Nyári táborok: egészségesen és biztonságosan

szerző: Tóth András, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

Számos kínálattal várják a szünidőző gyerekeket a hazai táborok. A szülő legnagyobb aggodalma, hogy rendesen eszik-e majd a gyerek, iszik-e eleget? Nem beszélve a biztonságról, nagyon fontos ugyanis, hogy ne érje baleset, ne fázzon meg, ne égjen le a napon, és még sorolhatnánk. Kedves anyukák és apukák! Íme, néhány hasznos tanács még a tábor kezdete előtt.

Hová és hány éves kortól?

A taborfigyelo.hu 400 táborozó és szüleik részvételével zajlott kutatásából kiderült, hogy a csemetéket leginkább napközis táborba íratják be több hétre, így mind anyagilag, mind a felügyelet nélküli időszak hosszát tekintve jobban járnak a szülők. A legnépszerűbb a kaland, a sport és a nyelvi tábor. A megyéket és a városokat tekintve a legkedveltebb úticél Budapest, Veszprém megye a Balatonnal, illetve Pest és Bács-Kiskun megye. Az alsó korhatár általában 6 év. Egy-egy tábor költsége átlagosan 20-30 ezer forint.

Fürdőzés és napozás

Hazánkban a tavak és folyók elsődleges veszélyforrása átláthatatlanságukban rejlik. Soha nem lehet előre tudni, hol lépünk bele egy gödörbe, hol akadunk bele egy növénybe, vagy mikor ugrunk rá egy fatönkre. Különösen alattomos a zavaros, koszos víz, amikor nem kijelölt fürdőhelyen strandolunk. Ilyenkor mindig számolni kell a víz alatti láthatatlan akadályokkal.

Az ÁNTSZ jelentéséből kiderül: a folyamatosan üzemelő közfürdők sokkal jobban működnek, mint a szezonálisak, vélhetően a folyamatos megfelelési kötelezettségből adódó rutin miatt. Érdemes tehát a közfürdőket választani, illetve a tavak és a folyók esetében a kijelölt fürdőhelyeken lubickolni.

Fontos az együttműködés

Táborozás alkalmával a szülő és táboroztató együttműködése kölcsönös tájékoztatása elengedhetetlen. Gyermekeink biztonsága érdekében legyen leadva a táborvezetőnél a szülő elérhetősége, írásos információ a gyermek betegségéről, allergiájáról, gyógyszerallergiájáról. Az lenne a biztonságos, ha a gyógyszerek a táboroztató felnőtteknél lennének, és a gyermekek minden esetben a felnőttek segítségét kérnék, ha panaszuk van, tehát nem gyógyszerelnék magukat, vagy egymást a szülő által csomagolt útipatikából - Dr. Árki Ildikó, WEBBeteg.hu.

Amennyiben magas az UV sugárzás, aki teheti, a déli órákban húzódjon árnyékba. Az első igazi kánikulai napok is igazolják, hogy fokozottan kell figyelni erre, még a fürdőhelyeken, a vizek közelében is.

Egészségügyi-elsősegélycsomag

Ennek része legyen a láz- és fájdalomcsillapító, a hőmérő, a görcsoldó, a hasmenés vagy székrekedés kezelésére szolgáló készítmény. Jó, ha van a gyereknél B6-vitamin is a hányinger csillapítására. Ezekhez jönnek még a sebellátásra használatos kötszerek, a steril mull-lapok, a sebfertőtlenítő oldat és a gumikesztyű.

Nem feltétlenül kell egy táskára való ezekből, ugyanis a táborban megtalálhatóak a szükséges gyógyszerek és kötszerek, a legfontosabbak azonban legyenek ott a gyereknél.

Gyógyszerszedés

Ha a gyermek bármilyen jellegű gyógyszert szed automatikusan, óramű pontossággal, akkor ezt meg kell beszélni a táborszerezővel, hogy a nagy élmény közepette ne maradjon el egyetlen alkalom sem. Ez vonatkozik az inzulinra is. Nagyon fontos, hogy olyan gyermek menjen táborba, akinek elsődleges ismeretei megfelelőek saját diabéteszéről, és az alapszabályokat (mindig legyen nála gyors szénhidrát, szóljunk, ha nem érzi jól magát stb.) ismeri, és jártas az inzulinadagolás kivitelezésében.

Folyadékbevitel

A víz testünkből bőrünkön keresztül, illetve légzésünk során állandóan távozik, ami kb. 700 ml-es átlagmennyiséget jelent naponta. További közel 100 ml-t veszítünk a széklettel, 1,5 litert vizelet formájában, illetve 200 ml használódik el normál izzadás során. Így átlagosan 2,5 liter folyadékra van szükségünk naponta - ez derül ki az Európai Élelmiszer Információs Bizottság (EUFIC) tájékoztatójából. Nyáron természetesen ennél több folyadékra, csapvízre vagy ásványvízre szomjazunk.

