Hirdetés
   • Nálunk van a legtöbb daganatos haláleset

    Szerző: WEBBeteg összeállítás - Tóth András, újságíró

    Hazánk az Európai Unióban az elsők között helyezkedik el a daganatos halálozások viszonylatában, a férfiak és a nők tekintetében egyaránt. Ennek hátterében igen sok tényező áll. Ezeket, és a lesújtó adatokat vesszük górcső alá.

    A férfiak esetében az összes daganatos halálozási sorrendben az első helyen található hazánk (a nők összes daganatos halálozási sorrendjében a második) az Európai Unión belül.

    Hirdetés

    Az EU28 halálozási arányszámai (a mellrák kivételével) valamennyi fontosabb halálok tekintetében magasabbak a férfiak, mint a nők esetében: minden 100 ezer lakosra átlagosan 346 rákhalálozás jutott 2015-ben. Bizonyos típusú rákbetegségek túlnyomóan az egyik nemre jellemzőek, illetve csak egy-egy nemre korlátozódnak (ilyen a nők esetében a méhrák, a férfiaknál pedig a prosztatarák).

    A rák leggyakoribb (100 000 lakosonként több mint 10 halálozást túllépő arány) formája férfiaknál:

    • a légcső, a hörgő és a tüdő,
    • a prosztata,
    • bőrrák, melanoma
    • a vastagbél és a végbél találkozási pontja,
    • a végbél, a végbélcsatorna és a végbélnyílás,
    • a hasnyálmirigy,
    • valamint a gyomor, a máj és az epevezeték rosszindulatú daganata.

    Sajnos vezetünk...

    A halálozási statisztikákat tekintve az elmúlt 50 évben jelentős átrendeződés történt – olvasható a KSH elemzésében. Az emésztőszerv-rendszeri és a daganatos megbetegedésekből származó halálozások száma növekedett a legnagyobb mértékben. 2011-ben közel másfélszer annyian hunytak el daganatos megbetegedésekben, mint 50 évvel ezelőtt – írja Molnár Tamás PhD, a Pannon Egyetem egyetemi docense szakmai cikkében.

    Magyarországon, valamint Horvátországban, Szlovákiában, Szlovéniában és Lengyelországban haltak meg a legtöbben – 100 000 lakosra vetítve legalább 300-an – valamilyen daganatban 2015-ben. Lettországban és Dániában, valamint Szerbiában pedig nagyon közeliek voltak a halálozási arányok ehhez a szinthez.

    Jóval rosszabbak a hazai statisztikai adatok az EU28 átlagánál. Ausztriában és Romániában a legjobbak az eredmények, a legrosszabb pedig a magyar és a szlovák halálozási statisztika. Az unióban egyébként Észtországban a legmagasabb a férfiak rákhalálozása (100 ezer lakosra nézve közel 473).

    Férfiak halálozása - 100 ezer lakosra nézve

      2011 2014 2015
    EU28 360,90 349,11 346,16
    Magyarország 500,61 478,70 471,75
    Ausztria 336,18 320,71 314,97
    Szlovákia 476,74 463,51 453,32
    Szlovénia 458,67 424,39 435,29
    Románia 368,41 381,91 381,84

    Csak két példa. A tüdőrák eredetű halálozási arány 2015-ben Magyarországon volt messze a legmagasabb az uniós tagállamok között (100 000 lakosra 89 halálozás); ezt követte Lengyelország (70), Dánia (69), Hollandia (66) és Horvátország (65). Szerbia halálozási aránya szintén 70 haláleset volt 100 000 lakosra vetítve.

    A vastagbélrák halálozási aránya szintén nálunk volt a legmagasabb (100 000 lakosra 54 halálozás), Horvátországban (50) és Szlovákiában (49) jobbak voltak a mutatók. A prosztatarák, amely szintén vezető daganat halálozási ok az erősebbik nemnél, részletesebben foglalkozunk korábbi cikkeinkben.

    Mi állhat a háttérben?

