Minden, amit jelenleg a Zika-vírusról tudni kell

WEBBeteg összeállítás
megjelent:

Hogyan terjed? Aki átesett a fertőzésen, védett lesz? Pontosan melyik szúnyog terjeszti? Van ellene védőoltás? A WEBBeteg összeszedte az összes információt, amit a Zika-vírus fertőzésről tudni lehet.

  • Magyarországon nem kell tartani a Zika-vírus járványos terjedésétől.
  • Jelenleg nincs tudományos magyarázat arra, hogy a vírus miért terjed az amerikai kontinensen ilyen gyors ütemben.
  • A tudomány mostani állása szerint, aki egyszer átesett a fertőzésen, a továbbiakban védett lesz.
  • A vírusnak nincs ellenszere, és a vakcina kifejlesztése akár éveket is igénybe vehet.

Szúnyog terjeszti

A Zika-vírus egy szúnyog által terjesztett fertőzés, amit a szúnyogok Aedes fajai (ázsiai tigrisszúnyog és egyiptomi szúnyog) terjesztenek, ugyanazok, melyek a dengue és chikungunya vírus terjesztéséért is felelősek. Ezek a szúnyogok leginkább a nappali órákban csípnek, azonban beltéri és kültéri körülmények között is túlélnek. Magyarországon nincs meg a feltétele a Zika-vírus járványos terjedésének, mivel a vírust terjesztő tigrisszúnyogok rendkívül alacsony számban vannak jelen.

A fertőzésről

A Zika-vírus fertőzésnek nincsenek jellegzetes tünetei, a fertőzöttek többségén nem is tapasztalható semmi, akinél mégis megjelennek a tünetek, annál általában egy hétig is tarthatnak. A diagnózis megerősítéséhez vérteszt nyújt segítséget. A betegség - lefolyását tekintve - ritkán súlyos annyira, hogy kórházi kezelés váljon szükségessé, a halálos kimenetel nagyon ritka.

A leggyakoribb tünetek:

  • láz
  • kiütés
  • ízületi- és izomfájdalom
  • kötőhártya-gyulladás
  • fejfájás
  • szem mögötti fájdalom
  • hányás

Jelenleg a Zika-vírus ellen nincs hatásos kezelés eljárás, mint ahogy védőoltás sem. Az orvosok a következőket javasolják:

  • pihenés,
  • fokozott folyadékbevitel,
  • láz-és fájdalomcsillapítók szedése

Védettség

Az Országos Epidemiológiai Központ a WEEBBeteg érdeklődésére elmondta, hogy a tudomány jelenlegi állása szerint, aki egyszer átesett a fertőzésen a továbbiakban védett lesz. Nem kell tartania újabb fertőzéstől, és természetesen a későbbi várandósságra sem jelent veszélyt.

Előfordulhat, hogy Guillian-Barre szindrómát okoz a vírusfertőzés, mely ritka, súlyos, autoimmun betegség, ami a központi idegrendszert támadja meg.

A Zika-vírus fertőzésnek a legfőbb veszélye a várandós nőkre és magzatukra van: feltételezések szerint a Zika felelős a mikrokefália (kisfejűség) és egyéb születési rendellenességek ugrásszerű növekedéséért az érintett területeken. A vírus a kismama véréből átjut a méhlepényen át a magzatba, megfertőzve azt. A mikrokefália rövid élettartammal, többszörös fejlődési- és értelmi fogyatékossággal (pl. törpeség, arctorzulás, mentális retardáció, hiperaktivitás, görcsrohamok) járó súlyos betegség.

Bővebben A kisfejűség (mikrokefália) okai, tünetei és kezelése

Dél-Amerika: veszélyzóna

Afrika az őshazája

A Zika-vírus korábban Afrikában, Ugandában fordult elő, ez 1947. óta ismert. Ázsiában már a 1980-as években azonosították, 2007-ben nagy járványt okozott Micronéziában, majd 2013-ben Francia Polinéziában. Ezután a Csendes-óceáni szigetvilágban (Húsvét-szigetek, Cook-szigetek) okozott járványokat.

Brazília vezeti az esetszámok listáját, Kolumbia a második, de "toplistás" még Ecuador, El Salvador, Guatemala, Haiti, Honduras, Mexico, Paraguay, Puerto Rico, Suriname és Venezuela is.

Úgy tűnik, a még nem érte el az Egyesült Államokat, noha egy várandós nőt ugyanis nem sorolják oda, aki Brazíliában fertőződött meg, majd Hawaii-n hozta világra kisfejűnek diagnosztizált kisbabáját.

Több európai állam jelentette már, hogy fertőzöttet azonosítottak: Spanyolországban, Nagy-Britanniában, Olaszországban és hírügynökségi jelentések szerint Hollandiában is vannak olyan fertőzött egyének, akik nemrég tértek vissza Dél-Amerikából.

Az WHO szerint a vírus robbanásszerűen terjed. A WHO 2016. február 1-jén világszintű egészségügyi vészhelyzetet hirdetett a Zika-vírus problémájának megoldására, szerintük ugyanis világszerte 3-4 millió embert fog érinteni a betegség.

Zika-vírus térkép Dél-Amerika

A laboratóriumilag igazolt Zikavírus esetek az érintett brazil államokban, 2015. december 5-ig. (Forrás: ECDC)

Miért épp Brazília?

A WEBBeteg kérdésére az ÁNTSZ válaszában kifejtette, hogy jelenleg nincs olyan széles körben elfogadott tudományos magyarázat arra, hogy a Zika-vírust miért terjed az amerikai kontinensen ilyen gyors ütemben, míg más kontinensek trópusi területein nem. A mostani járvány közegészségügyi jelentősége miatt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) széleskörű tudományos kutatást kezdeményezett, ennek során lehet, hogy megtalálják a választ erre a kérdésre is.

Nemrég került a térségbe

Az amerikai kontinensen csak 2015 májusában igazolták Zika-vírus terjedését, így feltételezhető a 2014. év második felében történt behurcolás, korábban nem volt jelen.

Amit biztosan lehet tudni, hogy a brazil közkórházakban rendkívül rossz az ellátás, még sürgősségi esetekben is órákat kell várni a vizsgálatokra, gyakran nincs jelen orvos, és a diagnosztikai berendezések működése is bizonytalan.

A magánkórházakban az ellátás ugyan magas színvonalú, de költséges, különféle összegű készpénzes kauciók letétbe helyezéséhez (egyszerűbb esetben 2.500 USD, műtét szükségessége esetén minimum 5.000 USD, intenzív osztály esetén minimum 10.000 USD) kötik a beteg felvételét. A gyógyszerek esetében ugyanez a helyzet.

A brazil kormány a Zika vírus okozta fertőzések számának visszaszorítása érdekében az érintett tárcák vezetésével ezen a héten országos intézkedéscsomagot fogadott el. Elnöki rendelettel megváltoztatták a magánterületre vonatkozó jogszabályok azon részét, mely az elhagyott ingatlanok közegészségügyi ellenőrzését korlátozta. Nagy erőkkel folyik a vírust terjesztő szúnyogfajta élőhelyeinek feltérképezése és csökkentése már nemcsak a hadsereg és az egészségügyi szervek, hanem a lakossággal kapcsolatban álló intézmények (pl. posta) bevonásával is - olvasható a Konzuli Szolgálat tájékoztatójában.

WEBBeteg logó

Forrás: WEBBeteg összeállítás, who.int, Konzuli Szolgálat,
Országos Epidemiológiai Központ, ÁNTSZ

Ezt olvasta már? A legfontosabb kérdések a Zika-vírusról

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.