• Migrén és fájdalomcsillapítás - Hat a születendő gyerekre?

    Szerző: MTI

    A triptánok a leghatékonyabb migrén elleni szerek közé tartoznak. Miközben a nők mintegy harminc százalékánál jelentkeznek migrénes fejfájások terhességük ideje alatt, sokan biztonsági okból ódzkodnak a fájdalom csillapításától .

    Közel 70 ezer terhes nőre kiterjedt vizsgálatukban nem találtak kapcsolatot norvég kutatók a triptánoknak nevezett migrén elleni szerek és a születési hibák kockázatának növekedése között.

    Hirdetés

      A "leg" ételek terhesség idején
    Várandósság idején különösen fontos, hogy a baba számára fontos tápanyagokat bejuttassuk szervezetünkbe.
    A "leg" ételek terhesség idején >>
    Ugyanakkor a szülés közbeni erőteljes vérzés kockázatának enyhe emelkedését, valamint szülés után a méh nehezebb összehúzódását állapította meg a tanulmány azoknál, akik várandósságuk alatt ezeket a szereket szedték.

    A triptánok a leghatékonyabb migrén elleni szerek közé tartoznak.

    Miközben a nők mintegy harminc százalékánál jelentkeznek migrénes fejfájások terhességük ideje alatt, sokan biztonsági okból ódzkodnak a fájdalom csillapításától - vélekedtek a Headache című szakfolyóiratban megjelent tanulmányukban az Oslói Egyetem munkatársai.

    Milyen rendellenességek jelentkeztek a nőknél?

    A vizsgálatban szereplő közel 70 ezer nő mintegy 2 százaléka, 1535 fő használt triptán hatóanyagot várandóssága alatt, közülük 373 pedig már teherbe esése előtt is.

    Születési hibák átlagosan 5 százalékos gyakorisággal jelentkeztek az állapotosságuk idején gyógyszert nem szedők és a gyógyszert szedők csoportjában is. Azoknál, akik korábban is szedtek ilyen szereket, enyhén emelkedett kockázatot találtak, náluk 6 százalékban fordultak elő ilyen problémák.

    A jelentősebb születési hibák - a végtagok vagy a belső szervek rendellenessége - mind a három csoportban azonos gyakorisággal bukkantak fel, százból átlagosan három szülésnél.

    Gyakrabban jelentkezett azonban a méh összehúzódási zavara és komolyabb vérzés szülés közben azoknál, akik terhességük második vagy harmadik trimeszterében triptánt szedtek.

    (MTI)

    Módosítva: 2010.04.28 22:10, Megjelenés: 2010.04.28 22:10
   • Cikkajánló

    Ártalomcsökkentés

    Ártalomcsökkentés

    Társadalmi célú reklám

    Hajlamosak vagyunk a járulékos ártalmakkal mit sem törődni. (x)

    Remek kezdeményezés

    Remek kezdeményezés

    WEBBeteg

    Telefonos Panel - Kérdőívek kitöltésével jótékonysági szervezeteket támogathat.

    Hüvelyi fertőzések terhesség esetén

    A terhességi hormonhatásoknak - emelkedő hormonszinteknek - köszönhetően a kismamák sokkal fogékonyabbak a hüvelyi fertőzésekre. Melyek a leggyakoribb tünetek? Megelőzhető-e a kialakulásuk? Hogyan kezelhetőek? Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat a terhesség alatt kialakuló hüvelyfertőzésekről.

    A méhlepény (placenta) szerepe

    Még ma sem tud a tudomány mindent erről a lenyűgöző szerkezetű és sokféle funkciójú csodálatos szervről, amely összeköti az anyát és a növekvő magzatot 280 napon át.

    Mit tehetünk a kismedencei izmok regenerációjáért szülés után?

    A szülés nagymértékben hozzájárulhat olyan problémák kialakulásához, amilyen például az inkontinencia vagy a prolapszus (hüvely- és méhsüllyedés), melyek akár évtizedekkel később jelentkezhetnek. Mit lehet tenni annak érdekében, hogy minimalizáljuk ezen betegségek kialakulásának kockázatát?

    Terhesség során jelentkező aranyér

    Várandósság során a nők közel negyedénél okoz problémát az aranyér. Leggyakrabban a terhesség alatt alakul ki vagy okoz panaszt, akinek viszont korábban is volt aranyere, annak állapota sokat romolhat a terhesség során élettanilag bekövetkező változások miatt. Ritkán a vajúdást és hüvelyi szülést követően alakul ki átmenetileg.

    A terhesség tünetei

    A terhesség tünetei körülbelül 4 hetes terhességi kortól észlelhetőek először. A menstruáció elmaradásakor már 4 hetes terhességről beszélünk (szabályos 28 napos ciklus esetén), a terhességnek vannak azonban korai jelei is.

    Miért lehet kívánós a kismama?

    A fogantatás pillanatától kezdődően az anyai szervezet egy közel 40 hétig tartó csoda része, letéteményese és kivitelezője is egyben, melynek eredménye egy új élet születése.

    Fertőzések a terhesség alatt

    Életünk során számos kórokozóval találkozik a szervezetünk. Vírusok, baktériumok, paraziták és egyéb kórokozók által fertőződünk meg.

    Terhesség alatt adható migrénellenes gyógyszerek

    A terhesség alatt nagyon sokat változik a szervezet működése, ennek egyik megnyilvánulási formája, a migrénes rohamok gyakoriságának változása.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.