Megnéztem a májamat, fotóm is van róla!

Szerző: WEBBeteg - T. A., újságíró

Még nem voltam hasi ultrahangvizsgálaton, néhány napja kértem beutalót a háziorvosomtól, aki minimum egy-két hetes várakozást jósolt az állami szakrendelésen. Harmincöt éves vagyok, nem iszom túl sok alkoholt, túl zsíros ételeket sem választok, nem volt panaszom az emésztésemmel, de kíváncsi voltam rá, milyen a májam.

Az ultrahang-diagnosztika rendkívül alkalmas a máj nagyságának, alakjának, kontúrjának, valamint szerkezetének és környezetnének megítéléséhez, sokan mégsem mennek el a vizsgálatra, pedig gyors, viszonylag pontos és fájdalommentes eljárás, nem beszélve arról, hogy komplex, azaz nem csupán a májra koncentrál.

Bevallom, bennem is volt egy adag félsz attól, mi lesz, ha valamilyen elváltozást fedeznek fel a májamban, de erőt vettem magamon és felhívtam egy debreceni belvárosi ultrahang magánrendelőt, ahol elmondták röviden, mire számíthatok, maximum 10 percet vesz igénybe a vizsgálat és azonnal eredményt kapok lelet formájában. Enni, de inni sem szabad a vizsgálat előtt 5 órával, még vizet sem, mert megzavarhatja a pontos diagnózist, ugyanis a gyomor-bélrendszer megítélése is a vizsgálat része, és ha előtte folyadék kerül a gyomorba, nem lehet majd tudni, hogy sav vagy víz kerül-e a látótérbe, ugyanis az ultrahang nem tud különbséget tenni közöttük.

Milyen problémák okozhatnak elváltozást a májban?

Becslések szerint 800 ezer embernél állhat fenn az egyik leggyakoribb májbetegség, a májzsugor, amely minden egyes évben közel 8000 ember halálát okozza. Hazánk a világelsők között van a májcirrózis miatti halálozásban az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint. A májzsugorodást kiválthatja a hepatitis B vagy hepatitis C vírusfertőzés, a rendszeres alkoholfogyasztás, a penészgombák által termelt aflatoxin a növényi élelmiszerekben. A májbetegség rizikóját növeli a cukorbetegség és az elhízás (zsírmáj), fokozzák a kockázatot egyes örökletes betegségek, vegyszerek és egyes gyógyszerek hosszú távú hatásai, például a testépítők által használt anabolikus szteroidok.

Dr. Zsolnai Éva fogadott a rendelőjében, várakozás nélkül, hála az előzetes időpont egyeztetésnek. A főorvostól megtudtam, hogy minden 40 év feletti férfinak és nőnek évenként egyszer el kellene mennie ultrahangos vizsgálatra, hogy megelőzhetőek legyenek a nagyobb bajok. Ehhez jó, ha társul egy vérvételből és vizeletvizsgálatból álló laborvizsgálat is. Egy hasonló korú fiatalembernek, mint én vagyok, elegendő 2 évente felkeresnie a szakrendelést, feltéve, ha nincs semmiféle panasza.

Az ultrahang-diagnosztika az esetleges probléma, elváltozás felismerését már kialakulásuk korai fázisában lehetővé teszi, így az időben alkalmazott terápiás beavatkozások csaknem teljes egészében képesek helyreállítani az egészséges állapotot. Amennyiben a rizikócsoportba tartozó májbetegek félévente elmennének egy néhány perces, fájdalommentes hasi ultrahangvizsgálatra, esélyük lenne arra, hogy még idejében felfedezzék náluk a kezdődő májrák figyelmeztető jeleit. Fontos tudni, hogy az ultrahangvizsgálat nem ad szövettani diagnózist, ahhoz más vizsgálatok is szükségesek, de minden egy fájdalommentes, igen rövid hasi ultrahanggal kezdődik. A háziorvostól kérhető beutaló az állami szakrendelésre, de választhatunk magánrendelést is, ahol néhány ezer forintért elvégzik a komplex vizsgálatot.

A hasi ultrahang vizsgálat ráadásul nem csak a májra koncentrál, az epehólyag, a hasnyálmirigy, a vesék és mellékvesék, a lép, a húgyhólyag is áttekinthető, a nőknél a petefészkekről, a férfiaknál pedig a prosztatáról is kép, pontos információ nyerhető.

A máj anatómiája

Máj
A hasüreg jobb felső részében, a jobb rekeszkupola alatt helyezkedik el az emberi szervezet legnagyobb mirigye. A májat egy kötőszövetes tok veszi körül (Glisson-tok), majd a hashártya zsigeri lemeze borítja.
A máj alsó felszínéhez rögzítve helyezkedik el az epehólyag. A máj feladata a vérbe került méreganyagok eltávolítása, a szénhidrátok raktározása, a fehérje- és zsíranyagcsere koordinálása, plazmafehérjék termelése és az epe elválasztása.
Feladatai miatt a máj vérellátása is kettős: egyrészt saját artériája (arteria hepatica propria), másrészt a gyomor-bélrendszerből származó vénás vér (vena portae) révén. Fiziológiásan a máj a rekeszkupola csúcsától a jobb bordaívig ér.

