Májrák téma

Májciszta vagy májdaganat?

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
2022-01-22 19:33

Nem minden májban található térfoglalás daganat, és nem minden daganatot tekintünk rosszindulatúnak! Elkülönítésükre számos képalkotó és labordiagnosztikai módszer áll rendelkezésünkre.

Májrák: a betegség és tünetei

WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos, Dr. Balázs Anna, onkomplex.hu
2021-11-25 14:33

Anatómiai helyzete miatt más szervek daganatai gyakran okoznak áttétet a májban. Sok esetben épp ez okoz először tüneteket, ami a beteget orvoshoz viszi, majd a részletes kivizsgálás során derül fény az elsődleges daganatra.

A máj rosszindulatú daganatairól

WEBBeteg - Dr. Pécsi Balázs
2021-11-06 09:33

Ha májrákról beszélünk, akkor alapvetően el kell különítenünk a máj elsődleges daganatait, melyek a máj saját szöveteiből indulnak ki, és a másodlagos daganatokat, ezek elsősorban az emésztőrendszer daganataiból a véráram útján keletkező áttétek.

Miért halnak meg egyre többen májrákban?

WEBBeteg - Sz. M., fordító, Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos
2020-08-19 10:32

Egyre több meglepő eredmény születik abból, hogy a számítástechnika és a nagy internetes adatbázisok elemzése (lásd: “big data”) elfoglalta méltó helyét az orvostudományban. Tulajdonképpen ennek köszönhető az a fontos kérdés is, amelyről a legutóbbi rákkutató kongresszuson vitáztak.

Elvégezték Magyarországon az első radioembolizációs daganatterápiát

Semmelweis Egyetem
2019-01-18 11:06

Egy 72 éves férfin végezték el hazánkban először az úgynevezett radioembolizációs daganatterápiát, mely a hagyományos onkológiai kezelésre nem reagáló, sebészileg el nem távolítható primer és áttétes májdaganatokban szenvedőknek adhat új reményt.

Túlsúlyosság: veszély a májra!

WEBBeteg - K. J., fordító, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos
2018-11-12 03:03

Tudományosan bizonyított, hogy a túlsúlyosság többek között daganatos megbetegedések kialakulásához is hozzájárulhat.

A májrák típusai és gyógyítása

WEBBeteg - Dr. Molnár Katalin, onkoradiológus
2018-03-07 20:09

A májrák világszerte a daganatos elhalálozás egyik fő oka. Alapvetően két típusra osztható: a primer és a szekunder altípusokra. A megfelelő kezelés kiválasztásához elengedhetetlen a daganat jellegének meghatározása.

Javult a rákos betegek gyógyulásának aránya

MTI
2018-02-05 01:44

Az ezredforduló óta növekvő daganatos megbetegedési szám mellett javult a rákos betegek gyógyulásának aránya, 12 százalékkal csökkent a halálesetek száma - mondta Kásler Miklós, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója az M1 aktuális csatornán vasárnap, a rákellenes küzdelem világnapján.

Májrák - Gyakoribb, mint gondolná

Rákgyógyítás
2018-01-30 14:55

Minden utcában élnek veszélyeztetett emberek: vagy tudják, vagy nem. Ma a rosszindulatú májdaganatok nagy részét akkor fedezik fel, amikor már panaszokat okoz, s szétterjedt a rákos folyamat.

Májrák - Milyen jelek esetén gondoljon bajra?

WEBBeteg, otvenentul.hu
2018-01-20 13:11

A májban kialakuló daganat nehezen észrevehető, mivel nem kíséri fájdalomérzet. Vannak azonban egyéb kísérő tünetek. A májról elsősorban az alkoholizmus kapcsán esik szó, mint a méreganyagok kiválasztásának felelőséről, pedig feladatait tekintve jóval összetettebb szerv.