• Migrén és fájdalomcsillapítás - Hat a születendő gyerekre?

    Szerző: MTI

    A triptánok a leghatékonyabb migrén elleni szerek közé tartoznak. Miközben a nők mintegy harminc százalékánál jelentkeznek migrénes fejfájások terhességük ideje alatt, sokan biztonsági okból ódzkodnak a fájdalom csillapításától .

    Közel 70 ezer terhes nőre kiterjedt vizsgálatukban nem találtak kapcsolatot norvég kutatók a triptánoknak nevezett migrén elleni szerek és a születési hibák kockázatának növekedése között.

    Hirdetés

      A "leg" ételek terhesség idején
    Várandósság idején különösen fontos, hogy a baba számára fontos tápanyagokat bejuttassuk szervezetünkbe.
    A "leg" ételek terhesség idején >>
    Ugyanakkor a szülés közbeni erőteljes vérzés kockázatának enyhe emelkedését, valamint szülés után a méh nehezebb összehúzódását állapította meg a tanulmány azoknál, akik várandósságuk alatt ezeket a szereket szedték.

    A triptánok a leghatékonyabb migrén elleni szerek közé tartoznak.

    Miközben a nők mintegy harminc százalékánál jelentkeznek migrénes fejfájások terhességük ideje alatt, sokan biztonsági okból ódzkodnak a fájdalom csillapításától - vélekedtek a Headache című szakfolyóiratban megjelent tanulmányukban az Oslói Egyetem munkatársai.

    Milyen rendellenességek jelentkeztek a nőknél?

    A vizsgálatban szereplő közel 70 ezer nő mintegy 2 százaléka, 1535 fő használt triptán hatóanyagot várandóssága alatt, közülük 373 pedig már teherbe esése előtt is.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

     

    Születési hibák átlagosan 5 százalékos gyakorisággal jelentkeztek az állapotosságuk idején gyógyszert nem szedők és a gyógyszert szedők csoportjában is. Azoknál, akik korábban is szedtek ilyen szereket, enyhén emelkedett kockázatot találtak, náluk 6 százalékban fordultak elő ilyen problémák.

    A jelentősebb születési hibák - a végtagok vagy a belső szervek rendellenessége - mind a három csoportban azonos gyakorisággal bukkantak fel, százból átlagosan három szülésnél.

    Gyakrabban jelentkezett azonban a méh összehúzódási zavara és komolyabb vérzés szülés közben azoknál, akik terhességük második vagy harmadik trimeszterében triptánt szedtek.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2010.04.28 22:10
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    A száraz szem kezelése

    A száraz szem kezelése

    Dr. Cserháti Zoltán

    A száraz szem egyik legfontosabb kezelési módját a műkönnyek használata jelenti.

    Küzdje le az aftát!

    Küzdje le az aftát!

    WEBBeteg

    A fájdalmas gyulladással az emberek többsége találkozik életében. Mit tehet? (x)

    A depressziós kismamák korábban szülnek

    Koraszülöttnek az a baba számít, aki a tervezettnél három héttel hamarabb, tehát a 37. terhességi hét előtt jön a világra. A koraszülésnek számos anyai, illetve magzati oka lehet, de most egy új összefüggésre is fény derült.

    Panaszok terhesség idején: tudnivalók a haskeményedésről

    A has keményedésével járó jelenséget a méh simaizomzatának összehúzódása okozza, amely a terhesség bármely szakaszában létrejöhet. Rendkívül fontos a fogantatás utáni 40 terhességi hét alatt bekövetkező haskeményedést okozó méhösszehúzódások ismerete és helyes értékelése, így a kóros méhösszehúzódások időben felismerhetők és kezelhetők.

    Mit jelent, ha csuklik a magzat?

    A csuklás egy élettani jelenség, a rekeszizom szaggatott, önkéntelen összehúzódása, mely már magzati korban is jelentkezhet. Mi okozza ezt a jelenséget a magzatoknál?

    Veszélyeztetett terhesség: minden, amit tudni érdemes

    Fontos, hogy a veszélyeztetett terhesség nem azt jelenti, hogy bármiféle rendellenesség alakult ki a magzatnál. Ez a fogalom azokat a nagyobb kockázatú terhességeket foglalja magába, amelyek esetén valamilyen tényező miatt nagyobb az esély bizonyos problémák, szövődmények kialakulására szülés előtt, alatt vagy után. A várandósság ilyen esetekben nagyobb gondosságot igényel, mint egy tipikus terhesség.

    Hasznos tanácsok kismamáknak a nyári hőség idejére

    A várandóság egyes szakaszai ideális körülmények között sem egyszerűek, főként nem, ha hetekig tartó hőséggel társulnak, vagy épp ha a hőséget hirtelen nagy lehűlés váltja fel. Választási lehetőség nincs, muszáj kibírni.

    Terhesség alatt adható migrénellenes gyógyszerek

    A terhesség alatt nagyon sokat változik a szervezet működése, ennek egyik megnyilvánulási formája, a migrénes rohamok gyakoriságának változása.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.