Mellhártya téma

Évtizedekig lappangó kórt okoz, majd öl az azbeszt

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró
2021-12-20 03:03

A mezotelióma egy olyan ritka daganatos kór, aminek rendkívül hosszú - 20-40, de akár 50 év is lehet - a lappangási ideje. Nehéz diagnosztizálni, majd még nehezebb (ha egyáltalán van rá esély) gyógyítani. Kialakulásáért elsősorban az azbesztet lehet felelőssé tenni. Az okozott betegség világnapját 2004 óta minden év szeptember 26-án tartják.

A mellhártyagyulladás tünetei és kezelése

WEBBeteg - Dr. Brugós László, tüdőgyógyász szakorvos
2019-11-18 16:05

A mellhártyának lehet önálló, csakis a lemezeket érintő betegsége, vagy más szervek betegségeinek következményeként is mutathat jellegzetes, mellhártya-eredetű tüneteket. A mellhártya megbetegedései gyakran járnak együtt például a tüdő betegségeivel, mint a tüdőgyulladás vagy a tüdődaganat.

Mi okozhat mellkasi folyadékgyülemet?

WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus szakorvos
2018-05-16 18:56

Mellkasi folyadékgyülemről beszélünk, amikor a mellhártya lemezei között megnő a folyadék mennyisége. A jelenség lehet egyoldali vagy kétoldali elhelyezkedésű is. Mi okozhatja?

A légmell: tünetek és kezelés

WEBBeteg - Dr. Brugós László, tüdőgyógyász szakorvos, Lektorálta: Dr. Gyulai Nóra, pulmonológus
2017-12-12 20:09

A légmell vagy pneumothorax a mellhártya megbetegedése. A mellhártyák két (egészséges esetben összetapadó) lemezből állnak, mely közül az egyik a tüdőt borítja be kívülről, a másik hártya a mellkasfalat belülről. Ennek a két hártyának az összetapadása teszi lehetővé, hogy a mellkas tágulása a tüdő tágítását vonja maga után, azaz levegőt tudjunk venni.

A járványos mellhártya-fájdalom

WEBBeteg - Dr. Brugós László, tüdőgyógyász szakorvos
2014-11-26 17:25

A pleurodynia epidemica (myalgia epidemica, Bornholm-betegség) egy izomgyulladással járó vírusfertőzés, amely nőknél és férfiaknál is előfordulhat bármilyen korban. Egy akut, lázzal járó betegség, mely jelentős izzadással, mellkasi és hasi fájdalommal jár.

Van esély?

Orvos valaszol - WEBBeteg szerkesztőség
2014-06-21 14:19

Tisztelt Doktor Úr/Nő! A következő zárójelentés megértése miatt kerestem meg Ônöket. Édesapámnál ez év márciusában cukorbetegséget diagnosztizáltak. Pár hete újra kórházba került, szívritmuszavarral, magas cukorral, trombózisgyanúval. Viszont a zá

Mellhártyarák

Orvos valaszol - WEBBeteg Szakértő
2011-03-27 12:35

Létezik gyógymód a gyógyitásra.

Milyen szakterülethez forduljak? Sűrgős!

Orvos valaszol - WEBBeteg Szakértő
2010-04-01 21:53

Tisztelt Doktor Úr/Nő! LAssan 3 hónapja kaptam egy mellhártyagyulladást, melyet kikezeltek antibiotikummal, gyulladáscsökkentőkkel, fájdalomcsillapítókkal. Azonban a mellkasomban megmaradt a recsegés, melyet levegővételkor érzek. Ezt az orvosok dö

letapadt mellhártya

Orvos valaszol - WEBBeteg Szakértő
2010-03-29 13:12

Tisztelt Cím! Letapadt mellhártyának mi a kezelési módja? Mit ajánlana? Nem szteorid típusú gyulladáscsökkentők nem használnak. Gyógyítható ez a dolog. Várom nagyon a gyors válaszukat! ű Tisztelettel