Utazáskor a gyógyszereink kivitelére vonatkozó szabályok

szerző: Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész - WEBBeteg
megjelent:

Az általános szabály szerint az Európai Gazdasági Térség (Európai Unió és Izland, Liechtenstein, Norvégia) tagállamain belül - csak az utazás időtartamára megfelelő mennyiségű - a kezelőorvos által előírt mennyiségű gyógyszert vihetjük magunkkal minden igazolás nélkül.

Ez alól kivétel, ha a gyógyszer kábítószernek (kábító fájdalomcsillapítók), vagy pszichotróp anyagnak minősül (pld. nyugtatók, altatók). Európai Unión belül általában a kis mennyiségű lázcsillapítót, fájdalomcsillapítót, vitamint felengedik a gépre orvosi igazolás nélkül is.

Harmadik országba való utazásunk során érdemes az adott ország magyarországi diplomáciai képviseletén érdeklődni, mert lehetnek eltérő, szigorúbb szabályok a gyógyszerbevitellel kapcsolatban. Van olyan ország ahova egyszerű fájdalomcsillapító vagy allergia elleni gyógyszer sem vihető be igazolás nélkül. És meg is tilthatják egyes gyógyszerek bevitelét.

Igazolás az orvostól

A félreértések elkerülése miatt azonban egyszerűbb, ha orvosunktól kérünk igazolást krónikus megbetegedéseinkre rendszeresen szedett gyógyszereinkről.

Az igazoláson szerepel

  • a beteg és orvosának neve
  • beteg személyi igazolványának, vagy útlevelének száma
  • a gyógyszereinek neve
  • a hatóanyag nemzetközi neve, adagolása
  • mennyi időre viszi ki a beteg a gyógyszerét.

Az igazolásnak érvényessége is van: 90 nap.

Ennek az igazolásnak akkor is fontos szerepe lehet, ha az utazásunk alatt orvoshoz kell fordulnunk, az igazolás alapján az ellátó orvos rögtön látja szedett gyógyszereinket, amely szakszerű, gyors ellátásunkhoz elengedhetetlen.

Miért fontos? Mire figyeljünk?

Ráadásul egy hatóanyagnak a gyógyszer neve más országban más lehet, így az orvos lehet, hogy nem tudja beazonosítani a hatóanyagot a csak általunk elmondott információk alapján. Akkor is jó, ha van egy ilyen igazolásunk, ha valami miatt meg kell szakítani a pihenésünket, és haza kell hozni a gyógyszereinket. Ilyenkor sem kell „magyarázkodnunk”, hiszen a gyógyszereket a kézipoggyászban visszük fel a gépre, (a csomagtérben lévő alacsony hőmérséklet árt a gyógyszer minőségének).

Különösen injekciós gyógyszereknél, vagy gyógyszeres oldatoknál lehet ez a kérdés kritikus, mivel a repülőre korlátozott mennyiségben lehet folyadékot vinni, az injekciók beadásához pedig tűre is szükség van, melynek felvitele a gépre megint csak problémás. A gyógyszereket az eredeti csomagolásában, mely a betegtájékoztatót is tartalmazza, átlátszó tasakban tegyük a poggyászunkba.

Fokozottan ellenőrzött gyógyszerek

Kötelező orvosi igazolást kiállítani a fokozottan ellenőrzött gyógyszer kivitelénél. A nyugtató és altató gyógyszerek is ebbe a csoportba tartoznak (pld. alprazolam, clonazepam, zolpidem, midazolam), így akik ilyen gyógyszereket szednek rendszeresen, kötelező igazolást kell kiállítatniuk, amennyiben külföldre ki akarják vinni a gyógyszert.

Ebbe a csoportba tartoznak a kábító fájdalomcsillapítók is. Minden egyes gyógyszerről külön kell igazolást kiállítani.

Három napot meg nem haladó utazásnál elegendő, ha a háziorvos hitelesíti az igazolást, három napnál hosszabb (max. 90 nap), vagy fokozottan ellenőrzött szert tartalmazó injekciós, infúziós készítmény esetén csak az OGYÉI nyilvántartásba vételét követően vihető ki a gyógyszer.

Ez a gyakorlatban úgy történik, hogy az orvos által kiállított igazolás egy külön pontját kitöltve engedélyezi az OGYÉI a kivitelt, és ezt elküldi a betegnek.

Ha kétségeink vannak arról, hogy olyan gyógyszert szedünk-e, amelyik ebbe a csoportba tartozik, leellenőrizhetjük az OGYÉI oldalán, beírva gyógyszerünk nevét, a keresés indítása után a gyógyszer adatlapján megtalálhatjuk, hogy ebbe a csoportba tartozik vagy sem.

Érdekelheti Hogyan tároljuk a gyógyszereket, ha nyaralni megyünk?

WEBBeteg logó

Forrás: WEBBeteg
Szerzőnk: Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.