődő esetek miatt, de járvány elején vagy ezen kívül ki kell zárni néhány betegséget mint: spontán pneumothorax, vakbélgyulladás, hasnyálmirigy-gyulladás, gyomor-perforatio, szívinfarktus, tüdőembólia, stb.

A biztos diagnózis a vírus kimutatása torokból, székletből vett mintából. Szerológiailag a specifikus IgM pozitivitás segítségével lehet a betegséget utólag igazolni. A kezelés csak tüneti (fájdalom- és lázcsillapítók, nem szteroid gyulladáscsökkentők), szövődménymentes esetben a kórjóslata rendkívül jó.

(WEBBeteg - Dr. Brugós László, allergológus-tüdőgyógyász)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Baki Márta, onkológus
WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Brugós László, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Brugós László, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.