Égési sérülések kezelése

szerző: Piroskáné Hajdu Petra, újságíró - WEBBeteg
megjelent: 2016.06.03.

Az égési sérülések bizonyos fajtája meggyógyul egy jól kiválasztott, helyileg alkalmazott, külsőleges ellátás eredményeként, de sok esetben a sérülés komolyabb, a bőr elhalásával jár együtt. Ilyenkor a felszíni, helyi kezelés már nem elegendő, műtéti beavatkozásra van szükség.

„A két kategória elválasztása nem minden esetben egyértelmű, illetve az is előfordulhat, hogy a helyileg kezelt seb idővel elmélyül, és mégis műtétre kerül sor. Ezért javasolt, hogy a sürgősségi ellátás után a sebet lássa szakorvos is.” – nyilatkozta Dr. Juhász István a DE KK Bőrgyógyászati Klinika Égési - Bőrsebészeti Osztályának vezetője.

Mi az, amit azonnal meg kell tenni égési sérülés esetén?

Égési sérülések

Minden égés esetén a legfontosabb teendő a folyó, hideg vízzel történő hűtés 8-10 percen keresztül, amely a fájdalmat is csillapítja és a mélyebben fekvő szövetek további károsodását is meggátolja.
A kezelés aranyszabályai>>

Köztudott, hogy amennyiben megtörtént a baj, az égett területet hűteni kell, de nem mindegy hogyan. Ha az ember pánikba esik, és kikapja a hűtőből a jégakkut, azzal több kárt tesz, mint hasznot. A túl hideg hűtés kis testfelületen lokális fagyást okozhat, nagyobb terület esetén pedig akár kihűlést is. A hűtés lényege - a fájdalomcsillapítás mellett -, hogy a további szövetkárosodást mérsékelje. E cél érdekében alkalmazható a folyó csapvíz, illetve a vizes borogatás is.

Egyszerűbb és biztonságosabb megoldás valamilyen elsősegélynyújtó gél használata, amely egyszerre hűt és fertőtlenít. Vegyük figyelembe, hogy ezek a gélek többnyire növényi összetevőket is tartalmaznak, mint például az aloe vera vagy a kamilla, amelyek viszont allergiás reakciót válthatnak ki egyes sérülteknél. Égés esetén fontos a folyadékpótlás, amelyre a legideálisabb a víz, esetleg a tea vagy a szénsavmentes üdítő itatása, ha éppen az van kéznél.

Az égési seb elfertőződésének megelőzése

A 10 leggyakoribb elsősegély-nyújtási hiba

Hiába állnak rendelkezésünkre jól képzett baleseti sebészek, gyakran előfordul, hogy már a kórházba érkezés előtt szükség van elsősegély-nyújtásra. A Newsweek című hetilap összefoglalta a leggyakrabban elkövetett elsősegély-nyújtási hibákat, illetve, hogy mit tegyünk helyettük.
Elsősegély-nyújtási hibákról>>

Felszínes égés esetén a fertőtlenítés után az orvos a sebre általában kötést tesz, kivéve az arc- és a gáttáji sérüléseket. Az ideális kötszer megakadályozza egyrészt a seb elmélyülését, másrészt pedig a bakteriális fertőzést. A jelenleg forgalomban lévő, speciálisan égések kezelésére kialakított kötszerek többsége ezért tartalmaz valamilyen aktív iont, pl. jódot vagy ezüstöt.

A sebellátás során a bakteriális fertőzés az egyik legnagyobb probléma, amit az orvosnak meg kell előznie, illetve kezelnie kell. A súlyos égési sérültek halálának több mint nyolcvan százalékáért a seb elfertőződése a felelős. A biztonság érdekében éppen ezért az orvosok nem tanácsolják a különböző házi praktikák bevetését, mint a tojás, a tejföl és az étolaj sebre helyezését.

Súlyosabb égés esetén műtétre van szükség

Mire figyeljünk a kerti partin?

