• Állapot vagy betegség? - Kevésbé bagatellizáljuk el

    Szerző: WEBBeteg/Szinapszis

    A dohányzás és az elhízás a többség szerint betegség, mint ahogy az alvászavar, a depresszió, a visszér és a szorongás is az. Ez derül ki a WEBBeteg egészségportál és a Szinapszis Kft. felméréseiből.

    Az eredmények azt bizonyítják, hogy néhány olyan kórkép - mint pl. a szorongás vagy a depresszió -, amelyet korábban hajlamosak voltunk elbagatellizálni, ma már a lakosság többségétől kellő figyelmet kap. A kérdésekre adott válaszokból ugyanakkor az is jól látszik, hogy bizonyos dolgokban sajnos még mindig egyszerűbb a hárítás, mint az aktív szerepvállalás. Gondolunk elsősorban a dohányzásra és az elhízásra.

    Hirdetés

    A felmérés eredményeként kapott számadatok szerint a depressziót és a szorongást a megkérdezettek jelentős többsége (több mint 80 százaléka) betegségnek tartja, viszont úgy tűnik, még mindig van, aki nem veszi komolyan a hangulat és kedélyállapot ilyen szélsőséges megváltozását, ez pedig komoly veszélyeket rejthet magában. A súlyos kezeletlen hangulati zavarok orvosi segítség nélkül tovább mélyülhetnek, és szélsőséges esetben öngyilkosságba kergethetik az abban szenvedőt.

    Nem csak esztétikai probléma

     A kutatásról


    A Szinapszis Kft. rendszeresen méri reprezentatív lakossági kutatások keretében a magyar lakosság egészségtudatosságát. 2008-ban két alkalommal - kora tavasszal és késő ősszel - 1000 fő bevonásával bonyolítottak le lakossági kutatást telefonos megkérdezéssel. A megkérdezettek megoszlása településtípus, kor és nem tekintetében reprezentálta a felnőtt magyar lakosságot.

    A megkérdezettek többsége szerint szintén betegségnek tekinthető az alvászavar és a visszértágulat is. Előbbiről fontos tudni, hogy gyakran bizonyos körülmények, külső tényezők megváltoztatása is sokat segíthet, például a rendszeres időben történő lefekvés, a mértékletes és nem túl késő estébe csúszó esti étkezés, vagy valamiféle stressz-űző technika feleslegessé teheti a gyógyszer használatát. Ha azonban ezek egyike sem segít, akkor valóban célszerű mielőbb orvosi segítséget kérni.

    Nagy előrelépés, hogy a visszértágulatot egyre többen tekintik betegségnek. Korábban ugyanis sokan csak esztétikai problémaként gondoltak rá, nem fordultak orvoshoz vele. Pedig a korai kezelés megelőzheti a súlyosbodást, és számos szövődmény elkerülhető vele.

    Betegségnek tekinthetőek-e a felsoroltak?

    Nem vállalunk elég felelősséget

     További kutatások


    Szintén elgondolkodtató, hogy a túlsúlyt a lakosság több mint 60 százaléka tekinti betegségnek. Sokaknál valóban lehet valamiféle anyagcserezavar vagy endokrin betegség a háttérben, de sajnos gyakoribb az, hogy a nem megfelelő életmód, a mozgásszegény élet, egészségtelen táplálkozás vezet a túlsúly kialakulásához. Az ilyen esetekben pedig az, hogy betegségnek tekintik az elhízást, csak egyfajta hárítás, a saját felelősség levetkőzése, ami nem helyes magatartás.

    Hasonló a helyzet a dohányzással kapcsolatban is. A megkérdezettek több mint fele tekinti betegségnek ezt a káros szenvedélyt, amit ha arról az oldalról nézünk, hogy ez tulajdonképpen egyfajta függőség, akkor valóban lehet a kórképek közé sorolni, de ettől még az egyén szerepe és felelőssége a leszokásban nem lehet kisebb.

    (WEBBeteg/Szinapszis)

    Legutóbb frissült: 2008.12.23 11:25
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    A tenziós fejfájás

    A tenziós fejfájás

    Dr. Zsuga Judit

    Számos ok lehet felelős a kialakulásáért, azonban két formáját különíthetjük el.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    10 tipp a lábak és vénák egészségének megőrzéséért

    Lábszárgörcsök, visszeresség, seprűvénák, trombózis... A vénákat érintő betegségek nem csak esztétikai problémát jelentenek. Komoly betegségek, amelyeket feltétlenül kezelni kell. A legjobb azonban megelőzni a bajt. Mit tehet vénái egészségének megőrzése érdekében?

    Nyáron romlik a visszerek állapota

    A nagy melegben egyre többen tapasztalják, hogy visszereik erősebben kidagadnak és kellemetlenebb tüneteket is okoznak. Dr. Kósa Éva, angiológus, érspecialista a kockázati tényezőkről és a megoldási lehetőségekről beszélt.

    A nyaralás is megbolondíthatja a biológiai óránkat

    Sokan régóta tervezgetjük már a nyaralást, amit a munkából kiszakadva kitűnően pihentető időtöltésnek tekinthetünk. De akkor miért van mégis az, hogy sokszor azt érezzük, hogy fáradtabbak, levertebbek vagyunk az állítólagos pihenés után, mint amikor még minden nap a munkában rostokoltunk?

    A testmozgás nem csak a fogyást segíti elő!

    A rendszeres testmozgás, különösen pedig a nagy kitartást igénylő sportok pedig nem csak a fogyást segítik elő, de a hangulatra és az önértékelésre is pozitívan hatnak – így pedig a depressziós tüneteket is csökkentik.

    Öngyilkosság - Megakadályozható lenne? Mit tegyünk?

    Ismeretes, hogy Magyarország a befejezett öngyilkosságok területén mindig előkelő helyen állt, bár az elmúlt 20 évben a statisztika javult. Ettől még továbbra is szem előtt kell tartani az öngyilkosság problémáját, amely sokszor tabu és a társadalom elítéli, megbélyegzi az öngyilkosságot elkövetőt.

    Így éljünk együtt a visszérbetegséggel

    A visszérbetegség, a krónikus vénás elégtelenség következtében kialakult panaszok (nehéz-láb érzés, alsó végtagi duzzanat, ödéma, égő fájdalom, viszketés) lassan, fokozatosan fejlődnek ki. Milyen életmód ajánlott ilyenkor?

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.