• Migrén és fájdalomcsillapítás - Hat a születendő gyerekre?

    Szerző: MTI

    A triptánok a leghatékonyabb migrén elleni szerek közé tartoznak. Miközben a nők mintegy harminc százalékánál jelentkeznek migrénes fejfájások terhességük ideje alatt, sokan biztonsági okból ódzkodnak a fájdalom csillapításától .

    Közel 70 ezer terhes nőre kiterjedt vizsgálatukban nem találtak kapcsolatot norvég kutatók a triptánoknak nevezett migrén elleni szerek és a születési hibák kockázatának növekedése között.

    Hirdetés

      A "leg" ételek terhesség idején
    Várandósság idején különösen fontos, hogy a baba számára fontos tápanyagokat bejuttassuk szervezetünkbe.
    A "leg" ételek terhesség idején >>
    Ugyanakkor a szülés közbeni erőteljes vérzés kockázatának enyhe emelkedését, valamint szülés után a méh nehezebb összehúzódását állapította meg a tanulmány azoknál, akik várandósságuk alatt ezeket a szereket szedték.

    A triptánok a leghatékonyabb migrén elleni szerek közé tartoznak.

    Miközben a nők mintegy harminc százalékánál jelentkeznek migrénes fejfájások terhességük ideje alatt, sokan biztonsági okból ódzkodnak a fájdalom csillapításától - vélekedtek a Headache című szakfolyóiratban megjelent tanulmányukban az Oslói Egyetem munkatársai.

    Milyen rendellenességek jelentkeztek a nőknél?

    A vizsgálatban szereplő közel 70 ezer nő mintegy 2 százaléka, 1535 fő használt triptán hatóanyagot várandóssága alatt, közülük 373 pedig már teherbe esése előtt is.

    Születési hibák átlagosan 5 százalékos gyakorisággal jelentkeztek az állapotosságuk idején gyógyszert nem szedők és a gyógyszert szedők csoportjában is. Azoknál, akik korábban is szedtek ilyen szereket, enyhén emelkedett kockázatot találtak, náluk 6 százalékban fordultak elő ilyen problémák.

    A jelentősebb születési hibák - a végtagok vagy a belső szervek rendellenessége - mind a három csoportban azonos gyakorisággal bukkantak fel, százból átlagosan három szülésnél.

    Gyakrabban jelentkezett azonban a méh összehúzódási zavara és komolyabb vérzés szülés közben azoknál, akik terhességük második vagy harmadik trimeszterében triptánt szedtek.

    (MTI)

    Módosítva: 2010.04.28 22:10, Megjelenés: 2010.04.28 22:10
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Meseolvasás

    Meseolvasás

    Szponzorált tartalom

    Számos jótékony hatása van, ha rendszeresen olvasunk gyermekünknek! (x)

    Migrén

    Migrén

    Szponzorált tartalom

    A migrén megközelítőleg 1,2-1,4 millió magyart érint. A migrén nem csak neked fáj! (x)

    Fertőzések a terhesség alatt

    Életünk során számos kórokozóval találkozik a szervezetünk. Vírusok, baktériumok, paraziták és egyéb kórokozók által fertőződünk meg.

    10 dolog, amivel segíthetjük, hogy egészséges terhességünk legyen a jövőben

    Amikor valaki elhatározza, hogy kisbabát szeretne, sokszor megfogalmazódik az a gondolat is, hogy vajon mit tehetnénk, hogy egészséges terhességünk és egészséges újszülöttünk legyen. Van néhány egyszerű dolog, amire könnyen odafigyelhetünk, és kevés odafigyeléssel is sokat tehetünk magunkért és a kisbabánkért is.

    Kiegyensúlyozott táplálkozás a terhesség idején

    A várandósság az egyik legszebb időszak egy nő életében, ezzel együtt az egyik legfelelősségteljesebb is. A magzat tökéletes növekedése és fejlődése érdekében nagy odafigyelést kíván a megfelelő táplálékok fogyasztása. A várandós anyának fel kell készítenie a szervezetét, hogy minden a legnagyobb rendben legyen a terhesség előtt és alatt is.

    Mit jelent, ha csuklik a magzat?

    A csuklás egy élettani jelenség, a rekeszizom szaggatott, önkéntelen összehúzódása, mely már magzati korban is jelentkezhet. Mi okozza ezt a jelenséget a magzatoknál?

    A kismamáknak megterhelőbb elviselni a nyári hőséget

    Amikor a tavaszi hónapokban megtudják a kismamák, hogy áldott állapotban vannak, ritkán gondolnak arra, hogy milyen napokkal, hetekkel és terhekkel szembesülnek a nyári hónapok során. A várandósság normál körülmények között is megterheli a nők szervezetét. Megváltozik a hormonháztartásuk, a keringésük, a magzat fejlődésével különféle újszerű kellemetlen és kellemes hatások jelentkeznek, amiket addig nem tapasztaltak.

    Cukorbeteg a kismama - Milyen veszélyt jelent a magzatra?

    Jelenleg a terhességek kb. 4 százalékánál jelentkeznek a cukorbetegség tünetei - 1000 fogamzóképes nőből 3 szenved cukorbajban már a terhessége előtt, a többieknél a várandósság alatt alakul ki cukoranyagcsere-zavar. Hogyan hat a betegség a magzatra?

    Terhesség alatt adható migrénellenes gyógyszerek

    A terhesség alatt nagyon sokat változik a szervezet működése, ennek egyik megnyilvánulási formája, a migrénes rohamok gyakoriságának változása.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.