A kerti sütések, partik, összejövetelek a finom ételekről és a jó társaságról szólnak, de néha kellemetlenségek is történnek. Segítünk, hogy úrrá legyen a váratlan helyzeteken.
Égési sérülések>>

Magyarországon évente kb. 40-50 ezer égési sérült kerül ellátásra, közülük kb. 10 százalék kerül kórházi felvételre. Fontos, hogy minél hamarabb helyreállítsák a bőr folytonosságát, mert annál nagyobb sikerrel lehet megelőzni a torzító hegek kialakulását, és annál nagyobb a valószínűsége, hogy rövidebb időt vesz igénybe a sérült rehabilitációja. Ilyen műtéteket csak olyan egészségügyi intézményekben végezhetnek el, amelyek megfelelnek az intenzív ellátás kritériumainak, illetve ahol rendelkezésre állnak a szakmai és a technikai feltételek, mint a speciális felszereltség vagy a megfelelő tapasztalat.

Az országban több égési centrum is működik, pl. Budapesten, Szegeden, Miskolcon, Győrben, Pécsett, illetve Debrecenben. A Debreceni Egyetem Klinikai Központjában a Bőrklinika Égési - Bőrsebészeti Osztályán az elmúlt év során korszerűsítették a műtőket, felújították a kórtermek egy részét és az orvosi szobákat, hogy minél magasabb színvonalú legyen az égett és bőrsebészeti betegek ellátása.

Mikor szükséges bőrátültetést alkalmazni?

A mélyebb sérülések sebészeti beavatkozást, bőrhelyettesítést igényelhetnek. A műtét szükségességéről azonnal, vagy a sérülést követő 24-48 órán belül döntenek. A műtéteket altatásban végzik. Először el kell távolítani az elhalt szöveteket, majd plasztikai műtéttel pótolják a bőrt.

A donor bőrt többnyire maga a sérült adja, pl. a comb területéről. A bőrátültetés során tangenciális késsel a hám és az irha határán választják le a bőrrészt. Így a donorterület is sérül, de könnyen, szinte nyom nélkül regenerálódik. Előfordul, hogy az orvosok ideiglenesen (4-7 napon át) megfelelően kezelt sertésbőrt tesznek a sérült részre, amely segíti a seb tisztulását és gyógyulását.

Karácsonyi vészhelyzetek

Évtizedes tapasztalat, hogy sajnos gyakran vegyül üröm is az örömbe a szeretet ünnepén. Az egész évi rohanás után kapkodva készülünk a nagy ajándékozásra.
Karácsonyi vészhelyzetek>>

Mivel limitált a donorterület – arcról, kézfejről, hajlatokból nem metszenek, illetve meghatározó az égett felület mérete -, a tudományos fejlődés jelenlegi állása szerint a hálósítás, nyújtás technikájával képesek egy tenyérnyi bőrből akár kilenc tenyérnyit is kinyerni. Ma már különböző biotechnológiai bőrhelyettesítő készítmények vannak forgalomban, amelyek megoldhatják az irhapótlás kérdését, pl. a biotechnológiai előállítású preprarátumokkal végzett irhapótlás.

Mi történik füstmérgezés esetén?

Az égési sérültek ápolása gyakran igényli több szakmai csoport közös munkáját, attól függően, hogy milyen súlyosságú, kiterjedésű, milyen szerveket érintő a sérülés. A plasztikai sebész vagy a bőrsebész mellett a traumatológusok, intenzív orvosok és egyéb szakmák orvosai, pl. gyermeksebészek is mindent megtesznek a beteg gyógyulásának érdekében.

