A Zika-vírus terjedése: Információk utazásra készülőknek

Országos Epidemiológiai Központ
megjelent:

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) 2016. január 21-én frissítette ajánlását a Zika-vírus fertőzéssel érintett területre utazók számára. Az ECDC ajánlásával egybehangzóan azt javasoljuk valamennyi külföldi utazásra készülő várandós, illetve gyermekvállalást tervező nőnek, hogy utazás előtt tájékozódjanak, érintett-e a célország a Zika-vírus járványban.

Ha az érintett országban aktuálisan a vírus intenzíven terjed vagy szórványos megbetegedéseket észleltek, fontolják meg az utazás elhalasztását, különösképpen azokon a területeken, ahol a Zika-vírus járvány intenzíven, széleskörűen terjed. (Az aktuális járványügyi helyzetről az ÁNTSZ, illetve az Országos Epidemiológiai Központ honlapján találhatók a legutóbb közzétett információk.) Amennyiben mégis sor kerül a fertőzött területen való tartózkodásra, fordítsanak kiemelt figyelmet a szúnyogcsípések megelőzésére.

Brazíliából és további 9 országból (Kolumbia, El Salvador, Francia Guayana, Francia Polinézia, Marshall-szigetek, Martinique, Panama, Puerto Rico, Zöld-foki-szigetek) jelentettek helyi eredetű Zika-vírus fertőzés okozta microcepháliát, központi idegerendszeri rendellenességet. A Zika-vírus terjedéssel sújtott országokban a fertőződés elkerülésének egyedüli módja a szúnyogcsípés elleni védekezés. Az egyéni védekezés jelentősége kiemelten fontos a várandós, illetve gyermekvállalást tervező nők esetében. A betegség megelőzésére nem áll rendelkezésre védőoltás, nincs célzott terápia.

Az immunbetegségben vagy súlyos krónikus betegségben szenvedő, illetve kisgyermekkel utazók indulás előtt tájékozódjanak a használható szúnyogriasztó szerekről és az egyéb megelőzési lehetőségekről.

Mikrokefália (kóros kisfejűség)

A mikrokefália rövid élettartammal, többszörös fejlődési- és értelmi fogyatékossággal (pl. törpeség, arctorzulás, mentális retardáció, hiperaktivitás, görcsrohamok) járó súlyos betegség. A betegséget környezeti és genetikai tényezők is okozhatják, jelenleg nincs közvetlen kezelési módszer rá, de bizonyos kiegészítő terápiákkal és fejlesztéssel segíthető a csecsemő fejlődése. Mi okozhatja még a mikrokefáliát?

Fontos a felkészülés és a védekezés!

A szúnyogok elleni védekezés mind beltéren, mind kültéren fontos, különösen napkeltétől napnyugtáig, amikor a szóban forgó betegséget terjesztő szúnyogok leginkább csípnek:

  • Használjanak szúnyogriasztó szert a gyártó utasításának megfelelően. DEET (diethyltoluamide) hatóanyag-tartalmú riasztó 3 hónapos kor alatt nem ajánlott, de várandós nők használhatják az alkalmazási előírások szerint.

  • Viseljenek hosszú ujjú inget és nadrágot, zoknit és cipőt, különösen a Zika-vírust terjesztő Aedes szúnyog aktív időszakában (nappal).

  • Aludjanak, pihenjenek szúnyoghálóval ellátott vagy légkondicionált helyiségben, ennek hiányában használjanak az ágyra rögzíthető szúnyoghálót nappal is.

Amennyiben az érintett területről visszatérőknél, kiütés, láz, fejfájás, kötőhártya-gyulladás vagy ízületi fájdalom jelentkezik az érkezést követő két héten belül, forduljanak orvoshoz és említsék meg utazásuk helyszínét.

Tovább Magyarországon nem kell tartani a Zika-vírus okozta járványtól

Több esetben bizonyították a Zika-vírus ondóval történt szexuális átvitelét, illetve leírták, hogy megbetegedés esetén a vírus az ondóban hetekig megmaradhat a gyógyulást követően. Ennek megelőzésére, hasonlóan minden más, szexuálisan terjedő fertőzéshez, az egyik leghatékonyabb módszer a helyes és következetes óvszerhasználat.

  • Azoknak a férfiaknak, akik az érintett területen történő tartózkodás után hazatérnek, és partnerük várandós, a terhesség végéig óvszer használata vagy a szexuális élettől való tartózkodás javasolt.

  • Azoknak a férfiaknak, akik az érintett területen történő tartózkodás után hazatérnek, nyolc hétig a szexuális élettől való tartózkodás vagy óvszer használata javasolt.

  • Azoknak a nőknek, akik az érintett területről való hazatérés után gyermekvállalást terveznek, 8 hetes várakozás javasolt.

  • Azoknak a férfiaknak, akik az érintett területen történő tartózkodás után hazatérnek, és náluk a tartózkodás során, vagy a hazatéréskor Zika-lázra jellemző tünetek jelentkeznek (kiütés, láz, ízületi fájdalom, izomfájdalom vagy conjunctivitis), 6 hónapig a szexuális élettől való tartózkodás vagy óvszer használata javasolt.

Országok, ahol jelenleg is terjed a Zika-vírus

Ebbe a kategóriába azok az országok/területek tartoznak bele, ahonnan az elmúlt 3 hónapban jelentettek Zika-láz megbetegedéseket.

  • Szórványosan fertőzött az az ország/terület, ahol az elmúlt 3 hónapban nem jelentettek több mint 10 megbetegedést.

