Statisztika téma

Miért ilyen beteg a magyar?

Népszava

A magyarok Európa legerősebb dohányosai, egyre aggasztóbb a fiatalok alkoholfogyasztása, a magyar lakosság a harmadik legsúlyosabb az EU-ban - idézte az Európai Bizottság Magyarországról szóló 2017-es egészségügyi országprofil jelentését dr. Babai László, a Magyar Életmód Orvostani Társaság elnöke - olvasható a Népszava online felületén.

Ezek a régiós betegségek!

WEBBeteg - Tóth András, újságíró

A cukorbetegség dunántúli, míg az asztma jellemzően alföldi betegség a felnőttek körében. A legtöbb orvos-beteg találkozó Észak-Magyarországon történik, ebben a régióban a legmagasabb a rendszeresen dohányzók aránya a férfiak körében. Górcső alá vettük a KSH adatait.

Világszerte átlagosan hat évvel nőtt a várható élettartam 1990-hez képest

MTI

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) csütörtökön közzétett jelentése szerint világszerte nőtt az emberek várható élettartama: a 2012-ben születettek átlagosan hat évvel tovább élnek, mint az 1990-ben születettek.

Egészségben eltöltött életév - Javuló tendencia Magyarországon

dr. Bálint Botond

Születéskor várható élettartam vagy egészségben eltöltött életév? Mi a különbség a mutatók között, és hogyan teljesít hazánk ezen a téren?

Hüvelyi szülés vagy császármetszés? Mit mond a statisztika?

Medipress

Az Amerikai Egyesült Államokban folyamatosan emelkedik a császármetszések aránya, lépéseket kell tenni a folyamat visszafordítására, derül ki egy új tanulmányból. 1996 és 2007 között a császármetszések száma közel 50 százalékkal növekedett. Mára az előszőr szülők harmada császármetszéssel hozza világra gyermekét.

Egészségkutatás: A felnőtt lakosság 4.6 százaléka nagyivó

MTI

Az adatok szerint a felnőtt lakosság 4,6 százaléka tartozik a nagyivók közé. (Nagyivó az a férfi, aki a kérdezést megelőző héten több mint 14 egységnyi alkoholt fogyasztott, a nőknél ez több mint hét egységet jelent; egy ital/alkoholegység 1 korsó sörnek, 2 dl bornak vagy 0,5 cl röviditalnak felel meg.)

Mit mutat a statisztika? A daganatos betegségek alakulása

Független Hírügynökség

A rák már nem a fejlett országok betegsége, hanem kezd éppen az ellenkező tendencia érvényesülni. A halálos kimenetelű emlő- és méhrákeseteknek már a 85 százaléka a fejlődő országokban történik, hívták fel a figyelmet kedden egy berlini rákkonferencián.

KSH: több újszülött, kevesebb halálozás

Független Hírügynökség

Több gyermek született és kevesebb volt a halálozás 2008 első 10 hónapjában, mint tavaly - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adataiból. Csaknem négy és félezerrel kevesebb volt a természetes fogyás is, így az időszak végén a népesség becsült lélekszáma 10 millió 34 ezer fő volt.

Rák: kiszolgáltatottak vagyunk?

Független Hírügynökség

Az embereknek nagyon zavaros fogalmaik vannak arról, hogy mi okozhat rákot, és hogyan lehet a rák ellen védekezni, derül ki a Nemzetközi Rákellenes Szövetség most megjelent tanulmányából.