• Kimerült a szervezet - Támad az időjárás

    Szerző: MeteoKlinika

    Bár az időjárásban még nem érzékelhetjük, a naptár szerint már beköszöntött a tavasz. Szervezetünk a hosszú téli időszak alatt kimerült, immunhiányos állapotba került, hiszen nem tudtunk megfelelő mennyiségű vitamint és ásványi anyagot bevinni.

    A kevés fény és a hideg hatására szervezetünk lelassult, belső szabályozásunk egy nyugodt, inkább a táplálkozástól függő, úgynevezett trofotrop állapotba került. Ehhez jött még a téli mozgásszegény életmód, nőtt a szervezetünk zsírtartalma, és csökkent az izomtartalma.

    Hirdetés

    Ha még a hőmérsékleti értékekben nem is, a fény mennyiségben már érzékelhetjük a tavasz közeledtét. Nő a nappalok hossza, így a szervezetünk vegetatív szabályozása egy másik, úgynevezett ergotrop állapotba tolódik át, aktívabbak leszünk.

    A tavaszi átállás és szervezetünk reakciói

    A napos órák számának növekedtével egyre korábban ébredünk, de aki megszokta a későn fekvést, annak súlyosabb alvási problémákat is jelenthet ez a fajta átállás.

      Időjárás érzékenység - A téli depresszió


    Ma már több helyen is foglalkoznak a téli depresszióval, és különféle vizsgálatokkal mutatták ki, hogy már a nyári napfordulót követően megkezdődik a lassú hangulatvesztés.
    Időjárás érzékenység - A téli depresszió>>

    A mostani igen változékony időjárás azonban a felsorolt hatásokon túl extra alkalmazkodást kíván szervezetünktől.

    A február végén tapasztalt tavaszias időt egy igen erős lehűlés követte.

    A héten a hőmérsékleti értékek akár 10°C-kal is elmaradhatnak a sokéves átlagtól, országszerte előfordulnak hózáporok és igen erős szelek fújnak. Szervezetünk még alig heverte ki az első rohamát a tavaszi átállásnak, ha megjön a várva várt felmelegedés, ismét erős hatásokkal kell számolnunk.

      Az időjárás és a szervezet alkalmazkodási folyamatai


    Az időjárás változásának különféle formái más-más befolyással vannak a szervezetünkre. Az új időjárási helyzet következtében létrejövő reakciók lehetnek életműködési zavarok, de betegséget kiváltó jellegűek is. Vannak emberek, akik az ilyen meteorogén hatásokra különösen érzékenyek és vannak, akik egyáltalán nem. A hideg, és melegfront érkezésekor a vegetatív idegrendszer különböző módon aktivizálódik.
    Az időjárás és a frontok>>

    Igen nagy figyelmet kell fordítanunk tehát ebben az időszakban a gyors regenerálódás elősegítésére, a fokozott ásványi anyag- és vitamin bevitelre.

    Fontos, hogy mindig figyelemmel kísérjük az időjárás előrejelzést, és ennek megfelelően öltözködjünk, mivel igen csípősek a reggelek, délután azonban már melegebb van. Ha nem öltözünk rétegesen, könnyebben megizzadunk, és megfázhatunk.

    Sport és fogyókúra tavasszal

    A tavasz közeledtével sokan kezdenek sportolni, vagy fogyókúrázni, ilyen esetekben nagyon fontos a fokozatosság elve, illetve az, hogy a megfelelő tápanyagokat ne vonjuk meg a szervezetünktől.

    A gyermekek
    között sok az
    időjárás érzékeny

    Az átlagoshoz képest igen hideg idő az időjárás-érzékenyek közül az úgynevezett anomália-érzékenyeket sújtja leginkább.

    Ez a fajta érzékenység azt jelenti, hogy az illetőt az terheli meg leginkább, ha nem az évszaknak megfelelő az időjárás.

    Ilyenkor a frontérzékenységi tünetek is felerősödhetnek.

    A gyermekek szervezetét is igencsak megterheli ez a nagy hőmérsékleti anomália.

    Az iskolás korú gyerekek közül minden ötödik időjárás-érzékeny. Számukra különösen fontos a szabályozott napirend betartása ebben az átmeneti időszakban.

    Hideg idő és szívpanaszok

    A hideg időben előjönnek a hidegfrontra érzékenyeknél jellemző tünetek. A hideg hatására az erek összeszűkülnek, ez nagyobb munkavégzést kíván a szívünktől, így a szív- és érrendszeri betegek tünetei erősödhetnek.

    A szívbetegeket
    viselik meg
    leginkább
    a frontok

    A jelentkező panaszok elkerülésére fogyasszunk rengeteg C-vitamin tartalmú ételt, mivel a C-vitamin immunrendszerünk legfőbb támogatója.

    A hideg levegő és a szél bőrünket is megviseli, így ne feledkezzünk meg a megfelelő folyadékbevitelről, melyet nemcsak ásványvízzel, hanem lédús gyümölcsökkel, zöldséglevesekkel is megvalósíthatunk, így a vitaminpótlásról is gondoskodhatunk. Nagyon kevés az általános, mindenkire alkalmazható szabály.

    Sokkal inkább az jellemző, hogy az időjárási hatások az egyéni időjárás-érzékenységen keresztül jelennek meg.

    Ugyanakkor fontos lenne mindenkinek tudnia, hogy ő milyen kategóriába tartozik, és hogy mikor milyen hatásokra számíthat.

    Ezzel sokat tehetnénk az életminőségünk javításáért, életvitelünk jobb szervezéséért, és fel kellene használnunk az eredményeket a hatékonyabb gyógyításban is.

    További információkat a www.meteoklinika.hu oldalon talál.

    (Meteo Klinika)

    Legutóbb frissült: 2013.03.16 02:05
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    A tenziós fejfájás

    A tenziós fejfájás

    Dr. Zsuga Judit

    Számos ok lehet felelős a kialakulásáért, azonban két formáját különíthetjük el.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    A szőlő egészségre gyakorolt hatásai

    A szőlő (a gabona mellett) az egyik legősibb kultúrnövényünk. Kezdettől fogva szent és isteni növénynek, életfának tekintették az emberek. A sumér ékírás az élet szót szőlőlevél alakú jellel ábrázolta.

    Tanácsok az utazási betegség megelőzéséhez

    Az utazási betegség az egyensúly-érzékelés zavarai miatt alakul ki.

    Vitaminok és ásványi anyagok - Miért fontosak?

    Minden életkorban fontos egészségesen étkezni, és a szervezet vitamin- és ásványianyagigényét kielégíteni.

    Mennyit tud a vitaminhiány tüneteiről? Tudásteszt

    Hiánybetegségek akkor alakulhatnak ki, ha a szervezet kevesebb vitaminhoz, nyomelemhez jut, mint amennyire szüksége van. Egészséges életmód mellett ennek veszélye csekély, ám mai rohanó és stresszes világunkban bárkivel előfordulhat, hogy túlhajszolja magát, kimerül, és szervezete tartalékai nem elegendőek a vitaminigény fedezésére. Ön tudja, milyen tünetekkel járnak a hiánybetegségek?

    Az időjárás-érzékenység

    Időjárás-érzékenységről akkor beszélhetünk, ha az időjárás már valamilyen kialakult betegségre fejt ki negatív hatást, például ízületi porckopásra vagy reumára.

    Meteoropátia

    Nagyon sok ember érzékeny az időjárás változásaira, szakkifejezéssel ezt a jelenséget meteoropátiának is nevezik.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.