30 kilós fogyás pár hét alatt?

Szerző: WEBBeteg - K. J. fordító

Lehetséges nyolcvankét kilóról ötvennégyre fogyni pár hét alatt? Ha az emberek esetében is működik az az egereken már sikeresen tesztelt mesterséges hormon, amelyet amerikai tudósok kísérleteztek ki, mindez nem lehet probléma.

Egy mesterséges hormon segítségével egy hónap alatt eredeti testsúlyuk közel 30 százalékától szabadultak meg az amerikai Bloomington városában található Indiana Egyetem laboratóriumában élő kísérleti egerek.

Az óriási súlycsökkenés során a rágcsálók testén található zsírréteg 62 százalékkal csökkent a megfigyelés 30 napja alatt. Richard DiMarchi, a kutatók vezetője azt reméli csapata felfedezésétől, hogy hamarosan a túlsúlyos embereknek is segíthet, hogy „súlyos” problémájuk számos félresikerült fogyókúra után pár hét alatt megoldódjon.

Tesztelje magát!

A tudósok által kifejlesztett új, mesterséges hormon hatása a glucanon és GLP-1 (Glucanon-Like-Peptide-1) elnevezésű természetes hormonokéval egyezik meg, amelyek a szervezet cukor-anyagcseréjét szabályozzák.

Az új anyagot a kutatók hetente egyszer fecskendezték a kísérletben résztvevő rágcsálók szervezetébe, amelyek már az első héten óriási – testsúlyuk 25 százalékának megfelelő – fogyást produkáltak.

Az első hónap végére az egerek kiindulási testsúlyuk 28 százalékával lettek könnyebbek.

Nem csak az étvágyat csökkenti

Már korábbi tanulmányok is beszámoltak arról, hogy a két hormon nem csak az étvágyat csökkenti, hanem a szervezet által felhasznált kalóriák számát is drasztikusan növeli, s ez vezet a tekintélyes fogyáshoz.

A GLP-1 az egyes étkezések után szabadul fel, és az inzulin termelődését stimulálja, amelyet azonban a szervezet nagyon gyorsan feldolgoz.

A szakemberek emiatt fejlesztették ki a GLP-1-hez hasonlóan működő, találóan GLP-1-Analogon névre keresztelt szintetikus anyagot, amely „példaképéhez” hasonlóan működik, ám azzal ellentétben jóval hosszabb ideig fejti ki hatását.

A tudósok minden biztató eredmény ellenére nem szeretnék, ha találmányukból egy újfajta „divat-tabletta” válna, amelyet mindenki „hanyatt-homlok” szedhetne. Reményeik szerint a majdani készítmény a kóros elhízás és a cukorbetegség diabetes mellitus nevű változata esetében segítene a rászorulókon.

Ugyanakkor a rágcsálók esetében tapasztalt pozitív hatás után még igen hosszú az út odáig, hogy emberek esetében terápiás körülmények között is bevethető legyen – írja a felfedezésről a „Nature Chemical Biology” című szaklap oldalain.

(WEBBeteg - K.J.)

Módosítva: 2011.03.13 18:23, Megjelenés: 2011.03.13 18:23
Címkék: Fogyás, Elhízás
Hozzászólások (1)

Cikkajánló

Köszvényes rohamok Köszvényes rohamok

Életmódbeli változtatások is szükségesek a tünetek enyhítéséhez.

Észak-amerikai nagytermésű áfonya Észak-amerikai nagytermésű áfonya

Milyen előnyös hatásokkal rendelkezik? Milyen formában fogyaszthatjuk?

Mire utalhat a hirtelen fogyás?

Manapság nagyon sok ember túlsúllyal küzd, és minden vágya az, hogy gyorsan lefogyjon. A nagyon gyors súlyvesztés még akkor sem jó, ha ezt akarattal...

A negyedik X után is lehet fogyni

Sokan érzik úgy, hogy a negyedik, ötödik X után már esélyük sincs a fogyásra, hiszen a korábban működő diéták ekkor már eredménytelennek...

Tegyünk a globális elhízás ellen!

„Obesity calls for actions”, vagyis Akciókat követel az elhízás! mottóval rendezte meg októberben a 8. Közép-európai Elhízástudományi...

Nem tud hízni? Ezek lehetnek az okai

A legtöbb ember vissza-visszatérően kénytelen megküzdeni a felesleges kilókkal az egészség megőrzése érdekében. Éppen ezért általában a cikkek...

Az elhízás kezelési lehetőségei

Inkább fogyjon kevesebbet tartósan, mint többet, amit visszaszed! A testtömeg lassú, folyamatos csökkentése (kb. heti fél, egy kilogramm) a...

Elhízás és koronavírus:...

Az elhízás előfordulása a világ országaiban szoros összefüggést mutat a COVID-19 megbetegedéssel és halálozással a World Obesity adatai szerint.

14 étel, mely segíti a fogyást

Szeretné csökkenteni a cukor iránti vágyát, az étvágyát? Akkor feltétlenül illessze az étrendjébe az alábbi ételeket, persze csak akkor, ha nem...

Napi harminc perc edzés elég lehet a...

A harmincas lehet a nyerő szám a túlsúllyal küzdők számára. Egy tanulmány szerint fél óra edzés testsúlycsökkentés szempontjából ugyanolyan...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.