• Hogyan készítse fel gyermekét a táborozásra?

    Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító

    A nyári táborozás a gyermekkori élmények leggazdagabb emlékeit és legélvezetesebb pillanatait jelenthetik, ugyanakkor a nyári táborok nem valók mindenkinek, és a felkészületlen gyermek számára az otthontól távol töltött idő nem lesz pozitív. Ezt olyan szituáció, melyet mindenki szeretne elkerülni.

    A bizonyos fokú honvágy teljesen normális az először táborozó gyerekeknél. Az alábbi tippek segítségével felkészítheti gyermekét a táborozásra, segítheti növelni az önbizalmát és függetlenedését.

    Hirdetés

     

     Túlzott ragaszkodás a gyerekhez  - Pszichés függőség
    Anyósomnak volt egy agydaganata, szerencsére jóindulatú, megműtötték és azóta rendben van. A problémám abból fakad, hogy a betegsége óta még jobban ragaszkodik az egyetlen fiához. Sajnos teljesen egyedül van, mert 20 éve meghalt a férje.
    Messze lakunk tőle, nem tudjuk sűrűn látogatni. Egyébként egy fiatal, csinos hölgyről van szó. A kérdésem az lenne, hogy lehet rajta segíteni? A háziorvos szerint súlyos önértékelési zavara van. Már arra is gondoltam, költözzön haza hozzá a fia, hátha azzal a segítségére lehet.
    Az orvos válaszol >>

    1. Könnyebb, ha a barátai is ott vannak – Beszélje meg gyermekével, milyen típusú táborba szeretne menni, és válasszanak közösen! Sokat segít a honvágy leküzdésében, ha gyermekünk a barátjával együtt megy.

    2. Látogassák meg a tábort együtt! – Vagy nézzenek utána részletesen az interneten. Ez segít abban, hogy mikor ott kell maradnia már ismerősnek érezze magát abban a környezetben. Nézzék meg az ebédlőt, a sportpályákat, s beszélgessenek arról, milyen jókat lehet ott majd játszani.

    3. Legyen pozitív! – Beszéljen pozitívan a táborról és mindarról ami ott vár rá. amennyiben Ön izgatott a táborral kapcsolatban, a gyerek is az lesz, míg ha aggódik, és fél, vajon jól fogja-e magát a gyermeke ott érezni, ez átragad rá is.

    Mondja el neki, milyen büszke arra, hogy már függetlenedő nagyfia/nagylánya van. Tudjon meg minél többet a táborról, annak programjairól, s meséljen ezekről részletesen. Mondja el neki, hogy alig várja, hogy hallhassa a rengeteg kalandot ami gyermekére vár. A titok: mosoly, mosoly és még több mosoly.

    4. Még a tábor előtt aludjon párszor a gyerek barátoknál, hogy gyakorolja a függetlenséget! – A barátoknál való éjszakázás nagyszerű bevezetése lehet a táborozásnak.

     Szexuális élet: mikor kezdjék? 
    Napjainkban gyermekeink felgyorsult testi fejlődését tapasztaljuk, miközben a lelki érés egyre inkább kitolódik.
    Meddig érdemes várni? >>

    5. Biztosítsa gyermeke számára, hogy minél otthonosabban érezze magát a táborban! - Csomagoljon valami otthoni tárgyat!  Ez lehet a kedvenc plüssállat vagy egy családi fotó, esetleg éjjeli fény, ha otthon is amellett alszik el. Ha gyermeke halk zenére szokott elaludni, pakolja el neki a kedvenc zenéjét discman-en vagy iPod-on, így bármikor meghallgathatja azt fejhallgatóval. Ha a gyermek a párnájához vagy takarójához ragaszkodik, csomagolja el neki azt. A lényeg, hogy minél otthonosabban érezze magát!