Egyik legnagyobb előnye, hogy nincs hátránya

Szavazzon!

Mikor volt utoljára hasi ultrahang vizsgálaton?>>

Az ultrahangvizsgálat nem jár káros sugárzással, nincs egészségkárosító hatása, bármennyiszer ismételhető, előkészületet nem igényel, rövid ideig tart, fájdalommentes, ráadásul azonnali eredményt nyújt, nem kell várni heteket a leletre. További előnye, hogy személyes diagnosztikai módszer, szemtől-szemben találkozik az orvos a pácienssel, mellette végzi a vizsgálatot, megmutathatja a monitoron zajló folyamatot, közben magyarázatot kaphat a beteg a felmerülő kérdéseire.

A vizsgálóágyra történő felfekvés után a jobb képminőség érdekében zselés anyagot kent a hasamra a főorvosnő, aki elmondta, hogy a vizsgálófej elektromos kristályokat tartalmaz, ezek segítségével ultrahang hullámokat állít elő, így képes a szövetek felületéről visszavert hullámok felvételére is.

35 év után végre láthattam a májamat, amellyel szerencsére nincs semmi probléma, szabályos az alakja, nem nagyobb, a képe homogén. Megkönnyebbültem, dr. Zsolnai Éva kinyomtatta az eredményt, a fényképeket is megkaptam tőle.

Úgy gondolom, a saját megnyugtatásom érdekében fontos, hogy 1-2 éven belül ismét elmenjek egy ilyen rövid és fájdalommentes vizsgálatra.

Elsődleges és másodlagos májdaganat

A májban viszonylag gyakoriak a jóindulatú daganatok (ciszták, adenomák, hemangiómák), ezek nem tekinthetők májráknak, nem is jellemző a rosszindulatúvá válásuk. Azokat a rosszindulatú daganatokat nevezzük elsődleges (primer) májráknak, amelyek a máj sejtjeiből indulnak ki.

A májban nemcsak májrák miatt alakulhat ki tumor: mivel a máj vérellátása rendkívül jó, a szűrőfunkciója miatt gyakran kitapadnak itt vastagbélrákból, veserákból, tüdőrákból származó, és a vérbe bekerült ráksejtek. Ekkor áttétről, másodlagos májdaganatról van szó, mert a ráksejtek nem a májsejtek tumoros elfajulásának következményei, így tulajdonságaik is az eredeti, kiindulási daganatok biológiai jegyeire jellemzőek. A májáttét nem májrák.

Fontos hangsúlyozni: a panaszmentesség nem jelent betegségmentességet, indokolt a májbetegségek felderítése, majd a kiszűrt betegek gondozása. A bajt később olyan általános tünetek jelezhetik, mint a fogyás, levertség, étvágytalanság, puffadás, bizonytalan hasi és/vagy jobb bordaív alatti, májkörnyéki fájdalom és kellemetlenség. Csak a tünetekre alapozva nem lehet megállapításokat tenni.

(Rákgyógyítás.hu)

(WEBBeteg - Tóth András, újságíró)

Hozzászólások (1)

Cikkajánló

Depresszió Depresszió

Téli depresszió vagy téli lehangoltság: Milyen jelek utalnak rá?

Elhízás Elhízás

Eltérések a laboreredményben. Mire figyeljünk?

A Caroli-betegség

A ritka, (autoszomális dominánsan) öröklődő Caroli-betegség lényege a májban lévő epeutak tágulata.

A vastagbél betegségei: gyulladások...

A vastagbélrák a második leggyakoribb daganattípus hazánkban, így a felismerése, szűrése kiemelten fontos. Ezzel együtt is bélrendszerünket számos...

A Budd-Chiari-szindróma

A Budd-Chiari-szindróma nagyon ritka betegség, átlagosan egymillió főből egy személyt érinthet: a máj vénáinak súlyos szűkületei, illetve...

Primer biliaris cirrhosis (PBC)

A primer biliaris cirrhosis egy nem túl gyakori, gyógyíthatatlan megbetegedés, melyet a májban futó epeutak, epecsatornák visszafordíthatatlan...

Májrák - Gyakoribb, mint gondolná

Minden utcában élnek veszélyeztetett emberek: vagy tudják, vagy nem. Ma a rosszindulatú májdaganatok nagy részét akkor fedezik fel, amikor már...

Hogyan lehet felismerni a...

A májban kialakult áttétre a daganatgyanúval felvett betegek kivizsgálása vagy a daganatos páciensek kontrollvizsgálata során derülhet fény.

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.