Kimerült a szervezet - Támad az időjárás

Meteo Klinika
megjelent:

Bár az időjárásban még nem érzékelhetjük, a naptár szerint már beköszöntött a tavasz. Szervezetünk a hosszú téli időszak alatt kimerült, immunhiányos állapotba került, hiszen nem tudtunk megfelelő mennyiségű vitamint és ásványi anyagot bevinni.

A kevés fény és a hideg hatására szervezetünk lelassult, belső szabályozásunk egy nyugodt, inkább a táplálkozástól függő, úgynevezett trofotrop állapotba került. Ehhez jött még a téli mozgásszegény életmód, nőtt a szervezetünk zsírtartalma, és csökkent az izomtartalma.

Ha még a hőmérsékleti értékekben nem is, a fény mennyiségben már érzékelhetjük a tavasz közeledtét. Nő a nappalok hossza, így a szervezetünk vegetatív szabályozása egy másik, úgynevezett ergotrop állapotba tolódik át, aktívabbak leszünk.

A tavaszi átállás és szervezetünk reakciói

A napos órák számának növekedtével egyre korábban ébredünk, de aki megszokta a későn fekvést, annak súlyosabb alvási problémákat is jelenthet ez a fajta átállás.

Időjárás érzékenység - A téli depresszió

Ma már több helyen is foglalkoznak a téli depresszióval, és különféle vizsgálatokkal mutatták ki, hogy már a nyári napfordulót követően megkezdődik a lassú hangulatvesztés.
Időjárás érzékenység - A téli depresszió

A mostani igen változékony időjárás azonban a felsorolt hatásokon túl extra alkalmazkodást kíván szervezetünktől.

A február végén tapasztalt tavaszias időt egy igen erős lehűlés követte.

A héten a hőmérsékleti értékek akár 10°C-kal is elmaradhatnak a sokéves átlagtól, országszerte előfordulnak hózáporok és igen erős szelek fújnak. Szervezetünk még alig heverte ki az első rohamát a tavaszi átállásnak, ha megjön a várva várt felmelegedés, ismét erős hatásokkal kell számolnunk.

Az időjárás és a szervezet alkalmazkodási folyamatai

Az időjárás változásának különféle formái más-más befolyással vannak a szervezetünkre. Az új időjárási helyzet következtében létrejövő reakciók lehetnek életműködési zavarok, de betegséget kiváltó jellegűek is. Vannak emberek, akik az ilyen meteorogén hatásokra különösen érzékenyek és vannak, akik egyáltalán nem. A hideg, és melegfront érkezésekor a vegetatív idegrendszer különböző módon aktivizálódik.
Az időjárás és a frontok

Igen nagy figyelmet kell fordítanunk tehát ebben az időszakban a gyors regenerálódás elősegítésére, a fokozott ásványi anyag- és vitamin bevitelre.

Fontos, hogy mindig figyelemmel kísérjük az időjárás előrejelzést, és ennek megfelelően öltözködjünk, mivel igen csípősek a reggelek, délután azonban már melegebb van. Ha nem öltözünk rétegesen, könnyebben megizzadunk, és megfázhatunk.

Sport és fogyókúra tavasszal

A tavasz közeledtével sokan kezdenek sportolni, vagy fogyókúrázni, ilyen esetekben nagyon fontos a fokozatosság elve, illetve az, hogy a megfelelő tápanyagokat ne vonjuk meg a szervezetünktől.

gyerek

A gyermekek
között sok az
időjárás érzékeny

Az átlagoshoz képest igen hideg idő az időjárás-érzékenyek közül az úgynevezett anomália-érzékenyeket sújtja leginkább.

Ez a fajta érzékenység azt jelenti, hogy az illetőt az terheli meg leginkább, ha nem az évszaknak megfelelő az időjárás.

Ilyenkor a frontérzékenységi tünetek is felerősödhetnek.

A gyermekek szervezetét is igencsak megterheli ez a nagy hőmérsékleti anomália.

Az iskolás korú gyerekek közül minden ötödik időjárás-érzékeny. Számukra különösen fontos a szabályozott napirend betartása ebben az átmeneti időszakban.

Hideg idő és szívpanaszok

A hideg időben előjönnek a hidegfrontra érzékenyeknél jellemző tünetek. A hideg hatására az erek összeszűkülnek, ez nagyobb munkavégzést kíván a szívünktől, így a szív- és érrendszeri betegek tünetei erősödhetnek.

szív
A szívbetegeket
viselik meg
leginkább
a frontok

A jelentkező panaszok elkerülésére fogyasszunk rengeteg C-vitamin tartalmú ételt, mivel a C-vitamin immunrendszerünk legfőbb támogatója.

A hideg levegő és a szél bőrünket is megviseli, így ne feledkezzünk meg a megfelelő folyadékbevitelről, melyet nemcsak ásványvízzel, hanem lédús gyümölcsökkel, zöldséglevesekkel is megvalósíthatunk, így a vitaminpótlásról is gondoskodhatunk. Nagyon kevés az általános, mindenkire alkalmazható szabály.

Sokkal inkább az jellemző, hogy az időjárási hatások az egyéni időjárás-érzékenységen keresztül jelennek meg.

Ugyanakkor fontos lenne mindenkinek tudnia, hogy ő milyen kategóriába tartozik, és hogy mikor milyen hatásokra számíthat.

Ezzel sokat tehetnénk az életminőségünk javításáért, életvitelünk jobb szervezéséért, és fel kellene használnunk az eredményeket a hatékonyabb gyógyításban is.

További információkat a www.meteoklinika.hu oldalon talál.

(Meteo Klinika)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.