• Vajon jó-e a jég az égett bőrre?

    Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító

    Akár csak egy csésze tea megfázáskor, egy darabka jég a leégett bőr gyógyítására ugyanolyan jó megoldásnak tűnik mindazok számára, akik sok időt töltenek a napon ezen a nyáron.

    Sok más házi gyógymód mellett (amelyek sokkal népszerűbbek, mint hatásosak), a régi "jeget az égésre" nézet sem kivétel. Noha enyhíti a belső fájdalmakat, a gyógyulási időt elhúzzák. Legalábbis ezt támasztják alá azok a kutatások, melyek az elmúlt években a forrázások és napégések gyógymódjait vizsgálták.

    Hirdetés

    Egy dán kutatás során az egészséges jelentkezőket első- fokú égési sérülésnek tették ki, majd különböző ellátásban részesültek. Azok, akik a jegeléshez hasonló, hűtéses kezelést kaptak, nem tapasztalták, hogy az csökkentette volna a fájdalmat vagy a gyulladás mértékét, ellentétben a placebó kezelésben részesültekkel.

    Egy másik tanulmány arról számol be, hogy kutatóik az égési sérüléseket 10 perces jégkockával való hűtéssel, illetve egyéb terápiákkal kezelve azt tapasztalták, hogy a jegelés okozta a legnagyobb károsodást. Megfigyeléseik szerint, közvetlenül a sérülés után a jégkocka használata a megégett felületen fagyást okozhat, roncsolva a bőrt.

    A megfelelő kezelést a folyó hidegvízzel való hűtés jelenti, illetve feltétlenül használjon fájdalomcsillapítót, amennyiben szükségesnek találja. Ezután gézzel fedje a sérült területet, de semmiképpen se használjon rá balzsamot vagy kenőcsöt! A legtöbb enyhe égési sérülés a szakemberek szerint magától meggyógyul!

    (WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos; Forrás: newyorktimes.com)
    Módosítva: 2010.08.03 09:13, Megjelenés: 2010.08.03 09:13
   • Cikkajánló

    A könnyedebb lábakért

    A könnyedebb lábakért

    Támogatott tartalom

    Krónikus vénás elégtelenség? Csökkentse hatékonyan a panaszokat! (x)

    Mi okozhat tüsszentést?

    Mi okozhat tüsszentést?

    Cs. K., fordító

    Tüsszögés során a szervezet az irritáló anyagokat távolítja el az orrból vagy a torokból.

    Tavaszi szépségtippek

    Megérkezett a tavasz, itt az ideje, hogy végre leszámoljunk a téli szürkeséggel, és élettelivé varázsoljuk kimerült bőrünket. Az alapos tisztítás, a frissítő arcradírozás és az üdítő hidratálás mellett a fényvédelemről se feledkezzünk meg. Dr. Kriston Renáta elárulja, milyen szépségpraktikákkal járulhatunk hozzá bőrünk tavaszi felfrissüléséhez.

    Bárki menthet életet

    Balesetek, vészhelyzetek bárhol, bármikor előfordulhatnak akár az utcán, akár az otthonunkban. A váratlan szituációkban gyorsan és összeszedetten kell cselekedni, ám ennek előfeltétele, hogy tisztában legyünk az életmentés alaplépéseivel.

    Fejlődik a magyar légimentés

    Kilenc EC135P2+ típusú gép váltja az eddig bérelt osztrák tulajdonú helikoptereket. Éjszakai mentésre is alkalmasak lesznek az új helikopterek.

    A leégés később bosszulja meg magát

    A napfény sokszor emlegetett áldásos hatása mellett sajnos igen sok veszély forrása. A legismertebb fényártalom a napégés, amelyért főképp a hosszúhullámú UV-B sugarak tehetőek felelőssé.

    Ne vegye félvállról a leégést - Ezeknek növelheti a kockázatát

    A napégést okozó intenzív napfényhatás fokozza bizonyos bőrbetegségek kialakulásának kockázatát. Ezek közé tartoznak a fertőzések, a bőr korai öregedése és a bőrrák. Súlyos égés vagy szövődmények gyanúja esetén keresse fel orvosát!

    A napártalom összeadódik és örök nyomot hagy

    Az Egészségügyi Világszervezet Rákkutatásért felelős Nemzetközi Ügynöksége évi 3,5 millió fölé becsüli a rosszindulatú daganatos esetek számát Európában. A leggyakoribb ezek között a bőrrák, aminek előfordulása gyorsabban nő, mint bármely egyéb tumortípusé. Az adat lesújtó, de azért érdemes hangsúlyozni, hogy az időben felismert bőrrákos esetek 90 százalékban gyógyíthatóak.

    Napozás: veszélyek és tanácsok

    A napozás, a napon való tartózkodás egészséges, a napfény hatására fokozódik a bőrben a D-vitamin, amely főként a csontok szilárdságához és az erős immunrendszerhez fontos. A fokozatosság elvét és a mértékletességet vallja a WEBBeteg által megkérdezett dr. Sándor Éva bőrgyógyász.

    Tények és tévhitek a napégésről, fényvédelemről

    Az internetes fórumokon, rokonoktól, barátoktól több tanácsot is kaphatunk megelőzésre, vagy baj esetére, de nem biztos, hogy minden javaslatot érdemes megfogadni. A napégéssel, fényvédőkkel kapcsolatban leggyakrabban felmerülő kérdéseket dr. Garaczi Edina, az Allergiaközpont bőrgyógyász-allergológusa segít tisztázni.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.