Strand elsősegély - A tengeri állatok csípéseinek azonosítása és ellátása

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
frissítve:

Tengerparti nyaralás esetén nem árt tisztában lenni azzal, hogy a medúza, a tengeri sün és a korallok is csíphetnek. Cikkünk a csípések, harapások megelőzéséről és azok ellátásáról szól.

Tengerparti nyaralásnál általában fel vagyunk készülve a napozás okozta veszélyekre, ám egyéb, nem látható veszélyforrásokkal is számolnunk kell, akár a partszéli sekély vízben vagy homokban is.

Medúza csípés

Noha mindenki hallott már cápatámadásokról, sokkal valószínűbb, hogy szúrós medúzával, tengeri szellőrózsával vagy korallal találkozik. A medúzacsípés a leggyakoribb tengerparti sérülés, ráadásul a már elpusztult állat is csíphet még! Vihar után különösen gyakori, hogy a parton medúzák ezrei vannak, ezért ajánlott az úszócipő viselése!

A medúzák kicsiny, kocsonyás, hosszú karokkal rendelkező élőlények, melyeken méreganyagokat tartalmazó csalánsejtek (nematociszta) vannak, amiből méreganyag kibocsátásával bénítják meg tápláléknak szánt áldozatukat. Különösen veszélyes a portugálgálya nevezetű csalánozó, mely több fajból álló, egymáshoz tapadó medúzatelepet alkot. Karjai akár 50-60 méteresre is megnőhetnek, és mérge szívleállást is okozhat.

Ha úszás közben ezekkel a karokkal érintkezik, az fájdalmas csípéseket eredményezhet, mely bőrpírral, gyulladással, hólyagosodással jár. Emellett fejfájás, hányinger, szédülés, végtagfájdalom, rendszertelen pulzus, illetve rovarcsípésre jellemző allergiás reakció is jelentkezhet.

Amennyiben megcsípte egy medúza, azonnal jöjjön ki a vízből, és alaposan öblítse le a csípés területét sós vízzel! Ne használjon friss vizet, mert az aktiválja a még meg nem repedt csalánsejteket, és így még fájdalmasabb csípést eredményez. Vigyázzon, hogy ne dörzsölje meg a területet, hiszen azzal méginkább segíti a méreganyagok aktiválódását. Ecetes borogatással enyhítheti a fájdalmat és a gyulladás mértékét, mivel az ecet megakadályozza a medúza mérgező nematocisztáinak működését.

Távolítsa el az esetlegesen még a bőrrel érintkező karokat, de ne érintse azokat puszta kézzel! Használjon törlőkendőt vagy törülközőt!

Kötőhártya-gyulladást kaphatunk strandolás közben

Különösen a gyerekek élik át gyakran, de nyaranta – egy-egy strandolás, uszodázás után - a felnőttek is tapasztalhatják magukon a kötőhártya-gyulladás jeleit. A fertőzést nem könnyű kivédeni, de a kezelése ma már meglehetősen hatékony.
Kötőhártya-gyulladást kaphatunk strandolás közben

Sose emelje az érintett területet a szív magassága fölé! Az erek elszorításával csökkenthető a méreg felszívódásának ideje!

Ha helyi duzzanatot, érzékenységet, viszketést tapasztal, használjon antihisztamint! A hidrokortizon tartalmú krémek csökkentik a duzzanatot, fájdalomcsillapításra pedig használjon paracetamolt vagy aszpirint!

Előfordulhat extrém allergiás reakció, mikor nem csak a csípés helye, hanem a test többi része is megduzzad, légzési nehézség és súlyos hányás jelentkezik. Ilyenkor azonnal kórházba kell vinni a sérültet!

Tengeri sün

A tengeri sün hosszú, éles mérgező tüskéi legtöbbször beletörnek a bőrbe, gyulladást, fájdalmat okozva. A baleset ízületi- és izomfájdalommal, valamint kiütéssel is járhat. A tüskét mihamarabb el kell távolítani, ebben segít az ecet alkalmazása, mivel feloldja a tüskét. Ne próbáljuk meg csipesszel kiszedni, mivel könnyen törik, így betokozódhat a bőrbe, és ekkor már sebészi eljárást kíván az eltávolítása. A sérült terület forró vízben történő áztatásával a tüske mérge közömbösíthető, a fájdalom csökkenthető.

Korall, tengeri rózsa

Rövid karjaikon a medúzáéhoz hasonló csalánsejtek vannak, melyek fájdalmas, hólyagos, gennyes csípést okoznak. Az ecetes borogatás és antihisztamin, valamint fájdalomcsillapító alkalmazása ilyenkor is segít.

Milyen kórokozók fordulhatnak elő a strandvízben?

Baktériumok, vírusok, gombák. Számos kórokozó hemzseg a strandokon, az uszodákban és a természetes tavakban. Mekkora valójában a fertőzés veszélye!
Milyen kórokozók fordulhatnak elő a strandvízben?

Rája

A ráják méreganyagát a farok hátsó részén található tüskék tartalmazzák. Általában a sekély tengeröblökben lép rá az áldozat, amire válaszul a rája a farkával hátracsap, és megszúrja a „támadót”. Ennek eredményeképpen erős helyi vérzés, hányinger, szédülés, légzési nehézség lép fel. Mivel a nyílt seb könnyen elfertőződhet, sós vizes leöblítés után mihamarabb forduljon orvoshoz, hogy a sebet kitisztítsa, a tüskedarabokat eltávolítsa. A sérült végtagot néhány napig emelt helyzetben kell tartani.

Cápa, barrakuda, angolna

A cápa leginkább akkor támad, ha az embert egy másik tengeri ragadozóval (pl. fóka) téveszti össze. A szörfösök akkor vannak a legnagyobb veszélyben, mikor a deszkán fekve kezükkel és/vagy lábukkal eveznek, mivel ilyenkor alulról nézve tengeri állatra hasonlítanak. Kerülje azokat a területeket, ahol fókák is vannak, illetve a pecásokat, hiszen ez vonzza az éhes cápákat! Ne ússzon olyan vízben, ahol figyelmeztető tábla utal a cápaveszélyre!

A barrakuda hatalmasra növő tengeri hal, mely ritkábban támad emberre, mint a cápa, ám harapása veszélyes. Mivel ezt a halat vonzzák a fényes, csillogó dolgok, melyet halpikkellyel téveszt össze, ne ússzon ékszerben! Ha esetleg mégis megharapta a hal, a területre kifejtett nyomással állítsa meg a vérzést, és azonnal forduljon orvoshoz!

Az angolna éjjel vadászik, sziklás hasadékokban, korallzátonyon él. Harapása súlyos fertőzést okozhat, ezért forduljon mihamarabb orvoshoz.

Megelőzés

Lehetőleg mindig a vizimentők közelében ússzon! Viseljen hosszú ujjú/szárú úszómezt és úszócipőt, így megelőzheti a fájdalmas csípéseket! Mindig vegye komolyan a figyelmeztető jelzéseket! Sose nyúljon olyan tengeri élőlényhez, melyet nem ismer, és ne feledje, az elpusztult állatok is okozhatnak sérülést! Nem utolsósorban pedig mindig legyen Önnél strand-elsősegély csomag, mely tartalmaz ecetet, fájdalomcsillapítót, antihisztamint és hidrokortizon krémet, gézt, kötszert.

(WEBBeteg - Cs. K., fordító; lektorálta: Dr. Veress Dóra, általános orvos)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.