A szerotonin szindróma

Dr. Árki Ildikó
Szerző: WEBBeteg - Dr. Árki Ildikó, háziorvos

A leginkább elfogadott elmélet szerint a depresszió hátterében az agyban bizonyos anyagok alacsony szintje állhat.

A Schildkraut-féle monoamin elmélet szerint depressziós betegeknél az idegsejtek közötti noradrenalin- és szerotoninátadás csökkent volta tehető felelőssé a tünetek létrejöttéért. Az antidepresszív gyógyszerek (triciklusus antidepresszánsok, szerotoninvisszavétel-gátlók, monoaminooxidáz-gátlók stb.) ezért - többek között - a szerotonin szintjét igyekeznek növelni a neuronok közötti szinaptikus résben különböző hatásmechanizmusok révén. Mint minden gyógyszernek, ezeknek a szereknek is vannak mellékhatásai. A mellékhatások közül az egyik a szerotonin szindróma.

Mi a szerotonin szindróma?

Szerotonin szindrómának nevezzük a vérplazma magas szerotoninszintje miatt fellépő tünetek összességét. Ilyenkor a központi és a perifériás idegrendszerben jelen lévő szerotoninreceptorok nagy része ingerületbe jön, túlaktiválódik. A tünetek lehetnek egészen enyhék, de akár életveszélyes mértéket is ölthetnek. Szerotonin szindrómát az előbbiekben leírt gyógyszerek mellett ritkábban más gyógyszerek, drogok is kiválthatnak. Klasszikus esetben többféle antidepresszáns együttes szedésekor, vagy túladagolásuk során alakul ki a tünetegyüttes.

Ez a cikk is érdekelheti Önt! A depresszió kezelése

A szerotonin szindróma tünetei

Enyhe esetben a következő tünetek jelentkezhetnek: remegés, izomrángás, heves szívdobogás érzés, a pupillák mindkét oldalon tágak. Súlyosabb esetben a testhőmérséklet 40 Celsius-fokra is emelkedhet (hipertermia), megváltozik a mentális állapot: a betegen nagyfokú izgatottság, idegesség jelei figyelhetőek meg, figyelme csapongó, tájékozódási képessége is elvész, beszéde nehezen érthetővé válik, a bélmozgás is fokozódik, hányás, hasmenés lép fel, a nyálkahártyák szárazak, az arc bőre piros lesz.

Még súlyosabb esetben a maghőmérséklet 41 fokra is emelkedhet, ugyancsak drámaian nő a pulzusszám, a légzésszám és a vérnyomás is extrém magas lehet, a beteg delíriumos állapotba kerül, izmai megfeszülnek. Lehetséges életveszélyes komplikációk léphetnek fel (a görcsök miatt a harántcsíkolt izomszövet károsodása, veseelégtelenség, légzési elégtelenség, súlyos véralvadási zavar, kóma).

Diagnosztizálás és kezelés

Mivel a szerotonin szindróma diagnosztizálásához nincsenek speciális tesztek, eljárások, a diagnózis felállítása más betegségek kizárásán, fizikális vizsgálaton, a tünetek értékelésén és persze a kórismén alapul. Mint láttuk, a szindróma akár halálos következményekkel is járhat, ezért fontos a gyors cselekvés és az orvos tájékoztatása a beszedett gyógyszerekről. A kezelés, a beteg stabilizálása és megfigyelése intenzív osztályon történik. Túladagolás esetén a gyomormosásnak és aktív szén adásának csak a gyógyszer bevételét követő egy órában lenne értelme. Enyhébb esetben szerotoninreceptor-gátlók és szedatív szerek használhatnak. A szerotoninszintet növelő gyógyszerek hatásának elmúlásával sok esetben a tünetek is enyhülnek, megszűnnek egy napon belül (habár a delírium több napig is tarthat). Helyes kezelés esetén a prognózis kedvező.

Dr. Árki IldikóForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Asztma Asztma

Az asztma és a tisztítószerek használatának összefüggése.

Teltház van a gyermekpszichiátrián...

Teltházzal működik a Vadaskert Gyermek- és Ifjúságpszichiátriai Kórház és Szakambulancia. Idén a 2019-es, vagyis COVID előtti őszi időszakhoz...

Hogyan előzhetjük meg az...

Az önismeret, a tudatos jelenlét mellett az egyik legfontosabb a megelőzésben az öngondoskodás és az önegyüttérzés. Az önmagunkkal kapcsolatos...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.