• Tudja, mi a teendő? - Marószerek okozta bőrsérülések

    Szerző: WEBBeteg - Dr. Ács Gábor, oxyológus †

    Egy átlagember testfelszíne majdnem 2 négyzetméter - ekkora felületen érintkezünk a külvilággal, és a bőr feladata, hogy megvédje szervezetünket. A bőrre kerülő anyagok kellemetlen helyi hatásokat, sérüléseket okozhatnak, illetve a bőrön át felszívódva mérgezésekhez, életveszélyes szövődményekhez vezethetnek.

    Vegyi anyagok, maró- és oldószerek használata előtt mindenképpen el kell olvasni a csomagoláson található R és S mondatokat. Mit tartalmaznak ezek a titkos üzenetek: R azaz „risk” az adott anyag veszélyeire figyelmeztet, az S azaz „safety” a betartandó biztonsági előírásokat tartalmazza. Ezeket a figyelmeztetéseket nagyon komolyan kell venni, súlyos bőrsérüléstől, mérgezéstől óvhatjuk meg magunkat.

    Bőrünkön lévő korábbi sérülések, berepedezések gyorsíthatják a kémiai anyagok szervezetbe jutását, így súlyosabb állapotot idéznek elő.

    Hirdetés

    Fontos jelölések

    Legfontosabb R mondatok

    R14 - Vízzel hevesen reagál.
    R21 - Bőrrel érintkezve ártalmas.
    R24 - Bőrrel érintkezve mérgező.
    R27 - Bőrrel érintkezve nagyon mérgező.
    R34 - Égési sérülést okoz.
    R35 - Súlyos égési sérülést okoz.
    R38 - Bőrizgató hatású.
    R43 - Bőrrel érintkezve túlérzékenységet okozhat (szenzibilizáló hatású lehet).
    R66 - Ismételt expozíció a bőr kiszáradását vagy megrepedezését okozhatja.

    Legfontosabb S mondatok

    S24 - A bőrrel való érintkezés kerülendő.
    S27 - A szennyezett ruhát azonnal le kell vetni/venni.
    S28 - Ha az anyag a bőrre kerül, ...-val/vel bőven azonnal le kell mosni
    (az anyagot a gyártó határozza meg).
    S45 - Baleset vagy rosszullét esetén azonnal orvost kell hívni.

    Semleges kémhatású anyag is okozhat allergiás reakciót!

    Bőrünk a semleges kémhatású anyagokat szereti legjobban, ezeket nem okoznak izgalmi jelenséget, bőr irritációt. Ebből a szempontból sokan gondolják, a vízben oldódó, vízzel hígítható anyagok használata veszélytelen. Sajnos ez tévhit, mert a víz csak addig semleges anyag, amíg az adott anyag fel nem oldódik. A bőrre kerülő maró anyagok kémhatásuktól függően különböző mechanizmussal, de ugyan olyan súlyos bőrkárosodást okoznak.

    Semleges kémhatású anyagok is okozhatnak allergiás reakciót, melynek jelei bőrpír, majd akár a bőrből kiemelkedő kiütések és hólyagok megjelenése. Allergiás reakció esetén a bőrtünetek súlyosbodása mellett légzési zavar, gége-ödéma, vérnyomásesés is jelentkezhet.

    Veszélyes oldószerek

    Agresszív savas-lúgos anyagok bőrre kerülésekor erős helyi hőhatás is keletkezhet, tovább súlyosbítva a bőrtüneteket, végül a behatás mértékétől függően különböző nagyságú és súlyosságú bőrelhalás, nekrózis alakul ki.

     Az oldószerek többsége még veszélyesebb, mert a helyi bőrkárosítás mellett könnyen átjutnak még a sértetlen bőrfelületen is, felszívódnak és kifejtik egész szervezetünkre gyakorolt mérgező hatásukat, ami súlyos vérképzőszervi, idegrendszeri károsodásokban nyilvánulhat meg.

    Hogyan védekezhet?

    Legfontosabb: használat előtt olvassuk el, és szigorúan tartsuk be az R és S mondatokat! Ha mégis a bőrre kerül maró anyag vagy oldószer, akkor azonnali elsősegély szükséges. Távolítsuk el a szennyezett, vegyi anyagokkal átitatott ruházatot, a bőrre került anyagokat bő, folyóvizes öblítéssel távolítsuk el, ez a dekontaminálás. Különösen hőhatással járó esetekben az öblítést 20 percig is folytatni kell. A megtisztított sérült bőrt fedjük be steril kötszerrel, mellőzzük minden por, kenőcs használatát.

    Nagy kiterjedésű bőrjelenség, egyre súlyosbodó panaszok esetén, illetve ha a bőrjelenségekhez egyéb tünetek is társulnak, mindenképpen forduljunk szakemberhez. A sérülést okozó anyagot eredeti csomagolásban vigyük magunkkal az orvoshoz, mert ebből juthat további fontos információhoz, hogy milyen méreg kerülhetett szervezetünkbe, esetleg milyen ellen anyag, antidótum adása szükséges.

    Ha lehetséges, a címkét meg kell mutatni

    A baj elkerülhető, ha betartjuk a figyelmeztetéseket. Minden esetben a védőkesztyű és az egyéb javasolt védő eszközök használata óvhat meg minket csak a balesetektől.

    Mindenképpen forduljunk szakemberhez, tisztázatlan esetben Egészségügyi Toxikológiai Tájékoztató Szolgálat (ETTSZ) segítségét kérhetjük a  06-80-20-11-99 díjmentesen hívható zöld számon.

    Dr. Ács Gábor, oxyológusForrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Ács Gábor, oxyológus
    acsgabordoki.hu

    Módosítva: 2019.12.12 09:36, Megjelenés: 2017.12.03 17:38
   • Cikkajánló

    B12-vitamin

    B12-vitamin

    Dr. Lajtos Melinda

    A B12-vitamin nélkülözhetetlen a szervezet számára. Mit kell tudni róla?

    Lézeres szemműtét

    Lézeres szemműtét

    Szponzorált tartalom

    Vajon miért ilyen népszerű a lézeres szemműtét? Utánajártunk. (x)

    Bárki menthet életet

    Balesetek, vészhelyzetek bárhol, bármikor előfordulhatnak akár az utcán, akár az otthonunkban. A váratlan szituációkban gyorsan és összeszedetten kell cselekedni, ám ennek előfeltétele, hogy tisztában legyünk az életmentés alaplépéseivel.

    Fejlődik a magyar légimentés

    Kilenc EC135P2+ típusú gép váltja az eddig bérelt osztrák tulajdonú helikoptereket. Éjszakai mentésre is alkalmasak lesznek az új helikopterek.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.