Csonttörés, égés, gerincsérülés - Hogyan segíthet?

Dr. Ács Gábor †
szerző: Dr. Ács Gábor, oxyológus † - WEBBeteg
frissítve:

A sérülések legjelentősebb része otthon, ott is a konyhában vagy barkácsolás közben történik. Szerencsére ezek többnyire könnyű sérülések, de bármikor találkozhatunk súlyos, akár életveszélyes esettel, ilyenkor a profi elsősegély rendkívül fontos.

Legyen otthon elsősegélydoboz, frissítsük időről időre tartalmát, és tanuljuk meg, mit tegyünk, és mit ne tegyünk sérülés esetén.

Égés és forrázás: a legfontosabb a folyó hideg vízzel való legalább 10 percig tartó hűtés. Az égett bőrfelületre ne tegyünk zsiradékot, tojásfehérjét, sebhintőport és egyéb a közhiedelem szerint hasznosnak vélt, de káros anyagot.

Bővebben Az égési sérülésekről részletesen

Vágott és szúrt sebek: a seb környékének a tisztítása és fertőtlenítésén kívül csak a steril mull lappal való fedés és a géz pólyával történő bekötözés a feladatunk. Ne tegyünk semmilyen kenőcsöt, hintőport vagy más anyagot a sebbe, és ne használjunk vattát a sebellátásnál. Mindezek zavarják az ellátó orvost a seb vizsgálatában, a végleges ellátásban.

Idegentest a sebben: egy szálka vagy akár egy kullancs is patikában kapható csipesszel otthon is eltávolítható. Szöveteinken áthatolt, lágyrészekbe beékelődött, akár csak 1-2 centiméteres idegentestet ne távolítsuk el, ez a szakember dolga.

A jelentéktelennek tűnő idegentest eltávolítása közben is sérülhetnek idegek, kis- és nagyerek, akár életveszélyes vérzés is lehet a szövődmény.

Kéz- és lábtörés: ne mozgassuk fölöslegesen a sérültet, a törött végtagot rögzítsük a talált helyzetben, felső végtag esetén a háromszögletű kendő hasznos lehet. Ne vetkőztessük és különösen ne öltöztessük a beteget, ha a sérülés ellátása miatt fontos, a sérült testrészről inkább vágjuk le a ruhát.

Bővebben A csonttörések ellátásáról

Mellkas- és tüdősérülés: ezekben az esetekben a fél-ülő testhelyzetben legjobb a légzésmechanika, így kap a beteg elég levegőt. Ne fektessük le a sérültet hanyattfekvő helyzetbe vízszintesen, mert légszomja lesz és fulladni fog.

Gerincsérülés: amennyiben a baleseti mechanizmusból vagy a tünetek és panaszok alapján gerincsérülés valószínűsíthető ne vizsgálgassuk, és ne mozgassuk a sérültet.

Ilyen esetekben csak eszméletlen betegnél az átjárható légút biztosításának van helye, minden egyéb beavatkozás tilos.

Hasi sérülés: általában felhúzott lábakkal, fekvő helyzetben tűri legjobban a fájdalmat a beteg.

Ne kényszerítsük az alsó végtag kinyújtására, hagyjuk a legkényelmesebb testhelyzetben.

A valószínűleg műtétre kerülő betegeket ne itassuk, ne etessük, ez akadályozhatja a későbbi altatást. Hasi sérülés esetén szájon át tilos minden, hiszen egy gyomor- vagy bélrepedés esetén a táplálék a hasüregbe jut, súlyos szövődményeket okozva.

Tovább

Dr. Ács GáborForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Ács Gábor, oxyológus

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.