• A grapefruitfogyasztás hatása a gyógyszerekre

        Dr. Kónya Judit
        Szerző: WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos

        Nem is gondolnánk, hogy sokszor a gyógyszeres terápiák beállítása azért fullad kudarcba, mert táplálkozásunk olyan mértékben módosítja a gyógyszerek hatását a farmakokinetikai tényezők megváltoztatásán keresztül, ami már nem teszi lehetővé, hogy a készítmények kifejtsék terápiás hatásukat.

        Egy gyógyszer kifejlesztésének folyamán nem lehet minden befolyásoló tényezőre tekintettel lenni, ezért nem találjuk meg a betegtájékoztatóban azon élelmiszerek listáját, amelyek befolyásolhatják gyógyszerünk hatását (bár a grapefruitfogyasztás káros hatása egyes szerek esetében fel van tüntetve).

        Egy átfogó orvosi tanulmány a közismert és széles körben kedvelt citrusféle, a grapefruit farmakológiai hatásait vizsgálta meg közelebbről.

        Hirdetés

        A grapefruit önmagában nagyon egészséges, magas rost- és alacsony kalóriatartalmú, nagy mennyiségű C-vitamint és ásványi anyagot tartalmazó gyümölcs, melynek fogyasztása a nemzetközi ajánlások szerint is segít keringési rendszerünk egészségének megőrzésében. Az alternatív gyógyászat táplálékkiegészítőként különböző formákban általános roborálónak, egyes specifikus emésztőrendszeri betegségek gyógyítására alkalmazza.

        Kereszthatások

        Az alábbi hatóanyagok hasznosulását képes a grapefruit megváltoztatni: a szívműködés ritmuszavarainak kezelésére szolgáló gyógyszerek (amiodaron, disopyramid, kinidin), kalciumcsatorna-blokkolók (felodipin, nicardipin, nifedipin, nimodipin, nisoldipin), vérzsírcsökkentők (atorvastatin, lovastatin, simvastatin), az immunrendszer működésére ható szerek (tacrolismus, cyclosporin). A gyógyszerek természetesen más hatóanyagokkal helyettesíthetők, vagy a grapefruit fogyasztása kihagyható a gyógyszeres terápia időtartama alatt, esetleg más citrusfélékkel helyettesíthető.

        Módosulhat a hatóanyag szintje vagy hatása

        Mint kiderült, a grapefruitfogyasztás számos gyógyszeres kezelés hatását módosítani képes, sajnos negatív irányban. A felfedezés egy amerikai kutatás keretében véletlenül született, amikor az etilalkohol jellegzetes ízének elfedésére használták a grapefruit és azt tapasztalták, hogy a grapefruitlevet fogyasztó személyek vérében jelentősen megemelkedett az amúgy vérnyomáscsökkentőként is alkalmazandó kalciumcsatorna-blokkoló felodipin hatóanyagú gyógyszer plazmaszintje.

        A megfigyelés alapja, hogy az emésztőrendszerben (a belek falában és a májban) jelen lévő, ún. citokróm P450 enzimrendszer CYP 3A4 izoenzimje számos gyógyszer metabolizmusában részt vesz. Ezen gyógyszerek biológiai hozzáférhetősége rendszerint nagyon rossz, a terápiás tartományuk kicsi, vagyis más úton való lebontásuk, a szervezet hozzáférése kellően nem lehetséges, illetve a metabolizmus kismértékű megváltozása is a gyógyszer mellékhatásainak erősödését vagy toxicitását okozza.

        Természetesen ezek a megállapítások csak a szájon át szedendő készítményekre vonatkoznak.

        Akár a felére is csökkentheti a hatást

        A grapefruit a felszívódás növelésével, és a kiválasztás gátlásával is képes a gyógyszerszinteket módosítani. A kutatások szerint, a grapefruit fogyasztása jelentősen csökkenti a CYP 3A4 enzim aktivitását, ezzel a szóban forgó enzim útján lebomló gyógyszerek metabolizmusa csökken, ami a szervezetben lévő koncentrációjukat növeli, kifejtve ezzel a fenti káros hatásokat.

        Az enzim aktivitása a grapefruitfogyasztás után 4 órával közel a felére is csökkenhet, és a hatás akár 3 napig is eltarthat. Kb. két és fél deciliter grapefruitlé fogyasztása 1-3 napon keresztül, csökkenti az enzim működését. Természetesen az értékek egyénileg változhatnak, az egyes személyek eltérő metabolikus tulajdonságainak és az enzim genetikai variánsainak függvényében.

        Végezetül a tanulmány arra is nagyszerű lehetőség, hogy felhívja a táplálkozás szerepének jelentőségét a gyógyszeres kezelések beállításával kapcsolatban. A jövőben hasonló vizsgálatok történhetnek egyéb élelmiszerekkel is, s remélhetőleg a kezelőorvosok hamar megismerhetik a kutatások eredményét, hogy betegeiket még eredményesebben gyógyíthassák.

        Dr. Kónya Judit, családorvosForrás: WEBBeteg
        Orvos szerzőnk: Dr. Kónya Judit, családorvos

        Módosítva: 2019.08.22 17:05, Megjelenés: 2017.07.21 16:20
      • Cikkajánló

        Diabéteszes neuropátia

        Diabéteszes neuropátia

        Prof. Dr. Barkai László

        A cukorbeteg útja a neuropátia felismeréséhez és kezeléséhez, illetve megelőzéséhez.

        Migrén

        Migrén

        Dr. Ertsey Csaba PhD, Med. Habil

        Mikor javasolt megelőző kezelés a migréneseknek? Milyen lehetőségek vannak?

        Dietetikus vagy táplálkozási tanácsadó? Kit válasszunk?

        Ma már az interneten bármi megtalálható, és bárkiből lehet úgynevezett szakember is. Azonban nem árt tudnunk, hogy kihez érdemes fordulnunk, ha biztos tudáson alapuló, valódi segítséget szeretnénk kapni.

        Régi-új találmány: Erjesztett ételek

        Az utóbbi évtizedekben született kutatási eredmények fényében a táplálkozás jelentősége felértékelődött, hiszen ma már tudjuk, hogy az emésztőrendszer meghatározó szerepet tölt be a test és lélek működésében.

        Grapefruitlével ne vegyen be gyógyszert

        A grapefruit és a pomelo népszerű gyümölcsök, a belőlük készült italok és szörpök a reggeli ételek gyakori összetevői. Ha gyógyszert is szedünk, akkor fontos tudni, hogy a két gyümölcs gátolhatja bizonyos készítmények felszívódását.

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
      • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA