• Riogatás, vagy tényleg közeleg az ausztrál influenzajárvány?

    Szerző: WEBBeteg - Gorzsás Anita, újságíró, Szakértő: Dr. Reinhardt István

    Az utóbbi időben megnövekedett azoknak a híreknek a száma, amelyek szerint Ausztráliából közelít a H3N2 influenzajárvány. Egyes portálok már Angliában és Franciaországban is súlyos megbetegedésekről írtak. Utánajártunk, a magyar lakosságnak van-e félnivalója, valóban kitörhet-e a járvány, és ha igen, mennyire okoz súlyos megbetegedéseket.

    A téma kapcsán Dr. Reinhardt István általános orvost kérdeztük.

    Szakértői véleményében kifejtette, hogy a H3N2 az influenza „A” vírus egyik legelterjedtebb törzse, amely a H1N1 törzs mellett mind a világon, mind Magyarországon a járványok jelentős részéért felelős. Az általa okozott megbetegedés tünetei ugyanazok, mint az influenza tünetei általában:

    • hirtelen jelentkező láz,
    • hidegrázás,
    • fejfájás,
    • izom-, illetve ízületi fájdalmak,
    • száraz köhögés.
    Hirdetés

    A betegség kimenetele szintén hasonló az eddig megismerthez: nem elhanyagolható, de nem súlyosabb az eddigieknél.

    Az „új” járvány valójában egy jól ismert jelenség

    A H3N2 törzs jellegzetessége, hogy könnyen megváltozik a felszíni antigén-szerkezete. A változás következménye, hogy az új altípus ellen már nem véd az előző szezonban átélt fertőzés, sem a korábban kapott oltás. Az új törzsek rendszerint (ahogy most is) a déli féltekén és a Távol-Keleten jelennek meg először, és innen terjednek tovább a világ többi részére. Európát 6-9 hónap alatt érik el.

    Nem kell jelentős járványra számítani

    Influenza: tünetek, szövődmények és kezelés
    Influenza vagy egyszerű nátha? Az influenza szövődményei egytől egyig súlyos, életveszélyes betegségek, ezért már az influenza tüneteinek első jelentkezésekor érdemes megkezdeni a kezelést. Ismerje meg a tüneteket!

    Tünetek, szövődmények és kezelés

    Kelet-Európába és Magyarországra általában némi késéssel jut el. Mivel a szezon kb. áprilisig tart, jelentős  járványra az új változat kapcsán nem kell számítani. Azt természetesen nem lehet kizárni, hogy egy-egy szórványos fertőzés behurcolt esetekből megjelenjen.

    Az influenza-vírus legnagyobb veszélye, hogy rendkívül könnyen mutálódik, ezért bármikor, bárhol megjelenhet új altípusa. Ez a veszély azonban mindig is fennállt, a most felbukkant változattól nem várható rendkívüli viselkedés. A „hatalmas” járvány veszélye most sem nagyobb (és nem kisebb) a szokásosnál. A terjedést számos más tényező - például az oltási hajlandóság és a nyájimmunitás - is befolyásolja.

    Megelőzés = védőoltás

    A WHO minden évben kiadja az adott szezonra érvényes influenzavakcina pontos altörzs- és altípus-összetételére érvényes ajánlását. Ma Magyarországon több olyan oltás is kapható, amely ezeknek az ajánlásoknak megfelelő összetételű. Az ajánlást az egyes törzseknek tulajdonított veszély, nem pedig a sajtóvisszhang alapján állítják össze.

    Javasolt minden szezonban az aktuális védőoltás beadatása, különösen a veszélyeztetett populációk (idősek, gyermekek, krónikus betegek, betegség vagy kezelés miatt legyengült immunrendszerűek stb.) immunizálása az adott szezonra „érvényes” oltással. A veszélyeztetettek köre nem változik.

    Olvasson tovább! Influenza elleni védőoltás - Kinek érdemes beadatni?

    Forrás: WEBBeteg
    Gorzsás Anita, újságíró
    Orvos szakértő: Dr. Reinhardt István

    Legutóbb frissült: 2018.01.12 14:55
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mi okozhat viszketést?

    Mi okozhat viszketést?

    Dr. Csuth Ágnes

    A tartós viszketés a kellemetlenségen túl további szövődményeket is okozhat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Hogyan erősítsük immunrendszerünket?

    Az őszi hónapok beköszöntével egyre többen fáznak meg, lesznek betegek, vagy rosszabb esetben az influenza miatt esnek ágynak. Mindez betudható az időjárás megváltozásának - a lehűlésnek, esőknek, nyirkossá vált levegőnek -, amely hozzájárul a kórokozók számának növekedéséhez.

    Aktuális influenzahelyzet - Levonulóban az influenzajárvány

    2018. február 26. és március 4. között a figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentéseinek alapján végzett becslés szerint az előző héthez viszonyítva 17,6%-kal kevesebb beteg, 56 800 fő fordult orvoshoz influenzaszerű megbetegedés miatt.

    Mit együnk influenzajárvány idején?

    Néhány napos diéta nem ártalmas téli vírus- vagy bakteriális fertőzés esetén, vagyis ha valakinek nincsen étvágya, nem kell erőltetni az evést, elegendő a bőséges folyadékfogyasztás.

    Tovább nőtt az influenzaszerű megbetegedések száma

    A 6. héten tovább emelkedett az influenzás panaszokkal orvoshoz fordulók száma: 2016. február 5-11. között a figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentéseinek alapján végzett becslés szerint az országban az előző hetinél 27,5 százalékkal több, 60 900 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel.

    Influenza - Romániában megduplázódott a halálos áldozatok száma

    Újabb nyolc influenzás beteg halt meg az elmúlt tíz napban Romániában, ahol így 16-ra emelkedett a ragályos betegség áldozatainak száma.

    Már féléves kortól beadható az influenza elleni védőoltás

    Az influenza súlyos szövődményeinek leginkább kitett, két év alatti kisgyermekeket is be lehet oltani azt követően, hogy az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) hat hónapos kornál húzta meg az oltás alkalmazhatósági határát.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.