• Csonttörés, égés, gerincsérülés - Hogyan segíthet?

    Szerző: WEBBeteg - Dr. Ács Gábor, oxyológus †

    A sérülések legjelentősebb része otthon, ott is a konyhában vagy barkácsolás közben történik. Szerencsére ezek többnyire könnyű sérülések, de bármikor találkozhatunk súlyos, akár életveszélyes esettel, ilyenkor a profi elsősegély rendkívül fontos.

    Legyen otthon elsősegélydoboz, frissítsük időről időre tartalmát, és tanuljuk meg, mit tegyünk, és mit ne tegyünk sérülés esetén.

    Égés és forrázás: a legfontosabb a folyó hideg vízzel való legalább 10 percig tartó hűtés. Az égett bőrfelületre ne tegyünk zsiradékot, tojásfehérjét, sebhintőport és egyéb a közhiedelem szerint hasznosnak vélt, de káros anyagot.

    Bővebben Olvasson bővebben az égési sérülésekről a WEBBetegen

    Hirdetés

    Újraélesztés lépésről-lépésre

    A segítőnek fel kell tudnia ismerni, milyen segítségre szorul a sérült személy. Keringésleállás esetén, ha van defibrillátor-pont a közelben, ha nincs, az alapszintű újraélesztés az egyetlen esély a túlélésre.
    Újraélesztés lépésről-lépésre

    Vágott és szúrt sebek: a seb környékének a tisztítása és fertőtlenítésén kívül csak a steril mull lappal való fedés és a géz pólyával történő bekötözés a feladatunk. Ne tegyünk semmilyen kenőcsöt, hintőport vagy más anyagot a sebbe, és ne használjunk vattát a sebellátásnál. Mindezek zavarják az ellátó orvost a seb vizsgálatában, a végleges ellátásban.

    Idegentest a sebben: egy szálka vagy akár egy kullancs is patikában kapható csipesszel otthon is eltávolítható. Szöveteinken áthatolt, lágyrészekbe beékelődött, akár csak 1-2 centiméteres idegentestet ne távolítsuk el, ez a szakember dolga.

    A jelentéktelennek tűnő idegentest eltávolítása közben is sérülhetnek idegek, kis- és nagyerek, akár életveszélyes vérzés is lehet a szövődmény.

    Kéz- és lábtörés: ne mozgassuk fölöslegesen a sérültet, a törött végtagot rögzítsük a talált helyzetben, felső végtag esetén a háromszögletű kendő hasznos lehet. Ne vetkőztessük és különösen ne öltöztessük a beteget, ha a sérülés ellátása miatt  fontos, a sérült testrészről inkább vágjuk le a ruhát.

    Bővebben Olvasson bővebben a WEBBetegen a csonttörések ellátásáról

    Mellkas- és tüdősérülés: ezekben az esetekben a fél-ülő testhelyzetben legjobb a légzésmechanika, így kap a beteg elég levegőt. Ne fektessük le a sérültet hanyattfekvő helyzetbe vízszintesen, mert légszomja lesz és fulladni fog.

    A 10 leggyakoribb elsősegély-nyújtási hiba

    Gyakran előfordul, hogy már a kórházba érkezés előtt szükség van elsősegély-nyújtásra.
    Mi a helyes eljárás ilyenkor?

    Gerincsérülés: amennyiben a baleseti mechanizmusból vagy a tünetek és panaszok alapján gerincsérülés valószínűsíthető ne vizsgálgassuk, és ne mozgassuk a sérültet.

    Ilyen esetekben csak eszméletlen betegnél az átjárható légút biztosításának van helye, minden egyéb beavatkozás tilos.

    Hasi sérülés: általában felhúzott lábakkal, fekvő helyzetben tűri legjobban a fájdalmat a beteg.

    Elsősegélyről a WEBBetegen

    Minden, amit érdemes tudni az elsősegélynyújtásról

    Ne kényszerítsük az alsó végtag kinyújtására, hagyjuk a legkényelmesebb testhelyzetben.

    A valószínűleg műtétre kerülő betegeket ne itassuk, ne etessük, ez akadályozhatja a későbbi altatást. Hasi sérülés esetén szájon át tilos minden, hiszen egy gyomor- vagy bélrepedés esetén a táplálék a hasüregbe jut, súlyos szövődményeket okozva.

    Dr. Ács Gábor, oxyológusForrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Ács Gábor, oxyológus

    Módosítva: 2017.10.31 04:27, Megjelenés: 2017.10.31 04:27
   • Cikkajánló

    Májelégtelenség

    Májelégtelenség

    Dr. Szigeti Nóra, Dr. Ujj Zsófia

    Mi okozhatja? Milyen tünetei lehetnek? Hogyan lehet megelőzni a kialakulását?

    Ülőmunka

    Ülőmunka

    Feövenyessy Krisztina

    Mit tehetünk az ülőmunka ártalmainak elkerülése érdekében?

    Bárki menthet életet

    Balesetek, vészhelyzetek bárhol, bármikor előfordulhatnak akár az utcán, akár az otthonunkban. A váratlan szituációkban gyorsan és összeszedetten kell cselekedni, ám ennek előfeltétele, hogy tisztában legyünk az életmentés alaplépéseivel.

    Fejlődik a magyar légimentés

    Kilenc EC135P2+ típusú gép váltja az eddig bérelt osztrák tulajdonú helikoptereket. Éjszakai mentésre is alkalmasak lesznek az új helikopterek.

    A leggyakoribb kérdések a csonttörésekről

    A csonttörésekkel kapcsolatban számos kérdés felvetődik a betegekben. Összegyűjtöttük egy csokorba a szakorvosnál leggyakrabban elhangzó kételyeket. A kérdésekre Dr. Holnapy Gergely, ortopéd-traumatológus szakorvos válaszolt.

    Hogyan kerüljük el az edzés közbeni sérüléseket? - 10 tanács

    Egy sportoló életében talán a legnehezebb az, ha megsérül, és ezért nem tud dolgozni. Aki pedig most kezdi el a testmozgást, annak egyből az elején kedvét is szegheti egy sérülés. Pedig sokszor megelőzhető lenne. De hogyan?

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.