  • Intenzív vagy széleskörű Zika-vírus terjedés van egy országban/területen, ahol egy régióban több mint tíz esetet jelentettek, vagy legalább két különálló régióból jelentettek helyi eredetű Zika-vírus fertőzést, vagy az országban/területen több mint 3 hónapja jelentenek Zika-vírus okozta megbetegedéseket.

Az elmúlt 3 hónapban helyi eredetű Zika-vírus terjedést regisztrált országok
(ECDC, 2016. július 22.):

Zika-vírus elterjedése térkép

A három hónapos térkép segítséget nyújt az érintett területről aktuálisan hazatért, illetve az oda utazni készülők megbetegedési kockázatának elbírálásához.

Ha egy országban/területen 12 hét elteltével nem bizonyítható új megbetegedés, az ország lekerül az aktív cirkulációval rendelkező (3 hónapos térkép) országok listájáról.

A 2016. július 11-i adatok szerint az elmúlt 3 hónapban 49 országból/területről jelentettek helyi eredetű Zika-láz megbetegedéseket világszerte:

Dél-Amerika: Argentína, Bolívia, Brazília, Ecuador, Francia Guyana, Kolumbia, Paraguay, Peru, Suriname, Venezuela

Közép-Amerika: Belize, Costa Rica, El Salvador, Guatemala, Honduras, Mexikó, Nicaragua, Panama

Karib-térség: Amerikai Virgin-szigetek, Anguilla, Aruba, Barbados, Bonaire, Curaçao, Dominikai Közösség, Dominikai Köztársaság, Grenada, Guadeloupe, Haiti, Jamaica, Martinique, Puerto Rico, Saint-Barthélemy, Saint Lucia, Saint Martin, Sint Eustatius, Sint Maarten, Saint Vincent és a Grenadine-szigetek, Trinidad és Tobago

Csendes-óceáni térség: Amerikai Szamoa-szigetek, Fidzsi-szigetek, Mikronéziai Szövetségi Államok, Szamoa-szigetek, Tonga-szigetek

Egyéb országok: Fülöp-szigetek, Guinea-Bissau, Indonézia, Thaiföld, Zöld-foki-szigetek

Az alábbi táblázatban azok az országok/területek szerepelnek, ahol jelenleg a Zika-vírus intenzíven (a fertőzések száma nő, vagy a betegség által érintett területen aránya emelkedik) vagy széleskörűen terjed, illetve ahol a Zika-vírus a közelmúltban megjelent és szórványos megbetegedések fordultak elő (ECDC, 2016. július 22.).

Ország
Helyi eredetű, Zika-vírus által okozott megbetegedés előfordult az elmúlt 3 hónapban
Amerikai Szamoa-szigetek Széleskörű terjedés
Amerikai Virgin-szigetek Széleskörű terjedés
Anguilla Szórványos
Argentina Széleskörű terjedés
Aruba Széleskörű terjedés
Barbados Széleskörű terjedés
Belize Széleskörű terjedés
Bolívia Széleskörű terjedés
Bonaire Széleskörű terjedés
Brazília Széleskörű terjedés
Costa Rica Széleskörű terjedés
Curacao Széleskörű terjedés
Dominikai Közösség Széleskörű terjedés
Dominikai Köztársaság Széleskörű terjedés
Ecuador Széleskörű terjedés
El Salvador Széleskörű terjedés
Fidzsi-szigetek Széleskörű terjedés
Francia Guyana Széleskörű terjedés
Fülöp-szigetek Szórványos
Grenada Szórványos
Guadeloupe Széleskörű terjedés
Guatemala Széleskörű terjedés
Guinea-Bissau Szórványos
Haiti Széleskörű terjedés
Honduras Széleskörű terjedés
Indonézia Szórványos
Jamaica Széleskörű terjedés
Kolumbia Széleskörű terjedés
Martinique Széleskörű terjedés
Mexikó Széleskörű terjedés
Mikronézia Szövetségi Államok Széleskörű terjedés
Nicaragua Széleskörű terjedés
Panama Széleskörű terjedés
Paraguay Széleskörű terjedés
Peru Széleskörű terjedés
Puerto Rico Széleskörű terjedés
Saba Szórványos
Saint-Barthélemy Széleskörű terjedés
Saint Lucia Széleskörű terjedés
Saint Martin Széleskörű terjedés
Saint Vincent és a Grenadine-szigetek Széleskörű terjedés
Sint Eustatius Szórványos
Sint Maarten Széleskörű terjedés
Suriname Széleskörű terjedés
Szamoa-szigetek Széleskörű terjedés
Thaiföld Széleskörű terjedés
Tonga-szigetek Széleskörű terjedés
Trinidad és Tobago Széleskörű terjedés
Venezuela Széleskörű terjedés
Zöld-foki-szigetek Széleskörű terjedés
A legfontosabb kérdések a Zika-vírusról
  • Hol fordulhat elő a Zika-vírus?
  • Miről ismerhető fel a fertőzés?
  • Hogyan terjed a Zika-vírus?
  • Miért veszélyes a várandósokra a Zika?
  • Az egész terhesség alatt fennáll a magzati fertőződés kockázata?
  • Ha egy nő a Zikavírus-fertőzés után pár hónappal esik teherbe, a vírus károsíthatja a magzatot?
  • Hogyan állapítható meg a fertőzés?
  • Hogyan kezelhető a vírusfertőzés?
  • Hogyan lehet védekezni a vírus ellen?
  • Vakcina a Zika ellen?

Ha szeretné megtudni a válaszokat, olvassa el a WEBBeteg összefoglalóját a Zika-vírussal kapcsolatos tudnivalókról

(Országos Epidemiológiai Központ)

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Sarkadi Adrien, infektológus
WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Erdődi Balázs, szülész-nőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.