Súlyos vagy krónikus májbetegség - A bevitt tápanyagok és a diéta szerepe

Dr. Ujj Zsófia Ágnes
szerző: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus - WEBBeteg
megjelent:

Májbetegségek fennállása esetén jellegzetesen csökken az étvágy, így a bevitt kalória- és tápanyagmennyiség is kevesebb. Emellett a máj betegsége e létfontosságú szerv raktározó funkciójának kiesését eredményezi, amely miatt a betegeknél rendszerint tápanyag- és vitaminhiány alakul ki. Mindezek miatt fontos, hogy ebben az időszakban jobban odafigyeljünk a táplálkozásra.

Zsírbevitel

A májkímélő étrend tradicionálisan a zsír- és fűszerszegény táplálkozást jelenti. Nem szabad és nem is kell végletekbe esni, például teljesen zsírmentesen étkezni, hiszen a kialakuló hiányt pótolni kell a szervezetben. Jó tudni azt is, hogy a mérsékelt zsírbevitellel elsősorban az epeműködést serkentjük, ami segíti a máj regenerálódását. Nem kell tehát teljesen kihagyni az összetevők közül, viszont túlzásba vinni sem szabad. A beteg ember egyébként is a könnyebb étkezést kívánja inkább, tehát ezesetben érdemes a testünkre hallgatni. A túlzott zsírbevitel epehólyag összehúzódást válthat ki, mely a májbetegekben gyakran előforduló epekövet az epeútba “tolja”, így elzáródást, görcsöket, sárgaságot okozhat.

Vitaminok, szénhidrátok

Javasolt a vitaminban (A-, B-, D-, E-, K-) és kalóriában (szénhidrát, lassan lebomló cukrok) gazdag étkezés a kimerült szervezet építésére. Mivel a máj a szénhidrát-anyagcsere központja, sérült működés esetén az egyébként stabil vércukorháztartás is felborul. Ennek talaján a kevesebb cukorképződés miatt a vércukorszint leesik. Éppen ezért van szükség szénhidrátokban és egyben kalóriában dús étkezésre (pl. előnyös választás a burgonya, a rizs, a zöldségek és a gyorsan felszívódó cukrok szempontjából a gyümölcsök).

Fehérjék

A fehérjebevitel szintén az alultáplált szervezet építése, erősítése (pl. izmok épülése) miatt fontos. A mértékletességre ugyanakkor itt is vigyázni kell, mert túlzott fehérjebevitel esetén a máj csökkent működése miatt felszaporodik annak lebomlási terméke, az ammónia, ami a vér-agy gáton átjutva idegrendszeri tüneteket okoz. Ilyen esetekben fehérjebeviteli megszorítás is szükségessé válhat. Ez elsősorban a hús fogyasztásának megszorítását jelenti, súlyosabb esetben a tejtermékekét is. Ha a tünetek megszűnnek, lehet és kell is enyhíteni a fehérje megszorításon.

A só mennyisége

Hasűri folyadékgyülem, vagyis ascites esetén figyelni kell a bevitt só mennyiségére. Lényeges, hogy a májelégtelenségre jellemző hasi tünet esetén a sóbevitel ne haladja meg a 3 grammot naponta. A sómennyiség mérséklése segíthet csökkenteni a kialakuló ascites mennyiségét.

Bővebben A hasűri ödéma a májelégtelenség gyakori tünete. Mi utalhat még májelégtelenségre?

Mivel májbetegeknél gyakori a vízhajtó szedés, a gyógyszer miatt kiürülő káliumot pótolni szükséges. Ezt zöldség- és gyümölcsfogyasztással hatékonyan korrigálni lehet (pl. gyümölcsök közül a banánban jelentős mértékű kálium található).

Tiltólista

Májbetegség esetén kivétel nélkül minden esetben ki kell iktatni az alkoholfogyasztást! Bármilyen formája és mennyisége szigorúan tilos, mert további májkárosodáshoz vezet.

Általánosan elmondható, hogy májbetegeknél is a napi 5 alkalommal történő, és a kis adagokat tartalmazó étkezés javasolt. Így az emésztőrendszer a kiesett funkciók mellett is könnyebben birkózik meg a bevitt étellel, és a nap folyamán a tápanyag ellátottság is egyenletesebb lesz.

Bővebben A májbetegségek első tünetei

Dr. Ujj Zsófia
Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Ujj Zsófia, belgyógyász, hematológus

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.