Az antibiotikumok felborítják a bélflóra egyensúlyát

Medipress
megjelent:

Számos kapcsolat van a bélben lévő mikróbák és a gazdaszervezet között, melynek egyensúlyát az antibiotikumok képesek felborítani – olvasható az Antimicrobial Agents and Chemotherapy áprilisi számában.

Az emberi szervezet béltraktusában hatalmas mennyiségű baktérium él, melyek számos mechanizmussal járulnak hozzá az egészség megőrzéséhez: segítik az emésztést, vitaminokat állítanak elő, védenek a kórokozó mikróbáktól.

A Brit Columbia Egyetem munkatársai egerek székletéből tömegspektrometria segítségével több, mint kétezerféle molekulát azonosították, majd antibiotikumos kezelés összetételre gyakorolt hatását vizsgálták.

A második körben végzett vizsgálat, mely a kezelés hatását célozta, a molekulák mintegy 87 százalékánál mutatott ki pozitív, vagy negatív irányú koncentrációbeli változást, melynek mennyisége kétszerestől 10 000-szeresig terjedt. A leginkább érintett vegyületek a szteroid hormonok, az eikozanoid hormonok, a szénhidrátok, a zsírsavak és az epesavak voltak.

Az antibiotikumok indokolatlan szedésének káros következményei

Ezek mindegyike fontos szerepet tölt be a szervezet egészségében, befolyásolják az immunrendszert, a nemi működést, az ásványi anyagok egyensúlyát, a cukor anyagcserét, és más anyagcsere-folyamatok működését.

Caetano M. Antunes és munkatársainak következtetése szerint az antibiotikumok szükségtelen használata olyan káros hatásokat gyakorol az emberi egészségre, amivel korábban az orvosok nem számoltak.

Továbbá az antibiotikumok bélflórát érintő hatása anyagcsere-változásokat okoz, ami könnyen anyagcsere-alapú megbetegedésekhez vezethet, például immunhiány, depresszió, cukorbetegség.

Mindezek ellenére további vizsgálatok szükségesek annak tisztázására, hogy a bélben élő mikróbák hogyan képesek befolyásolni az emberi szervezet élettani folyamatait, és ez az információ hogyan használható fel az egészségi állapot javításában.

Az antibiotikum kétélű fegyver

A magyarok viszonylag megfontoltak az antibiotikum-szedést illetően, a sokszor indokolatlan és veszélyes gyógyszerből azonban még mindig többet szedünk, mint a skandinávok, ám kevesebbet, mint a mediterrán országok lakói. Az antibiotikum kétélű fegyver

(Medipress)

Cikkajánló

Pajzsmirigy-alulműködés
Pajzsmirigy-alulműködés

Hogyan diagnosztizálható?

A lábgomba okai
A lábgomba okai

Kik fertőződhetnek meg legkönnyebben?

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Pászthory Erzsébet, gasztroenterológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Gócs Viktor, infektológus
WEBBeteg - Dr. Sánta Zsuzsanna, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.