A vérömleny kezelése

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Marsi Zoltán, elsősegélynyújtás szakoktató frissítve:

Vérömleny, más néven véraláfutás vagy hematóma akkor keletkezik, ha a sérült érből vér lép ki a szövetek közé. Véraláfutás a legkülönbözőbb helyeken alakulhat ki, például a szemben, a térdben, a fejben, vagy terhesség során az anyaméhben.

A téma cikkei
5/1 Vérömleny
5/2 Mit kell tudni a zúzódásokról?
5/3 Vérömleny kezelése
5/4 Vérömleny terhesség alatt
5/5 Vérömleny a köröm alatt

Hol alakulhat ki vérömleny?

Az ártalmatlan véraláfutások otthon is jól kezelhetők. Ezen vérömlenyek külső erőbehatásra keletkeznek, például elesés vagy ütés következtében, de vérvétel helyén vagy operáció után is kialakulhatnak.

A koponyaüregben lévő hematóma ezzel szemben életveszélyes, ezért sok esetben ennek műtéti eltávolítása szükséges. A terhesség során kialakult hematóma vetélést is okozhat, ezért a várandós nő orvosi felügyeletet, és szükség esetén kezelést igényel.

Hogyan kezelhetők a kisebb vérömlenyek?

  1. Ha otthon vagy sport közben megütötte magát, az érintett terültet lehetőleg azonnal jegelni kell. Jegeléshez használhat erre a célra kifejlesztett hűtőtasakot (vagy akár háztartási mirelit terméket is). Azonban ügyeljen arra, hogy a hűtőtasakot előbb helyezze textíliába, hiszen a sérülés közvetlenül nem jegelhető! A hideg amellett, hogy csillapítja a fájdalmat, összehúzza az ereket is, tehát kevesebb vér tud kilépni a szövetek közé. Így kisebb eséllyel alakul ki vérömleny, illetve ha látható is lesz a véraláfutás, nem lesz olyan nagy kiterjedésű, mint jegelés nélkül lenne.
  2. Helyezze magasra a sérült területet, hogy kevesebb vér léphessen ki a szövetek közé.
  3. Az érintett felületet heparin hatóanyagú kenőccsel is bekenheti. A heparin elsősorban a vérömleny következtében kialakult duzzanat lohasztásában lehet segítségünkre. Az árnikatartalmú kenőcsök alkalmazása is ajánlott, mivel ennek a gyógynövénynek fájdalomcsillapító hatása van és segít lelohasztani a duzzanatot.

A sérülés súlyosságától függően rendszerint egy-három napig szükséges kezelni az érintett területet, ennyi idő alatt a véraláfutás felszívódik.

Mikor forduljon orvoshoz?

Feltétlenül forduljon orvoshoz az alábbi esetekben:

  • Ha a vérömleny nagyon nagy, vagy valamelyik ízület közvetlen közelében található. Ezekben az esetekben műtétre vagy dréncső behelyezésére lehet szükség.
  • A műtéti beavatkozás elkerülhetetlen, ha a vérömleny nyomást gyakorol a szomszédos struktúrákra, mint az úgynevezett kompartment-szindróma esetében. Ha az ilyen hematómát nem kezelik, a csökkent vérellátás a szövetek elhalásához vezet.
  • Ha fennáll a gyanú, hogy a fej valamely pontján hematóma alakulhatott ki, feltétlenül orvoshoz kell fordulni!
  • A nagyon nagy, gyorsan terjedő véraláfutással minden esetben orvoshoz kell fordulni! Ugyanis előfordulhat, hogy egy nagyobb ér károsodott. Ha az ilyen sérülést nem kezelik időben, a nagy vérveszteség életveszélyes sokk kialakulásához vezethet. Ultrahangvizsgálattal vagy computertomográfiával (CT) az orvos jól meg tudja határozni a hematóma helyzetét és kiterjedését.
  • Akkor is tanácsos orvoshoz fordulni, ha a vérömleny nagyon erős vagy hosszantartó fájdalommal jár. Ilyen esetekben ki kell zárni a további sérülések (pl. törés) vagy fertőzések lehetőségét. Az orvos rendszerint röntgenvizsgálatot végez, hogy megállapítsa, sérültek-e a csontok.

WEBBeteg logó

Forrás: WEBBeteg
Bak Marianna, biológus szakfordító; gesundheit.de
Lektorálta: Marsi Zoltán, elsősegélynyújtás szakoktató

Cikkajánló

Nyár
Nyár

Óvintézkedések a napon.

Napallergia
Napallergia

Milyen tünetei lehetnek?

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Benyó Mátyás, urológus, andrológus
WEBBeteg - Dr. Holnapy Gergely, Dr. Árki Ildikó
WEBBeteg - Dr. Ács Gábor, oxyológus †
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.