Minden ötödik krónikus beteg havonta több mint 10 ezer forintot hagy a patikában

Szinapszis
megjelent:

A krónikus betegségben szenvedők fele havonta legalább 5 ezer forintot költ el a patikában – derül ki a Szinapszis Kft. legfrissebb kutatásából, amelyet a cég a WEBBeteg.hu internetes portál megbízásából készített.

A felmérés eredményei alapján átlagosan a lakosság 70 százaléka legfeljebb 5 ezer forintot hagy a gyógyszertárban, 15 százalékuk 5-10 ezer forint közötti összeget, és közel minden tizedik ember ennél is többet.

Természetesen a kérdés vizsgálata jelentős eltérést mutat abban a tekintetben, hogy az illető szenved-e valamilyen krónikus, tartós megbetegedésben, esetükben ugyanis lényegesen magasabb a patikában többet költők aránya, minden második panaszos ember legalább 5 ezer forintot fizet.

A krónikus betegek esetében az elköltött összeget az is befolyásolja, hogy a páciens hányféle problémával küzd: az egy alapbetegségben szenvedők esetében 23 százalék az 5-10 ezer forintot, és 14 százalék a 10 ezer forint felett költők aránya, míg a két vagy több betegségben szenvedők esetében ezek az arányok rendre 34 és 24 százalék.

havi költés vényköteles gyógyszerre - ábra

Patikába járási szokásainkat tekintve egyébként elmondható, hogy a lakosság fele havi szinten fordul meg gyógyszertárban (17 százalék havonta többször, 35 százalék havi egyszer), és nem meglepő módon a patikába járók jellemzően nők (60 százalék havi szinten - férfiak esetében 41 százalék), valamint az életkor emelkedésével is emelkedik arányuk (havi szinten 55-65 év között közel 70 százalék, 65 év felett 84 százalék jár gyógyszertárba).

A kutatásról

A Szinapszis Kft. 2012 augusztusában telefonos, kérdőíves kutatás keretében vizsgálta a hazai lakosság gyógyszerköltését. A válaszadók száma összesen 1000 fő volt, a minta országos lefedettségű, életkor (18+), nem, régió és településtípus alapján országosan reprezentatív.

Bővebb információ a kutatásról:

Kiss Katalin kutatás vezető
Szinapszis Piackutató és Tanácsadó Kft.
Mobil: +36 30 6766037
E-mail: [email protected]

(Szinapszis - https://www.szinapszis.hu/hu)

Cikkajánló

Ön betartja? A gyógyszerszedés szabályai

Dr. Kónya Judit, családorvos
Gyógyszerszedés
Nem véletlen, hogy a gyógyszerek nagy része csak orvosi vényre adható ki. Nem mindegy ugyanis, hogy egy adott hatóanyag milyen formában jut be a szervezetbe, illetve nagyon fontos az adagolás módjának szakszerű meghatározása is: az orvos által előírt alkalmakkor, a megadott mennyiséget a megadott módon kell bevenni.
Endometriózis
Endometriózis

A mozgás- és manuálterápia szerepe.

Lázcsillapítási módszerek
Lázcsillapítási módszerek

Mi a teendő láz esetén?

doktorGO - Sándor Judit, erőnléti és korrektív tréner
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.