Közérdekű adat az anyatej méregtartalma

Szerző: FH

Még mindig van a magyar anyák anyatejében a 35 évvel ezelőtt betiltott DDT nevű növényvédő szer maradványaiból - írja a Népszava. Az anyatej méregtartalmával kapcsolatos vizsgálatot az Országos Élelmiszer-biztonsági és Táplálkozástudományi Intézet végezte el.

Benda Judit gyógyszerész és egészségvédő meg akarta ismerni a vizsgálati eredményeket, de csak hosszas jogi vitákat követően akkor kaphatta meg, miután 2007-ben az adatvédelmi ombudsmanhoz fordult. Az ombudsmani állásfoglalás szerint - ellentétben a kutatást pályázati úton elvégeztető intézet véleményével - a kutatási eredmény kizárólag közérdekű adatokat tartalmaz.

A végül kiadott adatokból kiderül, hogy a 35 évvel ezelőtt betiltott szer maradványai ma is megtalálhatóak az anyatejben. A Táplálkozástudományi Intézet adatai szerint azonban ez nagyon kis mennyiséget jelent és egyre kevesebb van a vizsgált mintákban. Az anyag lassan ürül ki, de a kutatók szerint nem jelent már veszélyt a csecsemőkre.

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Kit kell oltani influenza ellen? -...

A kiemelt kockázati csoportokba tartozókat mindenképpen be kellene oltani? A kérdésre Dr. med habil Mészner Zsófia járványügyi szakember válaszol.

A COVID-19 fertőzésre rá lehet...

A COVID-19 és influenza együttes előfordulása viszonylag ritka, de nem kizárt. A felvetésre Dr. Ludwig Endre járványügyi szakember válaszol.

A hatékony szoptatás feltételei

A szoptató édesanyák egyik leggyakoribb félelme, hogy nem képesek a csecsemőjük számára elegendő anyatejet termelni. Annak eldöntésére, hogy a...

Az anyatej termelését elősegítő...

Az egész világon megfigyelhető, hogy a szülést követően az anyatej termelését fokozandó, a nők számára bizonyos élelmiszerek fogyasztása...

Az anyatejhez és a tápszerhez is...

Fontos, hogy minden csecsemő hozzájuthasson a számára leginkább megfelelő természetes táplálékhoz, az anyatejhez, amely az egészségbiztosítás...

Az anyatej és az immunológiai ablak

Az anyatejben lévő számos fehérje fontos szerepet játszik abban a folyamatban, amelynek következtében a fejlődő kisbaba kiépülő, megerősödő...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.