• A gyomorsav gondoskodik az erős csontokról

    Szerző: MTI

    z egészséges csontoknak savas gyomorra van szükségük - ezt sugallja egy új kutatás. A gyakran alkalmazott savlekötő gyógyszerek ugyanis, mint például a protonpumpagátlók, növelhetik a csonttörések esélyét.

    2006-ban már kimutatta egy brit tanulmány, hogy az ilyen gyógyszert szedő betegeknél gyakrabban fordul elő csípőcsonttörés, majd ezt további kutatások is alátámasztották.

    Hirdetés

    A gyógyszergyártók azonban felhívták arra a figyelmet, hogy egyik kutatás sem mutatott ki ok-okozati összefüggést. A hamburg-eppendorfi egyetemi klinika kutatói most első ízben találtak erre az összefüggésre utaló jeleket, eredményeiket a Nature Medicine című szaklapban publikálták.

    Olyan egereket és embereket vizsgáltak, akiknél a Tcirg 1 gén mutációja fordult elő. Ez a gén felelős egy, a gyomorsav előállításában szerepet játszó protonpumpa egyik alegységének az előállításáért. Amennyiben a pumpa nem működik, kevesebb sav termelődik - csakúgy, mint a protonpumpagátlók szedésekor. A defektes génnel rendelkező egerek és emberek gyomrának magasabb volt a pH-értéke, tehát kevésbé volt savas. Ezen kívül megállapították a kutatók, hogy az érintettek csontjai kevésbé voltak kemények, mint a normál csontok.

    A kutatók egyszerű magyarázattal szolgálnak erre. A kalcium elsősorban kalcium-karbonátként van jelen a táplálékban. Ahhoz, hogy a szervezet hasznosítani tudja, ki kell vonni a vegyületből, méghozzá savval. A hibás protonpumpával rendelkező egerek nagyrészt újra kiválasztják a kalciumot, így a vér kalciumszintje csökken - magyarázza Michael Amling, a kutatás vezetője. Ezért a szervezet a csontokhoz nyúl kalciumért, hogy a szükséges kalciumszintet fenntarthassa a vérben.

    Elméletüket bizonyítandó, a kutatók a defektes egereknek kalcium-glükonátot adtak. Ebben a formában közvetlenül hasznosítani tudja a szervezet a kalciumot. És valóban, az egereknek nem csökkent a csonttömege. Amennyiben azonban kalcium-karbonáttal dúsították a táplálékukat, törékenyek maradtak a csontok. Amling szerint ez világosan bizonyítja, hogy a protonpumpagátló és hasonló gyógyszerek gyengítik a csontokat.

    Amling már hasznosítja is a frissen szerzett tudást: protonpumpagátlókat szedő betegeit kalcium-glükonáttal kezeli. Sok választási lehetősége nincs, mivel Európa szinte összes kalciumkészítménye kalcium-karbonátot tartalmaz.

    (MTI)

    Módosítva: 2009.05.24 07:32, Megjelenés: 2009.05.24 07:32
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Férfi nemi szervek

    Férfi nemi szervek

    Cs. K., fordító

    Ha elváltozást észlel, mielőbb forduljon orvoshoz a diagnózis és kezelés érdekében!

    A neuropátia szűrése

    A neuropátia szűrése

    Prof. Dr. Barkai László

    Fontos a korai felismerés! A szűrés a cukorbeteggondozás elkerülhetetlen eleme.

    A nyár hűsítő kedvencei - Fagylaltok és jégkrémek

    Perzselő napsütés - szinte vibrál a levegő a hőségben, mégis hosszú sor kígyózik az egyik cukrászda előtt... A nyár egyik legkedveltebb édes hűsítőjére várnak: mindenki fagylaltozással szeretné biztosítani magának a felfrissülést.

    Az izomzat felépítése és szerepe

    Az izom a szervezet olyan szövete, melynek fő funkciója, hogy a tápanyagokból nyert energiát mechanikai energiává alakítja át. Ez teszi lehetővé az egész emberi test helyzetváltoztatását, mozgását, finom működését, a belső szervek, zárógyűrűk mozgását és működését.

    Gyomorégés és a savközömbösítők - Mikor alkalmazzunk gyógyszert?

    A savközömbösítők régebben nagyon fontos gyógyszerek voltak a gyomorfekély kezelésében, ma már inkább csak a gyomorégés és egyéb emésztési panaszok esetén szedik őket.

    Mi okozza a gyakori savproblémákat?

    Régen azt gondoltuk, hogy a felső hasi diszkomfortérzés, gyomorégés vagy korai teltségérzés hátterében sok vagy kevés gyomorsavtermelés áll. Ez az elképzelés mára már megdőlt.

    A savcsökkentő gyógyszerek működése - Protonpumpagátlók

    Hazánkban forgalomban lévő protonpumpagátló gyógyszer az omeprazol, a pantoprazol, a lansoprazol, a rabeprazol és az esomeprazol. Naponta általában egyszer kell bevenni, de az orvos másképp is rendelheti szedésüket.

    A reflux kezelési lehetőségei

    A reflux kezelésének célja, hogy a tünetek megszűnjenek, a gyulladás eltűnjön, és ne alakuljanak ki szövődmények. Mindez a tartós gyógyulás érdekében hosszú távú terápiát igényel, amelynek része lehet az életmódváltás, a gyógyszeres kezelés és súlyos esetben a műtét is.

    Mit tegyek a túl sok gyomorsav ellen? - Az orvos válaszol

    Családtagom túlzott gyomorsav termelődése ellen ajánlották a kaukázusi kefírt, a citromlevet - hatásosak lehetnek-e ezek? Van valami speciális diéta? - Az orvos válaszol.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA