Gyógytornász az irodában

Keczán Judit
szerző: Keczán Judit, gyógytornász - WEBBeteg
megjelent:

A gyógytornászt gyakran keresik fel különböző gerincfájdalmakkal a kliensei. A tünetek a legtöbb esetben manuális technikával enyhíthetőek.

Az állapotfelmérések során gyakran derül fény arra, hogy a napi 8-10 órás ülés mellett, egyáltalán nem mozog a páciens, sőt sokszor még a munkából is autóval vagy tömegközlekedéssel megy haza. Otthon leül a tv, illetve a számítógép elé, és újra órákat tölt el ülve, szinte mozdulatlanul.

Ha a mozgásszegény életmód évekig fennáll, akkor a beteg az alábbi tüneteket tapasztalhatja:

  • izomfájdalom (Fibromialgia),
  • alagútszindróma (Piriformis szindróma),
  • kar-, és kézzsibbadás (Carpal Tunnel szindróma),
  • nyomó, illetve kisugárzó derékfájdalom (isiász).

Előzze meg a panaszokat!

A helyes testtartásnak fontos szerepe van a gerinc egészségének megőrzésében, de tovább csökkentheti a fájdalom és a betegségek kialakulásának esélyét, ha óránként, kétóránként elvégez egy 5 perces gyakorlatsort (akár a széken ülve vagy állva).

Hogyan üljön helyesen?

Milyen betegségeknél hasznos a gyógytorna?

Az emberek nagy többsége szívesebben jár fizioterápiás kezelésekre, mint gyógytornára. Pedig hosszútávon a gyógytorna a leghatékonyabb kezelési mód a derékfájás, gerincbántalmak, hátfájás, lúdtalp, nyaki fájdalom, csontritkulás és egyéb mozgásszervi panaszok esetében. Milyen betegségeknél hasznos a gyógytorna?

1.) Üljön az ülőgumóira úgy, hogy két talpa a földön legyen, és a lábszár és a comb derékszöget zárjon be! Az ülőgumó egy kemény csontocska a farizmok mélyén. Ha előre-hátra hintáztatja magát, egy keményebb párna nélküli széken, akkor könnyen megérezheti. Ha túlságosan hátra engedi a derekát, akkor éppúgy legördül róluk, mint amikor túlságosan homorít a derekával. Fontos, hogy az ülőgumóin üljön, hogy stabil alátámasztása legyen gerincének.

2.) Nyújtózzon a plafon felé, állát enyhén húzza be! Ebben a helyzetben enyhén billegtesse meg a fejét előre-hátra, hogy a nyakizmai ellazulva maradjanak.

3.) Emeljük ki a mellkast, és nyújtózzunk előre és fölfelé.

4.) Emelje fel füléhez a vállait, és egy laza hátra körrel engedje le őket hátra.

5.) A fent leírt helyzet stabil alapot ad karjai szabad mozgásának billentyűzet- vagy egérhasználat közben.

6.) Ügyeljen arra, hogy a monitor szemmagasságban legyen! Ha laptopot használ, érdemes kiemelni vagy külön monitort kötni a billentyűzetre. A monitorral szemben legyen az arca. Sok probléma eredhet az órákon át tartó ferde fejtartásból.

7.) Ne legyen a könyök alátámasztva, főleg ne aszimmetrikusan! Ez abban az esetben szokott előfordulni, ha L-alakú az íróasztal.

8.) A felkar szinte függőleges, a könyök ízület laza, kb. 90 fokot zárjon be.

helyes ülés

Ne csak széken üljön!

Dinamikus alátámasztású felületeken (pl.: óriáslabda vagy Dynair) is lehet ülni, de ezek használatakor is fontos a fenti szabályok betartása. A levegő áramlása a korongocskában, vagy a nagylabdában több izomrost működésére sarkallja a teste, így fokozódik a vértáramlás a derékban, hátban, belső szervekben és nehezebben alakulnak ki fájdalmak.

Mivel a belső szerveknek több hely jut helyes üléskor, a vesék, a belek, a kismedencei szervek vérátáramlása sokkal jobb, így az ödémásodás és az emésztési problémák is elkerülhetőek lesznek.

(WEBBeteg - Keczán Judit, gyógytornász)

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Szilágyi Annamária, ortopéd sebész, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Bálint Anita, reumatológus
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
WEBBeteg - Kanyó Ildikó, gyógytornász, Feövenyessy Krisztina mozgásterapeuta, okl. rehabilitációs szakember, a Feövenyessy Medical Fitness Akadémia vezetője
WEBBeteg - Keczán Judit, gyógytornász
WEBBeteg - Feövenyessy Krisztina mozgásterapeuta, okl. rehabilitációs szakember, a Feövenyessy Medical Fitness Akadémia vezetője
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.