    A daganatos betegség kialakulásában szerepet játszik az átlagos élettartam növekedése mellett a környezetszennyezés, az egészségtelen táplálkozás, a mozgásszegény életmód, a stressz, a túlzott alkoholfogyasztás és dohányzás, valamint nem mellékes tényező a genetikai hajlam. A diagnosztikai technika fejlődésével napjainkban több daganatos megbetegedésre derül fény, mint a korábbi évtizedekben, sok esetben még korai, gyógyítható fázisban. A diagnosztikának  –  természetesen az egészséges életmód mellett – tehát meghatározó szerepe van a rákmegelőzésben.

    További fontos lépéseket kell tenni a többi, főként a nyugati és északi európai országokhoz történő felzárkózás terén, ennek első lépése a szűrőprogramok további elterjesztése, a helyes életmód népszerűsítése. Nem könnyű lépés, a férfiak ugyanis nem szívesen járnak orvosi vizsgálatokra, kerülik a szűréseket, mert várakozniuk kell, macerás beszélni az esetleges egészségügyi problémáikról, különösen ha az urológiai eredetű. Pedig amennyiben időben eljut a beteg az orvoshoz, még időben kiderül a probléma, és a kezelés is elkezdődhet, elkerülve a rosszindulatú daganat kialakulását, illetve később, az áttétek képződését.

    Olvasson tovább! A leggyakoribb daganatok első tünetei

    Forrás: WEBBeteg
    T. A., újságíró
    Adatok forrása: Eurostat, KSH

    Módosítva: 2019.04.29 14:35, Megjelenés: 2019.04.29 14:35
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Tudásteszt

    Tudásteszt

    WEBBeteg

    Ön mennyit tud a vitaminhiány tüneteiről? Tesztelje tudását!

    Szürkehályog-műtét

    Szürkehályog-műtét

    Szponzorált tartalom

    Fájdalommentesen kezelhető a szürke hályog és visszaállítható a látásélesség. (x)

    A férfiak gyermeknemzési képessége sem tart örökké

    A fogamzás kérdése és képessége nem csupán a nők ügye és felelőssége. Noha az emberek többsége gyakorta hajlamos az asszonyok alkalmatlanságának tulajdonítani, ha nem érkezik a baba a párok életében. Sokszor ugyanis a férfiak hibája, betegsége miatt ütközik akadályba a megtermékenyülés, ez viszont alaposan kihat a párkapcsolatra és a férfiak önbecsülésére.

    A csontritkulás már a középkorú férfiakat is érintheti: Fontos az éves kontrollvizsgálat

    A Health Day News 2019. május 30-i cikkében leírja, hogy a törékeny csontozatot a nőknek tulajdonítják. Egy kutatás viszont rávilágított arra, hogy a középkorú férfiak körében nagyon gyakori az alacsony csontsűrűség.

    Mit kell tudni a prosztatagyulladásról?

    A prosztata egy dió méretű mirigy, mely a férfiak húgyhólyagja alatt és a végbél előtt helyezkedik el. Feladata, hogy olyan folyadékot állítson elő, mely védi a spermiumokat, míg azok a petesejt felé utaznak.

    Férfiak figyelem! A legfontosabb szűrővizsgálatok 40 év alatt

    Ön mikor járt legutóbb háziorvosnál? Beteg volt vagy egészséges? Részt vett már komplex szakorvosi szűrésen, vagy más megoldást keresett?

    Kérdések az urológiai rendelésen

    Pár perc kellemetlenség, amivel egy urológiai vizsgálat jár, elenyésző azokhoz a bajokhoz képest, amiket el lehet kerülni, meg lehet gyógyítani a vizsgálatok által. De milyen kérdések merülhetnek fel az urológusnál?

    Férfiak figyelem! A legfontosabb szűrővizsgálatok 60 év felett

    Ön mikor járt legutóbb háziorvosnál? Csak a gyógyszereit íratta fel vagy szűrővizsgálat is történt? Részt vett már komplex szűrésen?

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Egymillió migrénes
    A te életedet mennyiben befolyásolja a migrén? Alábbi tesztünkből kiderül.
    Tiszta orrok, nyugodt napok
    A gátolt orrlégzés rossz közérzetet és táplálási nehézséget is okozhat.
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások