Normál testtömegindex mellett is lehetünk elhízottak

Szerző: MTI

Megnövekedett a túlsúlyosak száma, még akkori is, ha nem számítjuk azokat, akik testtömegindexe normális, de testükben rossz a zsírszövet eloszlása. A súlyos egészségügyi kérdésről írott tanulmányt az Európai Szív Szövetség tudományos folyóirata közölte.

Az Egyesült Államokban a múlt század hatvanas éveiben az elhízottak aránya 13 százalék volt, ez a szám mára megduplázódott. A testtömegindex a testmagasság és a testsúly arányát jól kifejezi, arról azonban nem ad tájékoztatást, hogy az esetleges súlytöbbletből mennyi a zsír és az hol helyezkedik el.

Tesztelje magát!

A korszerű tudományos technika lehetővé teszi a test összetevőinek - víz, izomzat, zsír - részletes elemzését. Amerikában 1988-1994 között 33.994 önkéntes vett részt részletes vizsgálatokban, melynek fontos elemei voltak a táplálkozási szokásokra vonatkozó adatok is.

Abel Romero-Corral és munkatársai 6171 felnőtt adatait dolgozták fel, akiknek testtömegindexe a normális határok között mozgott.

Megvizsgálták testük összetételét, valamint szív- és érrendszeri kockázati tényezőiket is. Egészségi állapotuk alakulását csaknem egy évtizeden keresztül figyelték.

Az utóbbi évek külön betegségként diagnosztizálják az "anyagcsere-tünetcsoport", vagyis a sokszor együttesen fellépő kezdődő cukorbaj, a magas vérnyomás, a kóros vérzsírok. Ezek a tünetek az elhízott emberek többségét egyszerre érintik. Az is kiderült, hogy ez a tünetcsokor a szív- és érrendszeri betegségek fontos kockázati tényezője.

A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy mekkora a kockázat, ha túlsúlyosság ugyan nem áll fenn, de a normális testtömegindexű személy testének aránytalanul nagy részét alkotja zsírszövet.

A számadatok szerint ebben az esetben a normális testsúlyú és zsíreloszlású emberekhez képest négyszeres az esély az anyagcsere-szindróma fellépésére. A tendencia nőkre különösen igaz. Halálozási arányuk pedig kétszerese a kontrollcsoporténak.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A cukorbetegség szív- és...

A cukorbetegség világszerte népegészségügyi problémát jelent. Magyarországon kb. 1,5 millióra becsülhető a cukorbetegek száma, azonban a betegek...

Mit is jelent az, hogy vérnyomás?

Mi a vérnyomás? Hogyan mérjük? Mi a normál értéke? Mitől alakulhat ki magas és mitől alacsony vérnyomás? Cikkünkből kiderül.

Magas a vérnyomása? Ezekkel fontos...

A vérnyomás a szív által kipumpált vér áramlása által létrehozott paraméter. Amikor a szív összehúzódik, kilöki magából a vért, azt...

Az elhízás betegség, az...

Az elhízottak stigmatizálása ellen emelte fel szavát a Magyar Elhízástudományi Társaság, amely arra is fel akarja hívni a közvélemény és az...

Felnőttkori betegségek már a...

Egyre gyakrabban jelennek meg a gyerekeknél is az eddig csak felnőttekre jellemző betegségek, mint az artériák elkopása, a pre-diabétesz, a magas...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.