• Az antibiotikumok felborítják a bélflóra egyensúlyát

    Szerző: Medipress

    Számos kapcsolat van a bélben lévő mikróbák és a gazdaszervezet között, melynek egyensúlyát az antibiotikumok képesek felborítani – olvasható az Antimicrobial Agents and Chemotherapy áprilisi számában.

    Az emberi szervezet béltraktusában hatalmas mennyiségű baktérium él, melyek számos mechanizmussal járulnak hozzá az egészség megőrzéséhez: segítik az emésztést, vitaminokat állítanak elő, védenek a kórokozó mikróbáktól.

    A Brit Columbia Egyetem munkatársai egerek székletéből tömegspektrometria segítségével több, mint kétezerféle molekulát azonosították, majd antibiotikumos kezelés összetételre gyakorolt hatását vizsgálták.

    Hirdetés

    A második körben végzett vizsgálat, mely a kezelés hatását célozta, a molekulák mintegy 87 százalékánál mutatott ki pozitív, vagy negatív irányú koncentrációbeli változást, melynek mennyisége kétszerestől 10 000-szeresig terjedt. A leginkább érintett vegyületek a szteroid hormonok, az eikozanoid hormonok, a szénhidrátok, a zsírsavak és az epesavak voltak.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt
    Az antibiotikumok indokolatlan szedésének káros következményei

    Ezek mindegyike fontos szerepet tölt be a szervezet egészségében, befolyásolják az immunrendszert, a nemi működést, az ásványi anyagok egyensúlyát, a cukor anyagcserét, és más anyagcsere-folyamatok működését.

    Caetano M. Antunes és munkatársainak következtetése szerint az antibiotikumok szükségtelen használata olyan káros hatásokat gyakorol az emberi egészségre, amivel korábban az orvosok nem számoltak.

    Továbbá az antibiotikumok bélflórát érintő hatása anyagcsere-változásokat okoz, ami könnyen anyagcsere-alapú megbetegedésekhez vezethet, például immunhiány, depresszió, cukorbetegség.

    Mindezek ellenére további vizsgálatok szükségesek annak tisztázására, hogy a bélben élő mikróbák hogyan képesek befolyásolni az emberi szervezet élettani folyamatait, és ez az információ hogyan használható fel az egészségi állapot javításában.

    Az antibiotikum kétélű fegyver


    A magyarok viszonylag megfontoltak az antibiotikum-szedést illetően, a sokszor indokolatlan és veszélyes gyógyszerből azonban még mindig többet szedünk, mint a skandinávok, ám kevesebbet, mint a mediterrán országok lakói. Az antibiotikum kétélű fegyver>>

    (Medipress)

    Legutóbb frissült: 2011.04.25 01:58
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Diabétesz gyermekeknél

    Diabétesz gyermekeknél

    Dr. Horváth Balázs

    Gyermekkorban többnyire az 1-es típus alakul ki, de a 2-es is egyre gyakoribb.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Óvatosan az antibiotikumokkal!

    A penicillin feltalálását követően az addig gyógyíthatatlan betegek millióit lehetett megmenteni a haláltól. Hivatalos orvosi fórumokon is a fertőző betegségek végleges leküzdéséről beszéltek. Napjainkra azonban kiderült: szó sincs erről, sőt, az antibiotikumok elterjedésével új problémákkal kellett szembesülnünk.

    Probiotikumok - A barátságos baktériumok

    A probiotikumok azok a baktériumok, melyek együtt élnek velünk, de nem okoznak megbetegedéseket. A barátságos baktériumok segítik az emésztést, védik a szervezetet az ellenséges baktériumok ellen, azaz erősítik az immunrendszert.

    Az antibiotikumok nem csak jótékony hatásairól

    Minden típusú antibiotikumra jellemző, hogy hatásának kifejtése során nem csak a káros, hanem a szervezetünk számára jótékony baktériumokat is elpusztítja. Jobb, ha az antibiotikum használattal kapcsolatos negatív hatásokkal tisztában vagyunk, és megfelelő óvintézkedésekkel próbáljuk elkerülni a problémákat.

    Tévhitek a gyermekgyógyászatban

    Munkája során több orvos tapasztalja, hogy a gyermekek kezelésével kapcsolatban számos tévhit létezik. Az egyik legnagyobb ilyen az antibiotikumok körül van. Megtörtént esetekről számolunk be, melyek segítségével talán elkerülhetőek lesznek a tévedések.

    Hogyan használja a probiotikumot antibiotikum kezelés alatt?

    Az antibiotikumoknak is vannak mellékhatásai, leggyakrabban emésztési problémát vagy másodlagos fertőzést (főként nőknél gombás fertőzést) okozva. Probiotikumok alkalmazásával azonban enyhítheti ezeket a mellékhatásokat, és növelheti általános egészségét is.

    Az antibiotikum tartós szedése a bélrák előfutárának tekintett sejtszaporulatot idézhet elő

    A hosszú időn át antibiotikumot szedőknél nagyobb eséllyel alakulnak ki a bélrák előfutárának tekintett sejtszaporulatok egy új kutatás szerint.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.