    6. Csomagoljon levélíráshoz szükséges eszközöket! – Előre címezze meg a borítékokat, és lássa el azokat bélyeggel is. Beszélje meg a gyerekkel, hogy annyiszor írhat, ahányszor szükségét érzi.

    7. Ne mondjon neki olyanokat, hogy „érted megyek, ha honvágyad van”. - Ne telefonálgasson rá a gyerekre, inkább várja meg, míg ő telefonál haza, vagy ír levelet. Gyakran a gyerek csak azért érez honvágyat, mert a szülők állandó telefonálgatása emlékezteti rá őket, hogy nincsenek otthon. Inkább írjon levelet!

     

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    8. Vásároljon valami új dolgot a gyermeknek, ami a táborral kapcsolatos! – Ez kissé túl anyagiasnak hangzik, ám meg lesz lepve, ha látja, egy új hátizsák vagy zseblámpa milyen lelkesedést tud kiváltani a gyerekből. Tegye fel magának a kérdést, milyen újdonsággal lepheti meg gyermekét, mely segít neki abban, hogy várja a tábor kezdetét. Csomagoljon fényképezőgépet! Így a gyermek megörökítheti a legviccesebb emlékeit, s ezzel is erősítheti a gyermekben, hogy megbízható, önállóságra érett nagyfiú/nagylány.

    A lényeg, hogy a gyerek a lehető legjobban érezze magát, élvezze az ott szerzett tapasztalatokat. Hiszen, ha boldog gyermek érkezik a táborból haza, az a legjobb Önnek is!

    (WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

    Legutóbb frissült: 2012.05.25 16:02
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Alzheimer-kór kezelése

    Alzheimer-kór kezelése

    Dr. Zsuga Judit

    A nyugodt és stabil otthoni környezet csökkenti a viselkedési zavarokat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    A szőlő egészségre gyakorolt hatásai

    A szőlő (a gabona mellett) az egyik legősibb kultúrnövényünk. Kezdettől fogva szent és isteni növénynek, életfának tekintették az emberek. A sumér ékírás az élet szót szőlőlevél alakú jellel ábrázolta.

    A vashiányos vérszegénység - Melyek a vashiány tünetei?

    A vashiány a leggyakrabban előforduló hiánybetegségek egyike, melynek változatos tünetei olykor megnehezítik a felismerést. A vashiány azonban számos probléma kiváltó oka lehet, amik közül a vashiányos vérszegénység fordul elő legtöbbször.

    Az ősz leggyakoribb betegségei

    A forró nyári napok után üdítően hat a nyár végi, ősz eleji hűvösebb idő. Megkezdődött az iskola, és itt van az őszi kirándulások, majd a szüret ideje is.

    Kortárs művészeti aukcióval gyűjtenek transzplantált gyerekek táborozására

    Kortárs festő, szobrász és fotóművészek alkotásaiból rendez árverést a Transzplantációs Alapítvány a Megújult Életekért szervezet, amely a keddi aukció bevételét szervátültetett gyerekek élményterápiás-rehabilitációs táborozására fordítja.

    Nyári táborok: egészségesen és biztonságosan!

    Számos kínálattal várják a szünidőző gyerekeket a hazai táborok. A szülő legnagyobb aggodalma, hogy rendesen eszik-e majd a gyerek, iszik-e eleget? Nem beszélve a biztonságról, nagyon fontos ugyanis, hogy ne érje baleset, ne fázzon meg, ne égjen le a napon, és még sorolhatnánk. Kedves anyukák és apukák! Íme, néhány hasznos tanács még a tábor kezdete előtt.

    Még egy hétig jelentkezhetnek a fogyatékkal élők az Erzsébet-táborokba

    Csaknem 400 fogyatékossággal élő ember számára biztosítanak kedvezményes üdülési lehetőséget az idén először meghirdetett speciális Erzsébet-táborok - mondta Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális és családügyért felelős államtitkára hétfőn, Budapesten. Az érintettek május 20-ig pályázhatnak.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.