A leégés veszélyei

A napégést okozó intenzív napfényhatás fokozza bizonyos bőrbetegségek kialakulásának kockázatát. Ezek közzé tartoznak a fertőzések, a bőr korai öregedése és a bőrrák. Súlyos égés vagy szövődmények gyanúja esetén keresse fel orvosát!
A leégés veszélyei>>

Termikus égés esetén például gyakori a füstmérgezés. Tünete a rekedtség, a nehézlégzés, az orrbemeneti szőr megpörkölődése és a kormos köpet. Az orvosoknak ilyenkor el kell dönteniük, hogy melyik a súlyosabb, az égési sérülés vagy a füstmérgezés. Amennyiben a füstmérgezés a nagyobb probléma, a beteg a belgyógyászat intenzív osztályára kerül, ellenkező esetben az égési osztályra, ahol szintén elkezdik a vér oxigénellátásának helyreállítását. Ha a páciens gyermek, akkor a kezelés során bevonhatnak gyermekgyógyászokat, gyermeksebészeket is. Igen nehéz és fontos az égett beteg ápolása, amely miatt az ápolószemélyzet áldozatos munkája különös hangsúlyt kap az égések ellátásában.

Az égési hegek utógondozása

A csapatmunkának szintén kiemelt szerep jut az utókezelések alatt. A beteg elbocsátásával nem ér véget a kezelés, a rehabilitáció egy-másfél évig is eltart, amíg a heg megérik. A fizikai rehabilitációban gyógytornász, a mentális, pszichés és szociális rehabilitációban pszichológus segít.

Nagyon fontos a páciens és családjának hozzáállása. A gyógyulás során bőrzsugorodás léphet fel, ezért a hazatérő beteget tanácsokkal látják el a megfelelő tisztálkodással és bőrápolással kapcsolatban. A heget és környékét hidratálni kell, különböző kenőcsök és gélek használata javasolt, pl. szilikongél, hagymalevél kivonatot tartalmazó gél. Ezeket a TB nem támogatja. A sérült terület hónapokig fényérzékeny, ezért tanácsos magas faktorszámú napfényvédő szert alkalmazni. A hegkezelés része a méretre szabott kompressziós ruházat folyamatos viselése. Mindezek türelemmel és kitartással párosulva segítik a beteget a gyógyulás rögös útján.

(WEBBeteg - Piroskáné Hajdu Petra)

Hozzászólások (1)

Cikkajánló

A vizeletminta kiértékelése A vizeletminta kiértékelése

Mi is valójában a vizelet? Mit takarnak a laboreredményének?

A COVID-19 és a szív A COVID-19 és a szív

Milyen formákban jelentkezhetnek a koronavírus-fertőzés szövődményei?

Csonttörés, égés, gerincsérülés - Hogyan segíthet?

A sérülések legjelentősebb része otthon, ott is a konyhában vagy barkácsolás közben történik. Szerencsére ezek többnyire könnyű sérülések, de...

Milyen növények okozhatnak napégéshez hasonló tüneteket?

Fitofotodermatitisz akkor jelentkezik, ha bizonyos növényekből fényérzékenyítő anyag kerül a bőrre, ami napfénnyel érintkezve égési sérüléshez...

Elsősegélytippek háztartási balesetek esetére

Tudta, hogy a legtöbb baleset az otthonunkban ér minket? Számtalan veszély leselkedhet ránk a saját lakásunkban, amiket a legtöbbször egy kis...

Égési sérülések - A kezelés aranyszabályai

Az égés súlyosságát sok tényező meghatározza, így például az érintett testfelület nagysága, az égés mélysége, foka, a sérült általános...

Tévhitek és tények a házi gyógymódokról

Sokan sokféle házi gyógymódról hallottunk már, amelyek generációról generációra öröklődnek, ám ezek közt vannak olyanok is, amelyek nem csupán...

Mire figyeljünk a kerti partin? - Égési sérülések

A kerti sütések, partik, összejövetelek a finom ételekről és a jó társaságról szólnak, de néha kellemetlenségek is történnek. Segítünk, hogy...

Karácsonyi veszélyek

A média nem ritkán jelentős szerepet tulajdonít a karácsonyi balesetek és vészhelyzetek reflektorfénybe állítására, azonban a hazai statisztikák...

Enyhe égési sérülésre a csapvíz a leghatásosabb gyógyír

Háztartási baleset, napozás utáni fájdalmak, egy sportolás közben szerzett sérülés: nyáron számos lehetőség nyílik arra, hogy égési...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.