Boldog, biztonságos nyaralás a hazai Erzsébet-táborokban

Szerző: WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró

A szülők számára évről évre hatalmas tervezést kíván, hogy gyermekeik nyári pihenését, a szünidő heteit, hónapjait kellemessé és programokban gazdaggá tegyék.

Novák Katalin, a családokért felelős tárca nélküli miniszter jó hírrel szolgált, amikor bejelentette: idén június 20-tól augusztus végéig Zánkán, illetve az utolsó nyári vakáció hónapjában, Fonyódligeten is várják a gyermekeket a korszerűsített, felújított Erzsébet-táborokban.

Tavaly a koronavírus-világjárvány idején csak a helyi napközis táborokban vehettek részt a diákok, idén azonban a tömegessé vált oltottságnak köszönhetően az ott alvós nyaralások is megszervezhetőek lettek.

A biztonság garantálásáért a 18 év feletti dolgozók és látogatók csak védettségi igazolvánnyal, pontosabban a koronavírus elleni két oltás igazolásával vehetnek részt, térhetnek be ezekbe a táborokba. A szervezők az esetleges megbetegedések előfordulására is felkészültek, a gyermekek a legbiztonságosabb egészségügyi ellátása mellett. A táborokban 24 órás szolgálatot teljesítenek az Országos Mentőszolgálat dolgozói, valamint a Bethesda Gyerekkórház munkatársai.

Az Erzsébet-táborok hazánk legnagyobb szervezett gyermektáborozási programja, amely 2016-ban kelt életre. Ezt az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány valósítja meg közfeladatként, az Erzsébet- programról szóló törvény alapján. Az Alapítvány Magyarország Kormányának támogatásával megannyi tábort szervez, melyekhez számos, több tucatnyi igényes, érdekes, izgalmas, pihentető, egészségfejlesztő, sport-, kulturális, művészeti, hagyományőrző, tudományos jellegű program társul. A világjárvány előtt az ottalvós Erzsébet-táborokba Ukrajnából, Kárpátaljáról, Erdélyből, a Felvidékről és a Délvidékről is érkeztek nyaraló gyermekek. A szervezők reményei szerint, ha „elvonult” a koronavírus világjárvány, vagy nagyobb, biztonságot adó mértékű lesz az említett országokban az átoltottság, vagyis a veszélyhelyzet elmúlik, újra megnyílhat a határon túl élő magyar általános iskolások számára is e nagyszerű nyári nyaralási lehetőség.

A zánkai táborból már hazatért gyerekek és a szüleik is megerősítették Novák Katalin miniszter korábbi bejelentését, miszerint: a korábbi, kissé viseltes tábort teljességgel felújították. Így a legmodernebb, 21. századi körülményeknek megfelelően pihenhetnek az ideérkező diákcsoportok.

Fonyódligeten még tartanak a korszerűsítési munkálatok, ahol augusztustól jurtatáborban élvezhetik a nyaralást a regisztrált általános iskolások.

Az ottalvós táborozások vasárnap estétől péntekig tartanak, mely időszak alatt a teljes étkezést is lehetővé teszik a gyermekek számára, jelképes összegért, amit a diákok magukra költhetnek a nyaralás alatt.

A szülőknek tehát csekély összeget kellett befizetniük az Erzsébet-táborba történő jelentkezés során. Sokan kíváncsiak voltak arra is, úgy a pedagógusok, mint a családok, a szülők, hogy a csillebérci, régről ismert és kedvelt táborba vajon mikor érkezhetnek újra az ország különböző pontjairól a gyermekek. Novák Katalin csak azt mondhatta, hogy reményei szerint három éven belül Csillebércen is korszerű körülmények között fogadhatják az Erzsébet-táborba jelentkező gyermekeket, ami újabb jó hírnek tekinthető. Főként azért, mert számos, helyi programot nyújtó szervezet, magánvállalkozás igen magas fizetségért vállalja a diákok egyhetes táboroztatását, amit egyre kevesebb szülő tud megfizetni.

Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős miniszter kiemelte azt is, hogy a koronavírus-világjárvány minden eddigi hulláma nagyon megterhelte a családokat anyagi, szociális s olykor pszichés értelemben is, így a gyermekeket is. Ezért is meghatározó jelentőségű, hogy a COVID-19 világjárvány harmadik hulláma után biztonságos módon táborozhatnak, nyaralhatnak a diákok és a kísérő tanárok is. Szerencsére Magyarországon jelenleg nem a járvány uralkodik, hanem járványügyi készültség áll fenn. A nyári tábor azért is érdekesebb a csemeték számára, mert más környezetben, számukra új helyen tölthetnek el közel egy teljes hetet, másrészt a pandémia idején hosszú időre kényszerültek az online oktatásra, ami elzárta őket a társaiktól, barátaiktól.

- A szülők számára is megnyugtatóbb, ha gyermekeik a nyári szünidő 11 hete alatt nem csak otthon ülnek a számítógép vagy a televízió előtt, netán a barátaikkal csatangolnak. Ehhez hasonló táborok kivételes esetben működnek Európában. Nemcsak azért, mert szinte ingyenes a szülők számára, hanem azért is, mert soha nem látott és tapasztalt élményhez juttatja a gyermekeket – sorolta Takács Anikó testnevelés-földrajz szakos vezetőtanár, aki több alkalommal is részt vett kísérőpedagógusként az Erzsébet-táborokban. - A jelentkezések már korábban lezárultak az egyhetes turnusokra, ahová általános iskolai diákok jelentkezhettek az idén is, több tíz-, százezren, aminek ottalvós jellege az idén is sokáig bizonytalan volt. Végül a magas arányú hazai átoltottságnak köszönhetően központilag módosítottak ezen, számos orvos szakértő véleményének meghallgatása után. Így, aki nem rendelkezik védettségi igazolvánnyal, s nem kapta meg a koronavírus elleni mindkét oltását, nem is vehet rész az Erzsébet-tábor jelenléti, szakmai munkájában. Közel hatvan programból választhatnak a diákok érkezésük után, akik lehet, hogy soha életükben nem jutnának el a Balaton partjára, a mesés természeti környezetbe. Önfeledten szórakozhatnak, kikapcsolódhatnak, új felfedezéseket tehetnek vadonatúj környezetükben, túrázhatnak, úszhatnak a Balatonban, barátságokat köthetnek, s nem mellékesen napi ötszöri étkezésben részesülnek e gyermektáborokban, mindez tanári felügyelet mellett történik.

- Mit tudhatunk a programokról, melyeknek vélhetően izgalmasaknak kell lenniük ahhoz, hogy vasárnaptól péntekig „ébren tartsa” a figyelmüket, a jókedvüket, s ne érezzék a szerető család hiányát?

- Ahogy már említettem, az önfeledt szórakozás, kikapcsolódás a fő célunk, nyilván pontosított szabályok mellett, hiszen hatalmas a felelősség minden pedagógus kolléga vállán. A kormányzati szervezők alapvető elvárása a gazdag program megteremtése, amihez minden eszközt, anyagi forrást és egyéb feltételt biztosítanak az adott táborok számára. Vannak vízi és szárazföldi programok, sportolási, túrázási, kirándulási lehetőségek. A kézműves foglalkozások is olyan igényesek és színesek, amelyek a fiúk érdeklődését is felkeltik. Ugyanez mondható el a kulturális, sportrendezvényekről és a népszerű kirándulásokról a Balaton környékén. Imádnak a tiszta, homokos parton strandolni, ahol felújított sportpályák, játszóterek, korosztályuknak megfelelő fitneszgépek várják a táborozókat. Most már koncertre is el tudnak menni, ami nyilván teljes figyelmet kíván a pedagógusoktól, de minden szabályt előre tisztázunk épp a gyerekek érdekében. Soha, senkit nem hagyunk magára. Mindenhol mellettük vagyunk. Imádják a gyerekek is, s persze mi is, a „Hősök napi” rendezvényt, amit mindenkor, minden táborban megszerveznek. Ilyenkor a mentősök, a rendőrök, a tűzoltók, a katasztrófavédelmi dolgozók munkájával ismerkednek meg, ami hatalmas élmény. Az Erzsébet-táborokban, melyek egyre szépülnek és korszerűsödnek, reggel 8 órától délután 5 óráig nyújtanak szabadidős, választható programot, tevékenységet az általános iskolások számára. Utána sem maradnak felügyelet nélkül, de a szabadfoglalkozásra is szükségük van, a csendes elvonulásra, baráti beszélgetésekre.

