Az igazság a méregtelenítő kúrákról

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos frissítve:

A természetes, méregtelenítő diéta a szervezetben lévő toxinok és mérgek eltávolítására jó ötletnek tűnik. Mi lehetne jobb, mint tiszta és természetes élelmiszerek fogyasztása a feldolgozott, finomított ételek helyett?

Természetesen van valami a méregtelenítéssel kapcsolatos elképzelésekben. Az egyre növekvő igény az életmód javítására ugyanakkor sok téves információt is hozott a köztudatba a toxinokkal és azoknak a szervezetből történő kitsztításával kapcsolatban.

A legtöbb méregtelenítő diétának nincs tudományos háttere, ráadásul - mivel legtöbbjük meglehetősen szigorú feltételeket támaszt - ha nem körültekintően végzik, bajt is okozhatnak.

Méregtelenítő diéták - Honnan jött az ötlet?

A méregtelenítő diéták ötlete abból az aggodalomból táplálkozik, hogy a méreganyagok folyamatosan bombázzák a testünket. A toxinok potenciálisan káros hatással bíró a vegyi anyagok, melyek több forrásból származhatnak:

  • alkohol
  • koffein
  • peszticidek vagy más olyan anyagok, melyeket az élelmiszerek termelésénél vagy előkészítésénél használnak
  • szmog vagy a levegőben lévő más anyagok
  • mesterséges anyagok, vagy mesterséges édesítőszerek, amit az élelmiszerekhez adnak
  • cukor
  • víz

A hiedelem az, hogy a testben felhalmozódnak a toxinok a gyomor-, nyirok, vagy a bélrendszerben, valamint a bőrön és a hajban, és olyan problémákat okozhatnak, mint fáradtság, fejfájás, valamint számos krónikus betegség.

Bővebben Méregtelenítés - Mire is mondjuk tulajdonképpen?

Mi a méregtelenítő diéta?

A méregtelenítő étrend célja, hogy segítse a szervezetet megszabadulni a mérgektől. Ha megpróbálja ezt, akkor átmenetileg fel kell adni bizonyos fajta élelmiszerek fogyasztását. Ezt nevezik böjtnek. Ezután fokozatosan ismét bevezetheti ezeket az élelmiszereket az étrendjébe.

Figyeljen oda, hogy mit eszik

Például folyékony étrenddel lehet kezdeni egy-egy vagy két napig. Aztán áttérhet négy-öt napig barna rizs, gyümölcsök és párolt zöldség fogyasztására. Végül vörös hús, cukor, előre csomagolt élelmiszer és gyorsétel fogyasztása kivételével fokozatosan visszatérhet más ételekre is.

Általánosságban elmondható, hogy bio- élelmiszerekre és italokra, valamint sok-sok vízre van szükség a természetes méregtelenítő diétához. Az alkohol, koffein, a dohányzás, gyógyszerek, és a feldolgozott vagy finomított élelmiszerek nem engedélyezettek ilyenkor.

Népszerű méregtelenítő diéták:

  • Limonádé diéta
  • Zsírégető diéta
  • Májtisztító diéta
  • Nyersétel diéta

Gyakran hallani, hogy gyógynövényeket használnak a máj megtisztításához, vagy beöntést alkalmaznak a belek méregtelenítésére, esetleg ezek kombinációját.

Bővebben

Vannak-e konkrét előnyei a méregtelenítő diétának?

Egyesek úgy vélik, hogy a szervezet időnkénti tisztítása segít a testnek megszabadulni a benne felhalmozódott méreganyagoktól. Ráadásul azt sugallják, hogy a méregtelenítő diéta segítségével fogyhatunk is, valamint energikusabbak leszünk, és a procedúra segít a krónikus betegségek megelőzésében.

Noha a tünetek javulnak a méregtelenítő diéta hatására, nincs bizonyíték arra, hogy ennek oka az, hogy kiűztük a méreganyagokat a szervezetből. A javulást leginkább az eredményezi, hogy mit, illetve mit nem evett és ivott a „tisztítókúra” alatt:

  • több vizet
  • kevesebb alkoholt és koffeint
  • kevesebb zsírt és állati fehérjét
  • kevesebb finomított és feldolgozott élelmiszert
  • több egészséges, teljes kiőrlésű, növényi alapú élelmiszert

Mint kiderült, a kiegyensúlyozott, helyes étrend többet segít, mint egy méregtelenítő diéta. Talán figyelembe kellene a mindennapokban is venni a legtöbb méregtelenítő diéta irányelveit, és több zöldséget és gyümölcsöt, kevesebb feldolgozott, finomított, és a zsíros ételt kellene fogyasztani.

