A betegre fordított idővel vagyunk a legelégedetlenebbek

Szerző: WEBBeteg/Szinapszis

A magyar lakosság az orvosok és nővérek szakmai felkészültségével, valamint az egészségügyi intézmények higiéniájával elégedett, azonban a hosszú várakozás illetve a betegre fordított túl kevés idő még mindig problémát jelent.

Többek között a fenti adatok derültek ki a WEBBeteg és a Szinapszis Kft. 2008 szeptemberében, 1000 fő bevonásával lebonyolított lakossági kutatásából. A felmérés telefonos megkérdezéssel zajlott a felnőtt magyar lakosság körében.

A kutatásról

A megkérdezettek megoszlása mind településtípus, mind pedig kor és nem tekintetében reprezentálta a magyar lakosságot, ezért a kapott eredmények a teljes hazai populációra általánosíthatók. Az eredmények értékelésekor kizárólag azon válaszadók véleményét vettük figyelembe, akik a kutatást megelőző hat hónapban jártak valamely intézmény szakrendelőjében, így friss tapasztalatokról tudtak beszámolni.

A válaszadók véleménye többségében pozitívnak mondható, ugyanis összességében nézve az egészségügyi intézmények szolgáltatásait, a megkérdezettek közel kétharmada elégedett, további 30 százalékuk pedig részben elégedett a jelenlegi helyzettel, csupán a fennmaradó néhány százaléknyi válaszadónak volt kifejezetten negatív a tapasztalata.

Érdekes, hogy az életkor előrehaladtával nő az elégedettség. Míg 36 éves kor alatt a megkérdezettek kevesebb, mint fele, addig 55 év felett az emberek több mint kétharmada vallotta magát elégedettnek.

A fentiekhez hasonló arányokat találtunk akkor, amikor településtípusok szerinti bontásban vizsgáltuk a válaszokat. E szerint a fővárosi intézmények szolgáltatásának színvonala elmarad a megyeszékhelyi szakrendelések megítélésétől. Nem volt viszont eltérés a krónikus betegségben szenvedő, illetve a szakrendelésekre csak ritkán járó válaszadók véleménye között.

Felkészültek, de egyre kevesebben vannak

További kutatások

A legjobb értékelést az asszisztensek és nővérek szakmai felkészültsége kapta. Hasonlóan jó a megítélése a vizsgálati eredményeket részletesen, írásos formában tartalmazó leleteknek is. Ezek mögött alig maradt el az orvosok szakmai felkészültségének megítélése valamint a szakrendelők tisztaságának pozitív értékelése.

Bár a többség úgy ítélte meg, hogy a betegekre fordítható idő még mindig nagyon kevés – éppen ezért ez a szempont gyengébb osztályzatokat kapott – de a tapasztalat azt mutatja, hogy a nagy leterheltség mellett is igyekeznek kedvesek lenni az orvosok, valamint a nővérek és asszisztensek egyaránt.

Az orvos- és nővérhiány, amiről a médiában is sokat hallani, már a megkérdezettek szerint is érzékelhető. Nyilvánvalóan ebből fakad az egyes vizitek idejének rövidülése, a hosszabb várakozási idő, valamint az előjegyzési időpontok csúszása. Ez utóbbi két szempont kapta egyébként a legalacsonyabb pontszámokat.

Jód - Mikor kell, és mikor nem kell szedni?
Pontszámok

(WEBBeteg)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Miként változtatja meg az eltérő...

Nem egyszerű meghatározni és megmagyarázni a csökkenő nemi vágy jelentését a párok közt, mivel el kell fogadni, hogy annak ereje, intenzitása egy...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.