• Tudja, mi a teendő? - Marószerek okozta bőrsérülések

    Szerző: WEBBeteg - Dr. Ács Gábor, oxyológus †

    Egy átlagember testfelszíne majdnem 2 négyzetméter - ekkora felületen érintkezünk a külvilággal, és a bőr feladata, hogy megvédje szervezetünket. A bőrre kerülő anyagok kellemetlen helyi hatásokat, sérüléseket okozhatnak, illetve a bőrön át felszívódva mérgezésekhez, életveszélyes szövődményekhez vezethetnek.

    Vegyi anyagok, maró- és oldószerek használata előtt mindenképpen el kell olvasni a csomagoláson található R és S mondatokat. Mit tartalmaznak ezek a titkos üzenetek: R azaz „risk” az adott anyag veszélyeire figyelmeztet, az S azaz „safety” a betartandó biztonsági előírásokat tartalmazza. Ezeket a figyelmeztetéseket nagyon komolyan kell venni, súlyos bőrsérüléstől, mérgezéstől óvhatjuk meg magunkat.

    Bőrünkön lévő korábbi sérülések, berepedezések gyorsíthatják a kémiai anyagok szervezetbe jutását, így súlyosabb állapotot idéznek elő.

    Hirdetés

    Fontos jelölések

    Legfontosabb R mondatok

    R14 - Vízzel hevesen reagál.
    R21 - Bőrrel érintkezve ártalmas.
    R24 - Bőrrel érintkezve mérgező.
    R27 - Bőrrel érintkezve nagyon mérgező.
    R34 - Égési sérülést okoz.
    R35 - Súlyos égési sérülést okoz.
    R38 - Bőrizgató hatású.
    R43 - Bőrrel érintkezve túlérzékenységet okozhat (szenzibilizáló hatású lehet).
    R66 - Ismételt expozíció a bőr kiszáradását vagy megrepedezését okozhatja.

    Legfontosabb S mondatok

    S24 - A bőrrel való érintkezés kerülendő.
    S27 - A szennyezett ruhát azonnal le kell vetni/venni.
    S28 - Ha az anyag a bőrre kerül, ...-val/vel bőven azonnal le kell mosni
    (az anyagot a gyártó határozza meg).
    S45 - Baleset vagy rosszullét esetén azonnal orvost kell hívni.

    Semleges kémhatású anyag is okozhat allergiás reakciót!

    Bőrünk a semleges kémhatású anyagokat szereti legjobban, ezeket nem okoznak izgalmi jelenséget, bőr irritációt. Ebből a szempontból sokan gondolják, a vízben oldódó, vízzel hígítható anyagok használata veszélytelen. Sajnos ez tévhit, mert a víz csak addig semleges anyag, amíg az adott anyag fel nem oldódik. A bőrre kerülő maró anyagok kémhatásuktól függően különböző mechanizmussal, de ugyan olyan súlyos bőrkárosodást okoznak.

    Semleges kémhatású anyagok is okozhatnak allergiás reakciót, melynek jelei bőrpír, majd akár a bőrből kiemelkedő kiütések és hólyagok megjelenése. Allergiás reakció esetén a bőrtünetek súlyosbodása mellett légzési zavar, gége-ödéma, vérnyomásesés is jelentkezhet.

    Veszélyes oldószerek

    Agresszív savas-lúgos anyagok bőrre kerülésekor erős helyi hőhatás is keletkezhet, tovább súlyosbítva a bőrtüneteket, végül a behatás mértékétől függően különböző nagyságú és súlyosságú bőrelhalás, nekrózis alakul ki.

     Az oldószerek többsége még veszélyesebb, mert a helyi bőrkárosítás mellett könnyen átjutnak még a sértetlen bőrfelületen is, felszívódnak és kifejtik egész szervezetünkre gyakorolt mérgező hatásukat, ami súlyos vérképzőszervi, idegrendszeri károsodásokban nyilvánulhat meg.

    Hogyan védekezhet?

    Legfontosabb: használat előtt olvassuk el, és szigorúan tartsuk be az R és S mondatokat! Ha mégis a bőrre kerül maró anyag vagy oldószer, akkor azonnali elsősegély szükséges. Távolítsuk el a szennyezett, vegyi anyagokkal átitatott ruházatot, a bőrre került anyagokat bő, folyóvizes öblítéssel távolítsuk el, ez a dekontaminálás. Különösen hőhatással járó esetekben az öblítést 20 percig is folytatni kell. A megtisztított sérült bőrt fedjük be steril kötszerrel, mellőzzük minden por, kenőcs használatát.

    Nagy kiterjedésű bőrjelenség, egyre súlyosbodó panaszok esetén, illetve ha a bőrjelenségekhez egyéb tünetek is társulnak, mindenképpen forduljunk szakemberhez. A sérülést okozó anyagot eredeti csomagolásban vigyük magunkkal az orvoshoz, mert ebből juthat további fontos információhoz, hogy milyen méreg kerülhetett szervezetünkbe, esetleg milyen ellen anyag, antidótum adása szükséges.

    Ha lehetséges, a címkét meg kell mutatni

    A baj elkerülhető, ha betartjuk a figyelmeztetéseket. Minden esetben a védőkesztyű és az egyéb javasolt védő eszközök használata óvhat meg minket csak a balesetektől.

    Mindenképpen forduljunk szakemberhez, tisztázatlan esetben Egészségügyi Toxikológiai Tájékoztató Szolgálat (ETTSZ) segítségét kérhetjük a  06-80-20-11-99 díjmentesen hívható zöld számon.

    Dr. Ács Gábor, oxyológusForrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Ács Gábor, oxyológus
    acsgabordoki.hu

    Módosítva: 2019.12.12 09:36, Megjelenés: 2017.12.03 17:38
   • Cikkajánló

    Helyes orrfújás

    Helyes orrfújás

    Dr. Árki Ildikó

    A kicsik még nem tudják kifújni az orrukat. Tanítsuk meg nekik, hogyan kell!

    Influenza

    Influenza

    Dr. Gócs Viktor

    Milyen tünetekkel jár az influenza? Hogyan kell kezelni? Milyen szövődményei lehetnek?

    Veszélyesek lehetnek az autóban hagyott alkoholtartalmú kézfertőtlenítők

    Veszélyesek lehetnek az autóban hagyott alkoholtartalmú kézfertőtlenítők - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára vasárnap.

    Májrepedés (májruptura)

    Májrupturának a máj állományában bekövetkező repedést nevezzük. Mi okozhatja? Mik a tünetei? Hogyan kezelhető?

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.