• Jól teljesítő háziorvosok, gyenge osztályzat a kormánynak

    Szerző: WEBBeteg/Szinapszis

    Minden negatív hír ellenére az egészségügyi ellátás megítélése az egyik legkedvezőbb az állami intézményrendszerek között a felnőtt magyar lakosság körében. Többek között ez derül ki a WEBBeteg és a Szinapszis Kft. 2008 szeptemberében, 1000 fő bevonásával lebonyolított lakossági kutatásából.

    A felnőtt magyar lakosság bevonásával végzett, telefonos megkérdezéssel lebonyolított kutatás célja az volt, hogy képet kapjunk az olyan állami intézményrendszerek, mint a rendőrség, önkormányzat, egészségügy, igazsághozás, törvényhozás és a kormány működésének megítéléséről, valamint hogy rálátást nyerjünk az egészségügy különböző ellátási szintjeiről alkotott véleményekre.

    Mivel a megkérdezettek megoszlása mind településtípus, mind pedig kor és nem tekintetében reprezentálta a magyar lakosságot, ezért a kapott eredmények a teljes hazai populációra általánosíthatók.

    Hirdetés

    A megkérdezettek ötös skálán értékelhették a fenti intézményrendszereket. Az átlagos osztályzatok alapján a rendőrség, az önkormányzatok valamint az egészségügy megítélése bizonyult legjobbnak. Ugyanakkor az is egyértelműen látszik, hogy a lakosság egyharmada egyáltalán nem bízik a kormány működésének hatékonyságában, és összességében a válaszadók fele legfeljebb kettes osztályzatra értékeli azt.

    Az állami intézményrendszerek megítélése

    Az egészségügyi intézményrendszer általános megítélése az 55 év feletti korosztály körében lényegesen jobb, mint amilyennek a fiatalabbak látják azt. Ez az eredmény összecseng egy korábbi kutatásban tapasztaltakkal, ahol a szakrendelői ellátással szintén az idősebbek voltak leginkább elégedettek.

    A háziorvosokba vetett bizalom a legerősebb

    Az egészségügyi intézményrendszeren belül a kutatás háziorvosok, a járóbeteg szakrendelés, a kórházi ellátás, a magánklinikák és magánrendelések valamint a mentőszolgálat, betegszállítás megítélését vizsgálta.

    Az egészségügyi szolgáltató rendszer szintjei közül a legjobb megítélése a háziorvosoknak van. A megkérdezettek kétharmada négyes vagy ötös osztályzattal értékelte munkájukat. A járóbeteg rendelésekkel és a kórházi ellátással sincs nagy baj, hiszen a megkérdezettek 40 százaléka itt is legalább jó érdemjegyet adott.

    A mentőszolgálatról illetve betegszállításról, valamint a magánrendelésről, illetve magánklinikákról már nem tudott mindenki nyilatkozni. Előbbiről a megkérdezettek valamivel több, mint fele, utóbbiról pedig a lakosság egyharmada mondott véleményt. Az átlagos érdemjegy szerint a mentőszolgálat illetve a betegszállítás majdnem elérte a négyes osztályzatot, összességében az értékelés szerint 3,7-es érdemjegyet kapott.

    Magánrendelések: havi 150 ezer forint jövedelem a választóvonal

     

     További kutatások


    A magánrendelésekkel kapcsolatban tapasztalattal nem rendelkezők aránya az életkor emelkedésével szignifikánsan nő: míg 35 év alatt ezen csoport aránya legfeljebb 40 százalék, addig 55 év felett már 75 százalék vagy magasabb.

    A válaszokat jövedelem alapján vizsgálva az tapasztalható, hogy a legmagasabb, havi több, mint 150 ezer forintos nettó jövedelemmel rendelkezők esetében a legmagasabb a magánrendelésekről tapasztalattal rendelkezők aránya, az ennél alacsonyabb jövedelemkategóriák között viszont kevésbé látványos az eltérés az átlagtól.

    Az a kicsi szegmens, aki megteheti magának, hogy igénybe veszi a magánellátást, jóval elégedettebb a szolgáltatásnak ezen módjával. A tapasztalattal rendelkezők több mint 50 százaléka ötöst, további egyharmaduk négyes osztályzatot adott.

    (WEBBeteg)

    Módosítva: 2009.01.14 09:36, Megjelenés: 2009.01.14 09:36
   • Cikkajánló

    Anyatejes táplálás

    Anyatejes táplálás

    Dr. Lesznyák Judit

    A babák számára legideálisabb tápanyag-összetétellel az édesanyák teje szolgál.

    Koronavírus - megyénként

    Koronavírus - megyénként

    koronavirus.gov.hu

    Közzétették a koronavírus-fertőzés hazai alakulását megyékre bontva.

    Koronavírus - Mondjon le a dohányzásról

    A dohányzás számos szempontból kifejezetten káros, most még erőteljesebben is, a koronavírus-járvány idején. Bár korai még végérvényes következtetést levonni, de vannak már statisztikai elemzések, első eredmények elsősorban Kínából.

    Honnan tudhatom, hogy koronavírusos-e a gyermekem?

    Kezeljük még a tünet nélküli, egészségesnek látszó gyereket is úgy, mintha fertőzött volna. Hiszen bármennyire is a megszokott módon viselkedik, ő is potenciális vírushordozó lehet, nem csak az a gyerek, aki lázas, aki köhög - szól Novák Hunor gyermekorvos a szülőkhöz.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.