Tévhitek az egészséges táplálkozásról

Napjainkban egyre többen odafigyelnek az egészségesen táplálkozásra. Sajnos sokszor csak azt hisszük, hogy egészségesen táplálkozunk, valójában gyakran egészségtelen ételeket fogyasztunk, ha nem figyelünk a részletekre. A saját és családunk egészségének megőrzése érdekében a legtöbb, amit tehetünk, a tudatos vásárlás. Az összetevőket kötelező a dobozokon feltüntetni, ezt mindig érdemes elolvasni.

Mi a probléma a méregtelenítő diétákkal?

  • Az egyik probléma az, hogy a legtöbb ilyen méregtelenítő diéta annyira szigorú, hogy nem lehet sokáig betartani őket.
  • A súlyveszteség általában a folyadék- és az izomveszteségből ered. Ráadásul gyorsan visszanyeri súlyát, ha egyszer abbahagyja a diétát.
  • Hosszú távon a méregtelenítő étrend is okozhat kárt.

Talán az egyik legnagyobb veszélye a méregtelenítő diétáknak a félelem, amit az emberekben elültet. Igen, a vegyi anyagok mindenütt körülöttünk vannak. Minden tartalmaz vegyi anyagokat.

De nem minden vegyi anyag rossz. S ahogy az ember által létrehozott vegyi anyagok nem automatikusan károsak, a természetes anyagokból nyert anyagok sem mindig egészségesek és biztonságosak.

Hogyan működik a test természetes méregtelenítő rendszere?

A jó hír az, hogy a szervezetnek van saját, természetes méregtelenítő folyamata, amely meglehetősen jól működik.

A máj és a vesék jó munkát végeznek a vegyi anyagok feldolgozásában, és verejték, vizelet vagy széklet formájában választják ki. Így például a vastagbél természetes baktériumai méregtelenítenik az élelmiszer-maradékot, és annak nyálkahártyája megakadályozza a baktériumok és a méreganyagok visszaáramlását a szervezetbe.

A máj egyesíti a saját vegyi anyagait más vegyi anyagokkal, amelyeket a vesék választanak ki a vizeletben.

Vannak-e olyan óvintézkedések, melyekre figyelni kell a méregtelenítő diétáknál?

Ha szeretné kipróbálni a méregtelenítő diétát, győződjön meg róla, hogy egészséges, és előtte beszéljen a kezelőorvosával.

Ne használja a méregtelenítő diétát, csak rövid időszakra. Ugyanez vonatkozik minden hashajtóra és hashajtó hatású kiegészítő készítményre. Kiszáradást, ásványi anyag-egyensúlyhiányt, és emésztőrendszeri problémákat okozhat hosszú távon.

Antioxidáns-forrásaink
Az antioxidánsok egy része csak növényi táplálékkal kerülhet be szervezetbe (vitaminok, flavonoidok), mások az emberi szervezetben is képződnek, pl.: az antioxidáns hatású enzimek (kataláz, glutation-peroxidáz, szuperoxiddizmutáz, stb.), a szőlőcukor, vagy a húgysav. Közismert antioxidánsok az A-, a C-, és az E-vitamin, a béta-karotin, a flavonoidok, az izoflavonoidok, a fenolsavak, a szelén, a Q10 (ubikinon).
Az antioxidánsokról bővebben a WEBBetegen

Néhány dolog, amit érdemes tudnia a természetes májtisztításról:

  • Idővel a böjt lelassítja az anyagcserét, ami tovább nehezíti, hogy tartsa a súlyát.
  • Ha böjtöl, győződjön meg róla, hogy minden tápanyagot - beleértve a babban, tejben, tojásban, joghurtban, és a sovány húsokban található fehérjét is - megkap a szervezete.
  • A böjtölés függést okozhat. Ha indokolatlanul sokáig alkalmazzák, akkor étkezési zavarokhoz és egyéb egészségügyi problémákhoz vezethet.

Vannak, akik nehezebben viselik a méregtelenítést. Ne kezdjen méregtelenítő diétába, ha:

  • cukorbeteg
  • alacsony a vércukorszintje
  • étkezési rendellenessége van
  • szívbetegségben szenved
  • krónikus betegségben szenved

A méregtelenítő étrend nem alkalmas gyermekeknek, tizenéveseknek, időseknek, vagy a terhes és szoptató nőknek.

(WEBBeteg - Cs. K., fordító, Forrás:WebMD; Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg öszeállítás - Dr. Kónya Judit, családorvos és Dr. Hidvégi Edit, gyermektüdőgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.