- Milyen egészségügyi óvintézkedésekre vannak felkészülve a táborok a koronavírus-világjárvány harmadik hulláma után?

- Nem feltétlenül a COVID-19 megjelenésétől kell tartani, de fel kell készülni arra, ha egy háromezer-ötszáz főt számláló táborban felüti a fejét például a calicivírus, akkor biztosítani kell az azonnali orvosi ellátást, és az elkülönítés lehetőségét, és sürgőséggel egészségügyi ellátásban részesíteni a csemetéket. Ez potenciális veszély lehet, de a higiénés körülmények kifogástalanok, így ezt csak egy lehetséges példaként említettem.

Ugyanez vonatkozik a koronavírusra is, mely bárhol, bármikor megjelenhet, hiszen nem tűnt még el Magyarországról sem, de fel vagyunk készülve erre is a kiváló szervezésnek köszönhetően. Aggodalomra tehát semmi ok, nem érhet meglepetés senkit, bennünket sem, a pedagógusokat. Vigyáznak, figyelnek mindenkire az egészségügyi dolgozók. Ügyelnünk kell arra is, szerte az ország minden pontján, hogy mielőtt elindulnak a táborokba a csoportok, meggyőződjünk arról, hogy egyetlen családban sincs aktuálisan betegség, fertőzésveszély. Ellenkező esetben, természetesen nem tudjuk a diákokat magunkkal vinni az Erzsébet-táborba.

Ha megérkeztünk, mindennél fontosabb, hogy sok időt töltsenek a szabad levegőn, kirándulásokkal, s mindenki megfelelő felvilágosítást kapjon a járványügyi helyzetről, a tisztálkodási és a higiénés szabályokról, a kézmosás, fertőtlenítés fontosságáról, a környezetük tisztaságának, egymás és önmaguk egészségének megóvásáról, amibe persze a felnőttek is beletartoznak. Fontos és nélkülözhetetlen a tanárok kitartása, türelme, állóképessége, s nem különben a hivatástudat, és a gyermekek szeretete. Másként nem is működhetnének ötödik éve ezek a fantasztikus Erzsébet-táborok Magyarországon. Beleértve azt az időszakot is, amikor a pandémia idején, online vettek részt a gyermekek az egyhetes programban. Annak a megszervezése is hatalmas felelősséggel és kreatív tevékenységgel járt mind a központi szervezők, mind a helyben dolgozó kollégák részéről.

Ezek a cikkek is érdekelhetik

WEBBeteg.hu logóForrás: WEBBeteg
Balogh Mária, újságíró
Szakértő: Takács Anikó, testnevelés-földrajz szakos vezetőtanár

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Diabétesz Diabétesz

Bizonyos óvintézkedések betartása nélkülözhetetlen.

Az ismeretlen eredetű láz

Az elmúlt évek jelentős diagnosztikus fejlődése ellenére az ismeretlen eredetű láz (FUO) okának kiderítése még mindig jelentős kihívást jelent....

Az álmok terápiás szerepe

Minden ember álmodott már valaha, és minden bizonnyal a legtöbbünkben, ha nem is mindenkiben, felmerült, hogy mit jelenthet az álma, jó-e egyáltalán...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.