• A zsírszövet színe? - Az anyagcsere szempontjából nem mindegy!

    Szerző: MTI

    A fehér zsírsejtek fölhalmozódnak a testben, és ettől kövérek leszünk, a barna zsírszövet ellenben elégeti az energiát. A testünkben lévő fehér zsírban tárolódik az energia, és onnan nehezen lehet felszabadítani.

    A gyermekek és a téli álmot alvó állatok testében sok barna, kalóriát égető zsírszövet is van, a felnőtt emberek szervezetéből viszont eltűnik. A legújabb kutatások szerint a folyamat talán visszafordítható.

    Hirdetés

    Az elhízás okai


    Bár a testtömeg kialakulásában genetikai hatások is szerepelnek, a többletsúly oka az, hogy a bevitt kalória nagyobb, mint a felhasznált kalória. Ha Ön több kalóriát vesz fel, mint amennyit lead, akkor a szervezete zsír formájában tárolni fogja a felesleges kalóriákat.
    Az elhízás okai >>

    A kutatók már régen fölfigyeltek arra, hogy külső hatások befolyásolhatják a barna zsírsejtek megjelenését. Ha rágcsálókat hideg körülmények között tartanak, a fehér zsírszövetben szigetek formájában barna zsírsejtek is kinőnek. Stephan Herzig és nemzetközi munkacsoportja ennek a megfigyelésnek a magyarázatát kereste.

    Észrevették, hogy ha egereket hidegben tartanak, a testükben lévő fehér zsírban fokozódik a COX-2, a gyulladásos folyamatban alapvető szerepet játszó enzim tevékenysége. (Az enzimet a múlt század nyolcvanas éveiben fedezték fel: a legtöbbet használt fájdalomcsillapítók ezt az enzimet gátolják.)

    Fehér vagy barna zsírszövet?

    Ellenőrizze magát!


    A német és svájci kutatók vizsgálatai azt bizonyították, hogy a COX-2 és a gyulladást előidéző hormonok kulcsszerepet játszanak a barna zsírszövet keletkezésében, és ezáltal a testsúly szabályozásában. Azzal párhuzamosan, hogy a fehér zsírban fokozottan termelődik a COX-2 enzim, egy olyan fehérjéből is több lesz, amely a zsírsejteket elégeti, és hőt termel.

    A bonyolult biokémiai folyamatot vizsgálva a munkacsoport azt találta, hogy a fehér zsírban az enzim kiiktatásának következményeként hideg hatására elmarad a barna zsírsejtek megjelenése.

    Metabolikus szindróma


    A metabolikus szindróma tünetei a csökkent glükóztolerancia (vércukorszint-emelkedésre való hajlam), a magas vérnyomás, az elhízás (főleg a hasra), a magas vérzsírszint és a magas koleszterinszint, amelyek már önmagukban is fokozzák a szívkoszorúér-betegség, a stroke és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának valószínűségét.
    A metabolikus szindrómáról bővebben>>

    A jelenséget sikerült megfordítani is: fehér zsírszövetben kialakultak barna zsírsejtszigetek hideghatás nélkül is, ha molekuláris biológiai módszert alkalmaztak. Ezeknek a kísérleti állatoknak a testsúlya 20 százalékkal kisebb maradt, mint kezeletlen társaiké. Akkor sem híztak, ha kalóriadús étrendre fogták őket.

    A munkacsoport azt reméli, hogy a kövér emberekből kivett fehér zsír laboratóriumi körülmények között barna zsírrá alakítható át, és visszajuttatva a páciens szervezetébe fokozhatja az anyagcserét. Öt deka barna zsírszövet egy év alatt 20 kiló fogyást eredményezne.

    A Science folyóirat szerint a sejtkutatók legújabb vizsgálatai izgalmas lehetőséget kínálhatnak a fogyókúrázóknak.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2010.05.21 21:41
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fogzás és fogápolás

    Fogzás és fogápolás

    Dr. Szendrey Gábor

    A fogzás megviseli a csecsemőket. Mit tehet a szülő és mit ne tegyen?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Mire utalhat a hirtelen hízás?

    Talán még azok sem szeretnének hirtelen nagy súlyt felszedni, akik kicsivel szeretnének gömbölydedebbek lenni. Bár a hirtelen fogyás sokkal riasztóbb, mint a testsúly gyarapodása, ez is jelezhet súlyos megbetegedést.

    Miért nem sikerül lefogyni?

    A súlyfeleslegben kétségtelenül fontos tényező a genetika és a családi háttér. Az elhízás kialakulásában nagy szerepe van a DNS-nek, de nem lehet mindent az örökségünk számlájára írni, még ha tény is, hogy az elhízásra való hajlamot nagy mértékben befolyásolja.

    Szívpanaszok a fogyókúra miatt?

    Egy rosszul kivitelezett fogyókúra, egy koplalásra vagy bizonyos tápanyagok, élelmiszertípusok teljes megvonására épített diéta számos kellemetlen tünettel, negatív következménnyel járhat. Dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont kardiológusa és Szarka Dorottya dietetikus ezekre és az egészséges életmódváltás jelentőségre hívta fel a figyelmet.

    Exorexia - Amikor kóros a sportolás

    Az exorexia leggyakrabban hétköznapi, az egészséges életmódra való törekvéssel indul, ám valahol öngerjesztő folyamatként az edzés válik az élet értelmévé, az egyént meghatározó tevékenységgé.

    A munkahely szerepe a fogyókúra sikerében

    Az ébren töltött idő meglehetősen nagy része munkavégzéssel telik, ezért nem lényegtelen, hogy a munkahely mennyire támogatja dolgozói egészségtudatos életmódját. Néhány munkahelyen ugyan már elérhetők munkahelyi egészségnapok, szűrővizsgálatok, egészségmegőrzéssel kapcsolatos előadások évente 1-2 alkalommal, ez azonban nem elég, ha az ajánlott egészséges életmód megvalósítása viszont 100%-ban a munkavállalóra hárul.

    Gyorsabb anyagcsere - Fogyás 7 lépésben, biztonságosan

    A plusz kilók gyors leadására elterjedt módszer a hashajtók szedése, amely nemcsak nem hoz hosszútávú eredményt, de még veszélyes is. Hogyan gyorsítható fel az anyagcsere biztonságos módon?

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.