Hogyan készítsük fel allergiás gyermekünket nyaralásra, táborozásra?

Nyári allergológiai szakrendeléseken gyakorta elhangzik, hogy a korábban teljesen panaszmentes gyermek a májusi-júniusi iskolai erdei táborból vagy az augusztusi gólyatáborból feldagadt, bevörösödött szemmel, tüsszögve, sípoló tüdővel, nehézlégzéssel érkezik vissza. Hogyan készítsük fel allergiás gyermekünket nyaralásra, táborozásra?

Folyadékszükséglet gyerekeknél:

  • 4-­8 éves korig 1600 ml;
  • 9­-13 éves korú fiúknál 2100 ml;
  • 9­-13 éves lányoknál 1900 ml;
  • 14 év felett 2­-2,5 l.

Általában egy cukorbetegnek, legyen az egyes vagy kettes típusú, az étrendje az egészséges táplálkozás alapelveivel a legtöbb ponton megegyezik. Így javasolt egy fél literes - literes kulacsot, vagy valamilyen flakont eltenni a gyermek táskájába, amit napközben igény szerint utána tud tölteni vízzel. Meg kell vele beszélni, hogy mennyiszer kell újratöltenie ahhoz, hogy a nagy nyári meleg és a sok játék okozta fokozott folyadékvesztést pótolja – mondja Zentai Andrea, az OÉTI osztályvezető dietetikusa, a Bátor Tábor önkéntes dietetikusa. A Bátor Táborban, ahol évente mintegy 700 krónikusan beteg (daganatos, cukorbeteg, krónikus ízületi gyulladással, valamint haemophiliával kezelt) gyermeknek nyílik lehetősége ingyenesen az itt alkalmazott rekreációs élményterápia segítségével megtapasztalni azt, hogy mi mindenre is képesek ő maguk, az első program a névtáblájuk elkészítése és a kulacsuk feldíszítése, hogy a nap folyamán bármikor tudjanak inni a saját kulacsukból.

Figyelni a szénhidrátra!

Amennyiben úgynevezett napos táborba visszük a gyermeket és csak ebédet kap ott, akkor mielőtt elindulunk, reggelizzen otthon, illetve vacsorázzon, amikor hazaérkezett. A szülő kérje el előre az étlapot és nézze meg, hogy lesz-e olyan főétkezés, amit ki kell egészítenie, hogy meglegyen a kellő mennyiségű szénhidrát, vagy esetleg egy az egyben pótolnia kell azt (pl: gyümölcsleves, túrós táska esetében).

Általában a cukorbeteg gyermeknek úgy van összeállítva a napi étrendje, hogy a főétkezéseken túl szerepel benne tízórai és uzsonna, ezek gyakran a táborok étkeztetésében nem biztosítottak, vagy nem megfelelő minőségben, így ezeket otthonról kell elvinni magukkal. Ahhoz, hogy olyan kis étkezéseket tudjunk gyermekünknek csomagolni, ami változatos, nem tartalmaz hozzáadott cukrot, magas rosttartalmú, teljes kiőrlésű lisztből készült, és nem utolsó sorban finom, valamint nem romlik meg és az elfogyasztásához nem kell különösebb eszköz, a szülők fantáziája szükséges. Ebben is segítséget nyújt a tábori menü receptjeit is tartalmazó Bátor Tál című szakácskönyv.

Nem kell nagy dolgokra gondolni, betehetünk neki – kimért szénhidrát tartalmú mennyiségben, külön-külön csomagolva – pl. darabos gyümölcsöt, sárgarépa, karalábé, zeller csíkokat, otthon készített, az étrendnek megfelelő zabos kekszet, muffint, müzli szeletet, teljes kiőrlésű lisztből készült zöld fűszeres rágcsákat. Az alacsony vércukorértékek elhárításához legyen a gyereknél 2 dl-es 100 százalékos gyümölcslé és teljes kiőrlésű keksz – tanácsolja Zentai Andrea.

Közétkeztetés

A szeptemberben életbe lépő közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírások nem vonatkoznak a szociális szakellátás, gyermekjóléti alapellátás és gyermekvédelmi szakellátás keretében megszervezett, valamint a nem állami vagy önkormányzati finanszírozású nyári táborok, sporttáborok, erdei iskolák esetére – tudtuk meg a szakembertől.

Speciális étrendek

Vannak olyan diéták, amiket a szülő csak akkor tud biztonsággal megoldani a táborban, ha ezt vállalja a tábor étkeztető cége (pl. gluténmentes étrend). Akkor is érdemes a szülőnek alaposan utána kérdezni, hogy milyen módon teszik ezt, mert gyakran lehet olyan esetekről hallani, amikor elvállalták egy-egy diéta elkészítését, azonban nem dietetikus állította össze az étrendet, nem ilyen végzettségű szakember felügyelte az elkészítést, így nem felelt meg a követelményeknek, panaszt okozott a gyermeknek.

(WEBBeteg - Tóth András, újságíró)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.