Hogyan készítse fel gyermekét a táborozásra?

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos megjelent:

A nyári táborozás a gyermekkori élmények leggazdagabb emlékeit és legélvezetesebb pillanatait jelenthetik, ugyanakkor a nyári táborok nem valók mindenkinek, és a felkészületlen gyermek számára az otthontól távol töltött idő nem lesz pozitív. Ez pedig az, amit mindenki szeretne elkerülni.

A bizonyos fokú honvágy teljesen normális az először táborozó gyerekeknél. Az alábbi tippek segítségével felkészítheti gyermekét a táborozásra, segítheti növelni az önbizalmát és függetlenedését.

Túlzott ragaszkodás a gyerekhez - Pszichés függőség
Anyósomnak volt egy agydaganata, szerencsére jóindulatú, megműtötték és azóta rendben van. A problémám abból fakad, hogy a betegsége óta még jobban ragaszkodik az egyetlen fiához. Sajnos teljesen egyedül van, mert 20 éve meghalt a férje.
Messze lakunk tőle, nem tudjuk sűrűn látogatni. Egyébként egy fiatal, csinos hölgyről van szó. Hogyan lehet rajta segíteni? A háziorvos szerint súlyos önértékelési zavara van. Már arra is gondoltam, költözzön haza hozzá a fia, hátha azzal a segítségére lehet.
Az orvos válaszol

1. Könnyebb, ha a barátai is ott vannak – Beszélje meg gyermekével, milyen típusú táborba szeretne menni, és válasszanak közösen! Sokat segít a honvágy leküzdésében, ha gyermekünk a barátjával együtt megy.

2. Látogassák meg a tábort együtt! – Vagy nézzenek utána részletesen az interneten. Ez segít abban, hogy mikor ott kell maradnia már ismerősnek érezze magát abban a környezetben. Nézzék meg az ebédlőt, a sportpályákat, s beszélgessenek arról, milyen jókat lehet ott majd játszani.

3. Legyen pozitív! – Beszéljen pozitívan a táborról és mindarról ami ott vár rá. amennyiben Ön izgatott a táborral kapcsolatban, a gyerek is az lesz, míg ha aggódik, és fél, vajon jól fogja-e magát a gyermeke ott érezni, ez átragad rá is.

Mondja el neki, milyen büszke arra, hogy már függetlenedő nagyfia/nagylánya van. Tudjon meg minél többet a táborról, annak programjairól, s meséljen ezekről részletesen. Mondja el neki, hogy alig várja, hogy hallhassa a rengeteg kalandot ami gyermekére vár. A titok: mosoly, mosoly és még több mosoly.

4. Még a tábor előtt aludjon párszor a gyerek barátoknál, hogy gyakorolja a függetlenséget! – A barátoknál való éjszakázás nagyszerű bevezetése lehet a táborozásnak.

5. Biztosítsa gyermeke számára, hogy minél otthonosabban érezze magát a táborban! - Csomagoljon valami otthoni tárgyat! Ez lehet a kedvenc plüssállat vagy egy családi fotó, esetleg éjjeli fény, ha otthon is amellett alszik el. Ha gyermeke halk zenére szokott elaludni, pakolja el neki a kedvenc zenéjét discman-en vagy iPod-on, így bármikor meghallgathatja azt fejhallgatóval. Ha a gyermek a párnájához vagy takarójához ragaszkodik, csomagolja el neki azt. A lényeg, hogy minél otthonosabban érezze magát!

6. Csomagoljon levélíráshoz szükséges eszközöket! – Előre címezze meg a borítékokat, és lássa el azokat bélyeggel is. Beszélje meg a gyerekkel, hogy annyiszor írhat, ahányszor szükségét érzi.

7. Ne mondjon neki olyanokat, hogy „érted megyek, ha honvágyad van”. - Ne telefonálgasson rá a gyerekre, inkább várja meg, míg ő telefonál haza, vagy ír levelet. Gyakran a gyerek csak azért érez honvágyat, mert a szülők állandó telefonálgatása emlékezteti rá őket, hogy nincsenek otthon. Inkább írjon levelet!

8. Vásároljon valami új dolgot a gyermeknek, ami a táborral kapcsolatos! – Ez kissé túl anyagiasnak hangzik, ám meg lesz lepve, ha látja, egy új hátizsák vagy zseblámpa milyen lelkesedést tud kiváltani a gyerekből. Tegye fel magának a kérdést, milyen újdonsággal lepheti meg gyermekét, mely segít neki abban, hogy várja a tábor kezdetét. Csomagoljon fényképezőgépet! Így a gyermek megörökítheti a legviccesebb emlékeit, s ezzel is erősítheti a gyermekben, hogy megbízható, önállóságra érett nagyfiú/nagylány.

A lényeg, hogy a gyerek a lehető legjobban érezze magát, élvezze az ott szerzett tapasztalatokat. Hiszen, ha boldog gyermek érkezik a táborból haza, az a legjobb Önnek is!

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító

Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Frissítve: 2012.05.25. 16:02, Megjelent: 2012.05.25. 16:02
Címkék: Táborozás téma

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.