A hepatitis E-fertőzés kezelése és megelőzése

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Árki Ildikó frissítve:

Cikkünkben a hepatitis E-fertőzés diagnosztizálásáról, a betegség lefolyásáról, lehetséges szövődményeiről, kezeléséről és a megelőzési lehetőségekről olvashat.

Hepatitis E - A téma cikkei

2/1 A hepatitis E-fertőzés okai és tünetei
2/2 A hepatitis E-fertőzés kezelése és megelőzése

Hogyan diagnosztizálható a betegség?

Ha felmerül a hepatitis E-fertőzés gyanúja, a diagnózis felállításához az orvos először is kikérdezi a beteget tüneteit illetően, és arra is rákérdez, hogy a páciens például tartózkodott-e külföldön. Sok esetben a hepatitis E nem okoz panaszt, vagy csak nagyon enyhe tüneteket okoz. Az olyan lehetséges tünetek, mint a felhasi fájdalom, sárgaság vagy láz, utalhatnak a fertőzésre.

Más betegségek is okozhatnak hasonló panaszokat, így például a hepatitis A, az Epstein-Barr-vírus-fertőzés vagy az influenza. E betegségek kizárása érdekében az orvos által végzett különféle tesztekkel kimutathatók a vérben a vírussal szemben termelődött specifikus antitestek (anti-HEV-IgM, anti-HEV-IgG). A hepatitis E betegség kezdetén a polimeráz-láncreakció (PRC) nevű eljárás segítségével arra is lehetőség van, hogy a vírust (a hepatitis E vírus örökítőanyagát (HEV-RNS)) közvetlenül a székletből vagy vérből kimutassák.

Hepatitis E gyanú, illetve pozitív lelet esetén az orvos köteles jelenteni a betegséget az illetékes egészségügyi államigazgatási szerv részére.

Hogyan kezelhető a hepatitis E-fertőzés?

Kezelés és teendők enyhe esetben

Általában a hepatitis E-fertőzés lefolyása enyhe, és ezért semmilyen speciális terápiára nincs szükség. A kezelés lényegében a tünetek enyhítését célozza. Mivel a hepatitis E-fertőzött beteg rendszerint néhány hét után meggyógyul, elegendő a panaszokat a megfelelő intézkedésekkel csillapítani. A hepatitis E vírussal megfertőződött betegeknek elegendő kímélni magukat, bizonyos esetekben ágynyugalomra lehet szükség. Amennyiben szükséges, fájdalomcsillapítót lehet bevenni. A máj terhelését a terápia ideje alatt kerülni kell: zsíros ételeket és alkoholt fogyasztani tilos!

Kezelés súlyos vagy krónikus esetben

A hepatitis E-fertőzés súlyos vagy krónikus formáiban az orvosok antivirális ribavirin hatóanyagú szereket alkalmazhatnak. Azoknak a krónikusan fertőzött pácienseknek, akik immunrendszerének működését valamilyen egyéb betegségük miatt bizonyos gyógyszerekkel (immunszuppresszánsok) elnyomják, gátolják, a ribavirin mellett interferon-alfát is adhatnak, és adott esetben az orvos az immunszuppresszánsok dózisát csökkentheti.

A hepatitis E-fertőzés lefolyása

A legtöbb esetben a hepatitis E-fertőzés enyhe lefolyású. Az egészséges emberek majdnem mindig szövődmények nélkül néhány héten belül meggyógyulnak.

Fontos, hogy a beteg kímélje magát és eleget pihenjen, valamint hogy a tünetek lecsengése után is még néhány hónapig ne igyon alkoholt és ne fogyasszon zsíros ételeket!

Lehetséges szövődmények

A hepatitis E-fertőzés ritkán súlyos lefolyású is lehet (fulmináns hepatitis). Ez akut májelégtelenséghez, a hasnyálmirigy, a szívizomzat és a tüdő akut gyulladásához vezethet. Ez a súlyos lefolyású hepatitis E-fertőzés életveszélyes lehet! Miközben az ilyen komplikációk egészséges és nem terhes személyeknél nagyon ritkán fordulnak elő, addig a terhes nőknél és a krónikus májkárosodásban szenvedőknél igen nagy a kockázat: a hepatitis E vírussal fertőzött terhes nők 20 százalékánál a terhességük utolsó trimeszterében fulmináns hepatitis alakul ki.

Azoknál az embereknél, akiknek az immunrendszerét legyengítették – például a beültetett szerv kilökődésének megakadályozása érdekében szervátültetés után –, a hepatitis E-fertőzés ugyan ritkán, de krónikus lefolyásúvá is válhat, ami májcirrózis kialakulásához vezethet.

Hogyan előzheti meg a hepatitis E-fertőzést?

A hepatitis E-fertőzés 100 százalékos bizonyossággal ugyan nem előzhető meg, de a betegség kockázata bizonyos óvintézkedések és szabályok betartásával jelentős mértékben csökkenthető!

Külföldön:

  • Ha olyan országokba utazik, ahol nagy a fertőzésveszély, fokozottan ügyelni kell a higiéniára, megfelelő higiéniás óvintézkedésekre van szükség.
  • Kizárólag palackozott ásványvizet fogyasszon, vagy fogyasztás előtt forralja fel a vizet, és iható hőmérsékletűre hűlve igya meg.
  • Soha ne használjon jégkockát!
  • Kizárólag alaposan átsütött, jól megfőzött ételeket szabad fogyasztani. Az utcai gyorséttermekkel legyen nagyon óvatos, inkább kerülje ezeket, ne fogyasszon olyan ételt, amit ezekben árulnak.
  • A gyümölcsöket és zöldségeket fogyasztás előtt alaposan mossa meg felforralt vízzel! Ha erre nincs lehetősége, akkor a gyümölcsöket, zöldségeket feltétlenül meghámozva fogyassza.

Magyarországon és külföldön:

  • Ne fogyasszon mosatlan zöldséget, gyümölcsöt!
  • Ügyeljen a kézhigiéniára!
  • A fertőzés elkerülése érdekében nagyon fontos a húsokat, húsételeket (elsősorban a vad- és sertéshúst) alaposan átsütni, különösen akkor, ha Ön gyermeket vár. Ajánlott a húsokat és húsételeket 70 oC fölötti hőmérsékleten legalább 20 percen át hevíteni.

Védőoltás egyelőre nincs ellene

2012-ben Kínában forgalomba hoztak egy hepatitis E elleni vakcinát. Magyarországon jelenleg nincs oltóanyag a hepatitis E ellen.

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító; onmeda.de
Lektorálta: Dr. Árki Ildikó

Cikkajánló

Szamárköhögés
Szamárköhögés

Javasolt az emlékeztető oltás várandósoknak.

Gombás fertőzések
Gombás fertőzések

Nyáron gyakoribb a gombásodás?

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Pécsi Balázs
WEBBeteg - Dr. Plósz János, gasztroenterológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.