Várandósság és koronavírus?

szerző: Füzesi Zsuzsa, fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus megjelent:

A Twitter korának nagy iróniája, hogy túl keveset tudunk az új koronavírusról, miközben belefulladunk az ezzel kapcsolatos aktuális információkba. Az orvosi folyóiratok számos kutatást publikáltak a járvánnyal kapcsolatosan - némelyikük szakmailag alaposabb és van, amelyek kevésbé, mivel a kutatók gyorsan igyekeznek kielégíteni a tudásigényt. Mindeközben a hírszolgáltatók minden fejleményről beszámolnak. Az összes információ az interneten kering, és igazi kihívás a valós tényeket megkülönböztetni a kitalációtól.

„Ez a mostani helyzet valóban példátlan, mivel mindenki percről-percre szeretne tudósítani” – mondja Angela Rasmussen, a Columbia Egyetem virológusa és kutatási munkatársa. „Tényleg nem egyszerű rendszerezni az összes információt és kitalálni, hogy mi az, ami hiteles, mi a spekulatív, és mi az, ami egyszerűen téves.”

Például az előző héten a vuhani kórház orvosai arról számoltak be, hogy két csecsemő koronavírus tesztje pozitív lett, az egyik esetében csak 30 órával a születést követően. Ez az aggasztó főcím elterjedt a hírügynökségek körében, nyilvánvalóan felvetve azokat a kérdéseket, hogy a terhes nők megfertőzhetik-e a még meg nem született gyermeküket a méhen belül, vagy hogy a betegség átvihető-e a szüléssel vagy a szoptatás során az anyatejjel.

De álljunk meg egy szóra! Sem a SARS, sem a MERS járványok esetében nem figyelték meg a vírus anyáról újszülöttre történő átvitelét annak ellenére, hogy számos eset fordult elő várandós nők körében. Sőt, vannak más módjai is annak, hogy az újszülött elkapja a koronavírus-fertőzést - mondja Rasmussen, például ha a gyermek egy olyan kórházban születik, amelyikben hemzsegnek a fertőzött betegek egy kiszámíthatatlan vészhelyzet idején.

Még sok a találgatás

Ami azt illeti, egy, a ’The Lancet’ brit orvosi szakfolyóiratban közzétett új tanulmány előzetes bizonyítékkal szolgál – legalábbis mai tudásunk alapján, de azóta Nagy-Britannia területén is hírt adtak vírusfertőzött újszülöttről – arra vonatkozóan, hogy a koronavírus-fertőzés nem vihető át anyáról gyermekre.

A jelentésben a kutatók kilenc nőt figyeltek meg Vuhanban, akiknek COVID-19 megbetegedés okozta tüdőgyulladása volt. Néhány nőnél terhességi szövődmények fordultak elő, azonban minden eset élve születéssel végződött a fertőzés átvitelének bizonyítéka nélkül. Persze ez a vizsgálat nem zárja ki teljes mértékben a fertőzés átterjedésének lehetőségét a terhesség alatt, de kiemeli, hogy különösen óvatosan kell kezelni a betegséggel kapcsolatos találgatásokat.

„Különösen megbízható bizonyítékra van szükség, hogy valamire azt mondhassuk, hogy amit állítunk, az igaz, és nyilvánvalóan az előtt kell megbizonyosodnunk róla, mielőtt ezek alapján változásokat vezetnénk be a klinikai kezelést vagy a közrendet illetően” - mondja Rasmussen.

A kutatások folytatására lenne szükség

Matthew B. Frieman, a Maryland Orvostudományi Egyetem professzora, aki a magas patogenitású koronavírusokat vizsgálja, egyetért ezzel. Reméli, hogy ez a járvány ösztönzően fog hatni a koronavírussal kapcsolatos kutatásokra, hasonlóan az Európai Unió és a Bill & Melinda Gates Alapítvány által tett közelmúltbeli vállalásokhoz. Nemrégiben a kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság elmondta, hogy több mint 1 700 egészségügyi dolgozó betegedett meg az új vírus miatt és a bejelentés épp egy nappal azt követően érkezett, hogy a WHO csúcstalálkozót tartott a koronavírus kórházi ellátásának bevált gyakorlatával, és a terápiák, mint például a védőoltások fejlesztésével kapcsolatban.

Frieman azt szeretné, hogy a támogatás és az érdeklődés fennmaradjon akkor is, ha a járvány alábbhagy, ellentétben a SARS kutatásokkal kapcsolatos történésekkel.

„Közvetlenül a SARS járvány kitörését követően nagy összegek álltak rendelkezésre, ami aztán elfogyott” – mondja Frieman. „Hogy miért nincsenek meg a válaszaink ezekre a kérdésekre? Mert senki sem finanszírozza ezeket a kutatásokat.”

Még sok a kérdés

Mai napig nincs egyértelmű adat arra vonatkozóan, hogy a fertőzött anyának milyen módon ajánlott szülnie (császármetszés vagy hüvelyi szülés), tehát az anya fertőzöttségének ténye nem befolyásolja a szülés módjának megválasztását. A víruspozitív édesanyák jelen tudásunk alapján folytathatják a szoptatást, illetve az anyatejes táplálást.

Ezen információk azonban – látva az akár napi szinten megjelenő információkat – még változhatnak is.

Tovább COVID-19 vírus fertőzés - Óvintézkedések várandósok, kismamák részére saját egészségük és a csecsemő egészsége érdekében

WEBBeteg logóWEBBeteg
Forrás: Füzesi Zsuzsa, fordító; Here’s what coronavirus does to the body (nationalgeographic.com)
Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Cikkajánló

Reflux
Reflux

Milyen szövődményei lehetnek, ha nem kezelik?

Penészes élelmiszer
Penészes élelmiszer

Mi bajunk lehet, ha ettünk belőle?

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Kiss György, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Tekse István, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.